Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0161724_AC6C1_bilousov_yu_v_vikonavche_provadzh...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

Глава 5. У виконавчого провадження

67

Зокрема, відповідно до ст. 25 Закону державний виконавець зобов'язаний провести виконавчі дії з виконання рішення про. тягом щести місяців із дня винесення постанови про відкриття виконавчого провадження, а з виконання рішення немайнового характеру — у двомісячний строк. Строки здійснення виконав­чого провадження не поширюються на час відкладення прова­дження виконавчих дій або зупинення виконавчого проваджен­ня та на період реалізації арештованого майна боржника.

Якщо вказаних підстав немає, державний виконавець вино­сить постанову про відмову у відкритті виконавчого проваджен­ня, яку Зіатверджує начальник відповідного відділу ДВС, і не піз­ніше наступного дня надсилає її заявникові (ст. 26 Закону).

Додатковим реквізитом постанови про відмову у відкритті виконавчого провадження у разі невідповідності виконавчого документа формі та змісту, встановлених ст. 19 Закону, є роз'­яснення права на звернення до суду чи іншого органу (посадо­вої особи), які видали виконавчий документ, про приведення виконавчого документа у відповідність до вимог закону.

Постанову про відмову у відкритті виконавчого проваджен­ня заявник може оскаржити начальникові відповідного відділу ДВС або до суду в 10-денний строк з моменту її одержання (ст. 26 Зіакону).

§ 3. Підготовка до примусового виконання рішення

Підготовка до примусового виконання це дії державного виконавця, спрямовані на встановлення міарі проживання борж­ника, йо>го роботи, з 'ясування розміру заробітної плати, про­позиції виконати рішення добровільно, створення умов для по­дальшого виконання рішення, в тому числі у примусовому по­рядку.

Метш цієї стадії — створити належні умови для своєчасно­го й ефективного виконання документів, що надійшли до дер­жавного виконавця, а також забезпечити умови для добріовіль-ного виконання рішення боржником. Наприклад, у разі повно­го добровільного виконання рішення боржником у встановле­ний для добровільного виконання строк державний виконавець складає щро це акт, який є підставою для закінчення виконав­чого провадження (ст. ЗО Закону).

Тому законодавством встановлено можливість боржника продати власне майно в рахунок повного або часткового пога­шення біоргу за виконавчим документом, попри те, що воН°

е перебувати під арештом. У такому разі покупець майна й пжника має внести кошти за придбане майно на рахунок ор­ну ДВС у строк, встановлений для добровільного виконання Г'шення, і тільки після підтвердження надходження таких кош-в державний виконавець знімає арешт з майна (ст. ЗО Закону).

Об'єднання виконавчих проваджень — це дія уповноваже­них посадових осіб ДВС зі зведення в єдине виконавче провад-ження виконавчих документів щодо одного боржника. Відповід­но до ст. 49 Закону у разі, якщо у районному чи міському від­ділі ДВС відкрито кілька виконавчих проваджень щодо одного й того самого боржника, їх об'єднують у зведене виконавче провадження і на майно боржника накладають арешт у межах загальної суми стягнення, виконавчого збору і можливих ви­трат на виконавче провадження.

Таке об'єднання здійснюють за постановою державного ви­конавця протягом трьох днів після закінчення строку, призна­ченого боржникові для добровільного виконання. До зведеного виконавчого провадження має бути приєднано всі інші вико­навчі документи, які надходять щодо стягнень з цього борж­ника протягом трьох днів після закінчення строку, передбаче­ного для добровільного виконання.

Якщо виконавчі провадження щодо одного й того самого боржника відкрито в кількох районних (міських) відділах ДВС, то їх об'єднують у зведене виконавче провадження за наказом начальника Головного управління юстиції Мінюсту в АР Крим, начальників обласних, Київського та Севастопольсь­кого міських управлінь юстиції (у межах області, міст Києва та Севастополя) та за наказом Міністра юстиції України (у ме­жах держави) з їх власної ініціативи або за поданням началь­ників нижчого рівня у порядку підлеглості відділів.

Із метою реалізації вимог цієї норми Департамент ДВС фор-

мУє відповідні банки дата про відкриття виконавчих провад-

ень у підрозділах ДВС. Чи є те чи інше виконавче або зведе-

е виконавче провадження щодо одного й того самого боржни-

а Державний виконавець перевіряє за даними Єдиного дер-

°вного реєстру вшонавчіа проваджень (ЄДРВП).

ведення цього реєстру визначено Положенням про Єдиний

РЖавний реєстр виконавчого провадження, затвердженим на-щом Мінюсту від 20 травня 2003 р. № 43/5. Маї -5м'н'стРатором ЄДРВП є державне підприємство "Інфор-иний центр" Мінюсту, яке має прямий доступ до комп'ю-

68