Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0161724_AC6C1_bilousov_yu_v_vikonavche_provadzh...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

§ 7. Поворот виконання

Поворот виконання це спосіб захисту майнових , "Рав від­повідача, який полягає у поверненні позивачем (ст/,ягУвочем) відповідачеві (боржникові) всього одержаного за ск(ас°ваниМ рішенням. Такий аномальний розвиток виконавчого3 провад­ження виникає у тому разі, якщо рішення суду 41ій іншого юрисдикційного органу, що було предметом виконанння> скасо­вано чи змінено зі зменшенням обсягу присудженого. •

Загальних правил, які б передбачали поворот ВииконаннЯ' немає, тож знову слід звертатися до процесуального, ппРОц-едУР' ного чи іншого законодавства, яке передбачає винесегННя ' вИ' конання юрисдикційного рішення, що підлягає викооНаннЮ ^ порядку ст. З Закону.

п івільне судочинство. Відповідно до ст. 420 ЦПК питан-о поворот виконання вирішує суд вищого рівня; скасував-ішення, він закриває провадження в справі, залишає по-ЦІИ йез розгляду, відмовляє у позові повністю або, змінивши з0В -, задовольняє позовні вимоги в меншому розмірі.

рішення після його виконання скасовано і справу по-нено на новий розгляд, а під час нового розгляду справи в В оВі відмовлено або позовні вимоги задоволено в меншому мірі, суд, постановляючи рішення, має зобов'язати позива-повернути відповідачеві безпідставно стягнене з нього за скасованим рішенням.

у разі неможливості повернути майно, в рішенні, ухвалі, постанові суду має бути передбачено відшкодування вартості цього майна в розмірі суми, одержаної від його реалізації. У ст СТф 421 і 422 ЦПК визначено строк, протягом якого можна звернутися із заявою про поворот виконання, особливості за­стосування повороту в деяких категоріях справ.

Ці ж положення містить ЦПК 2004 р. Зокрема, відповідно до ст 381 ЦПК 2004 р., у випадку, якщо питання про поворот виконання не було вирішено судом, який переглядав справу, то його може вирішити місцевий суд, в якому перебуває спра­ва. Таку заяву розглядають у межах позовної давності у судо­вому засіданні з повідомленням сторін і вирішують постанов­леною ухвалою (ст. 381 ЦПК 2004 р.).

Також цивільним процесуальним законом встановлено спе­ціальні правила щодо повороту виконання в окремих категорі­ях справ. Наприклад, у разі скасування у зв'язку з нововиявле-ними обставинами рішень у справах про відшкодування шко-Ди, ЗЕвданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або сме-Ртю фізичної особи, поворот виконання допускається, якщо скасозане рішення було обфунтовано повідомленими позива-Чем «правдивими відомостями або поданими підробленими £окУ»іентами. Відповідно до ст. 382 ЦПК 2004 р. та ст. 238 ПП у справах про стягнення аліментів, а також про стягнен-заЬобітної плати чи інших виплат, що випливають із трудо-х гравовідносин, поворот виконання не може бути застосо-Но' незалежно від того, в якому порядку ухвалено рішення, иіятком випадків, коли рішення було обгрунтовано за під-т Леними документами або завідомо неправдивими відомос-и позивача.

90