Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0161724_AC6C1_bilousov_yu_v_vikonavche_provadzh...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

Глава 8.

Звернення стягнення на доходи фізичної особи

125

відрахування з пенсії обчислюють з суми, що належить пен­сіонерові до виплати.

Із пенсії може бути відраховано не більше 50 відсотків її розміру: на утримання членів сім'ї (аліменти), на відшкодуван­ня збитків від розкрадання майна підприємств і організацій, на компенсацію шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкод­женням здоров'я, а також у зв'язку зі смертю годувальника, на повернення надміру одержаних сум заробітної плати в пе­редбачених законодавством випадках. З усіх інших видів стяг­нень може бути відраховано не більше 20 відсотків пенсії (ст. 90 Закону України "Про пенсійне забезпечення"1 від 5 ли­стопада 1991 р.).

У такому самому порядку проводять стягнення і за іншими пенсіями (див. наприклад, ст, 57 Закону України "Про пенсій­не забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб"2 від 9 квітня 2002 р.).

Особливості визначено у разі сплати пенсії, і, відповідно, звернення стягнення на пенсії, які отримують особи, що про­живають у будинках-інтернатах (пансіонатах), стаціонарних відділеннях територіальних центрів соціального обслуговуван­ня пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян, а також діти, яким призначено соціальні пенсії та які проживають у дитячих будинках-інтернатах. Таким особам виплачують 25 відсотків розміру призначеної пенсії, але не менше 20 відсот­ків мінімального розміру пенсії за віком на місяць.

Якщо розмір їх пенсії перевищує вартість утримання в цих установах, виплачують різницю між розміром пенсії і вартістю утримання, але не менше 25 відсотків розміру призначеної пен­сії і не менше 20 відсотків мінімального розміру пенсії за ві­ком на місяць.

Якщо у пенсіонера, який проживає в будинку-інтернаті (пан­сіонаті), стаціонарному відділенні територіального центру со­ціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездат­них громадян, є непрацездатні члени сім'ї, які перебувають на його утриманні (ст.ст. 37, 38, 40 і 41 Закону України "Про пен­сійне забезпечення"), пенсію виплачують у такому порядку: 25 відсотків розміру призначеної пенсії, але не менше 20 відсот-

1 ВВР. — 1992. — № 3. — Ст. 10. ■ ,. -..

2 ВВР. — 1992. — № 29. — Ст. 399. .:"

ків мінімального розміру пенсії за віком, — самому пенсіоне­рові, а іншу частину, але не більше 50 відсотків призначеного розміру, — зазначеним членам сім'ї (ст. 88 Закону України "Про пенсійне забезпечення").

У випадку, якщо з пенсії проводять стягнення не на підставі виконавчих документів, слід керуватися положеннями ст. 103 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та ст. 50 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страху­вання", відповідно до яких суми пенсії, надміру виплачені пе­нсіонерові внаслідок зловживань із його боку (подання доку­ментів з явно неправильними відомостями, неподання відомос­тей про зміни у складі членів сім'ї тощо), може бути поверну­то пенсіонером добровільно або стягнуто на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи у судовому по­рядку.

Відрахування на підставі рішень органу, який призначає пен­сії, провадять у розмірі не більше 20 відсотків пенсії. В усіх випадках звернення стягнень за пенсіонером зберігається не менше ніж 50 відсотків пенсії. У разі припинення виплати пен­сії (внаслідок відновлення здоров'я тощо) до повного пога­шення заборгованості решту заборгованості стягують у судо­вому порядку.