Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0161724_AC6C1_bilousov_yu_v_vikonavche_provadzh...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

Глава 5. Ядії виконавчого провадження

65

ділу. У разі, якщо стягувач не здійснить авансування витрат на організацію і проведення виконавчих дій на території іншо­го відділу ДВС, державний виконавець звертає стягнення на наявне майно боржника і після розподілу стягнутих коштів, у разі їх недостатності для повного задоволення вимог стягува-ча, направляє виконавчий документ до відділу ДВС за місце­перебуванням іншого майна боржника.

Порядок передачі виконавчого провадження з одного орга­ну ДВС до іншого, від одного державного виконавця до іншо­го здійснюється у порядку, встановленому наказом Мінюсту від 17 травня 2004 р.' Також допускається вчинення виконав­чих дій на території, на яку не поширюється юрисдикція від­повідного відділу ДВС, причому розрізняють порядок отри­мання такого дозволу залежно від того, чи відділ ДВС є в ме­жах області чи поза межами області, але у межах території України.

Пред'явлення виконавчого документа у межах виконавчої давності. У разі порушення встановленого строку виноситься постанова про відмову у відкритті виконавчого провадження.

§ 2. Поняття й система стадій виконавчого провадження. Відкриття виконавчого провадження

Виконавче провадження є процесуальною (процедурною) діяльністю, тож його можна поділити на певні етапи — стадії. Стадія виконавчого провадження це сукупність дій дер­жавного виконавця та інших учасників виконавчого прова­дження, спрямованих на досягнення певної процесуальної ме­ти. У чинному законодавстві їх не достатньо чітко висвітлено, тому в юридичній літературі немає одностайності щодо визна­чення та окреслення їх системи.

Основні стадії (етапи) виконавчого провадження є такі:

  1. відкриття виконавчого провадження;

  2. підготовка до примусового виконання;

  3. вжиття заходів примусового виконання рішення; ;>••

  4. закінчення виконавчого провадження.

' Про затвердження Порядку передачі матеріалів виконавчого провадаі<ення. з одного органу державної виконавчої служби до іншого або виконавчої групи, від одного державного виконавця до іншого: наказ Мінюсту в!'Д ' травня 2004 р., зареєстрований у Мінюсті 17 травня 2004 р. за № 625/9224 " ОВУ. — 2004. — № 20. — Ст. 1389.

Відкриття виконавчого провадження це стадія, яка шгає у діях державного виконавг{Я, що спрямовані на визна-^ пня підстав для відкриття виконавчого провадження. * Питання про порушення виконання (відкриття виконавчого овадження) вирішує державний виконавець у триденний трок із моменту звернення із заявою про виконання або над­ходження виконавчого документа від суду (ст. 24 Закону). Це оложення не поширюється на рішення, які підлягають негай-ному виконанню (ст. 25 Закону). У такому разі державний ви­конавець відкриває провадження не пізніше наступного дня піс­ля одержання виконавчого документа і в той самий день про­водить виконавчі дії.

Зміст постанови про відкриття виконавчого провадження: _ встановлення строку для добровільного виконання рішення, який не може перевищувати семи днів, а рішень про при­мусове виселення — п'ятнадцяти днів;

  • попередження боржника про примусове виконання рішення після закінчення встановленого строку зі стягненням з ньо­ го виконавчого збору і витрат, пов'язаних із провадженням виконавчих дій (ст. 24 Закону);

  • факультативне положення — за заявою стягувача, з метою забезпечення виконання рішення про майнові стягнення, державний виконавець постановою про відкриття виконав­ чого провадження має право накласти арешт на майно борж­ ника (крім коштів) та оголосити заборону на його відчу­ ження. Одночасно з винесенням такої постанови державний виконавець може провести опис і арешт майна боржника.

Положення про добровільність виконання не діє у справах про: О конфіскацію майна;

  1. стягнення періодичних платежів; ■'•""'

  2. забезпечення позовних вимог; '

4) застосування запобіжних заходів.

Копію постанови про відкриття виконавчого провадження Не пізніше наступного дня надсилають стягувачеві, боржнико-' та суб'єкту видання юрисдикційного акта (ст. 24 Закону), останову може бути оскаржено сторонами в адміністративно­му чи судовому порядку у 10-денний строк.

Значення моменту подання та винесення постанови про від­биття виконавчого провадження полягає у темпоральних ме-а* проведення виконання рішення.

3-4-1965

66