Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0161724_AC6C1_bilousov_yu_v_vikonavche_provadzh...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

Глава 5.

СтаД"

виконавчого провадження

63

Глава 5. Стадії виконавчого і

ПРОВАДЖЕННЯ

§ 1. Право на звернення про виконання рішення

Передумовою для початку діяльності державного виконавця щодо проведення виконавчих дій (відкриття виконавчого про­вадження) є наявність права на звернення про виконання, яке підтверджує відповідний виконавчий документ. Крім цього, стягувач, який бажає реалізувати своє право на звернення ви­конавчого документа до виконання, повинен дотриматися по­рядку його реалізації, а саме: мати відповідний обсяг дієздат­ності; звернутися до належного відділу ДВС у межах строків пред'явлення виконавчого документа до виконання (виконав­чої давності).

Право на звернення із заявою про відкриття виконавчого провадження має стягувач або його представник (законний чи договірний). Це повноваження є виявом принципу диспозитив-ності, однак його може бути "стимульовано" діяльністю упов­новажених на те державних органів та осіб.

Наприклад, правом на звернення із заявою про відкриття виконавчого провадження наділено прокурора, за умови його представництва інтересів громадянина або держави в суді (ст. 18 Закону). У випадках, передбачених законом, суд зобо­в'язаний переслати виконавчий документ до державного вико­навця, а саме, якщо йдеться про захист інтересів держави чи дію принципу публічності.

Відповідно до п. 3.1 Інструкції про проведення виконавчих дій виконавче провадження відкривається у разі надходження виконавчих документів: із судів щодо справ про стягнення алі­ментів, про відшкодування збитків, завданих злочином, про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом чи іншим ушкод­женням здоров'я або втратою годувальника, про стягнення грошових сум із посадових осіб, винних у незаконному звіль­ненні чи переведенні працівників або в невиконанні рішення суду про поновлення на роботі, про конфіскацію майна, а та­кож про стягнення сум до державного бюджету; із відділів ДВС та інших органів (посадових осіб), яким згідно з законом надано право приймати рішення, що підлягають примусовому виконанню, у разі невиконання їх у добровільному порядку. Тобто у цьому випадку об'єднані дві групи вимог щодо вико-

іих документів. По-перше, це вимоги держави, по-друге,

соціально зумовлені вимоги, які визначають дію принципу ублічності (державного сприяння у реалізації та захисту прав фізичних та юридичних осіб).

Подання заяви за місцем виконання. Відповідно до ст. 20 Закону виконавчі дії провадить державний виконавець за міс­цем проживання, роботи боржника або за місцеперебуванням Його майна. Якщо боржник є юридичною особою, то виконан­ня провадиться за місцезнаходженням його постійно діючого органу або майна. Право вибору місця виконання між кілько­ма відділами ДВС, які можуть вчиняти виконавчі дії з вико­нання рішення на території, на яку поширюються їх функції, належить стягувачеві.

Виконання рішення, яке зобов'язує боржника вчинити пев­ні дії, провадить державний виконавець за місцем здійснення таких дій.

Державний виконавець має право проводити виконавчі дії щодо виявлення та звернення стягнення на кошти, що є на ра­хунках та вкладах боржника в установах банків чи інших фі­нансових установах, на рахунках у цінних паперах у депозита­ріях на території, на яку поширюється юрисдикція України.

Якщо у процесі виконавчого провадження змінилися місце проживання чи місцеперебування боржника, місце його роботи або з'ясувалося, що майна боржника, на яке можна звернути стягнення, немає, державний виконавець негайно складає про це акт і не пізніше наступного дня надсилає виконавчий доку­мент разом із копією цього акта до відділу ДВС за новим міс­цем проживання чи місцеперебуванням боржника, місцем його роботи чи місцем перебування майна боржника, про що одно­часно повідомляє стягувача та орган, який видав виконавчий Документ.

Якщо у процесі виконавчого провадження з'ясувалося, що майна боржника, на яке можливо звернути стягнення, недостат­ньо для повного задоволення вимог стягувача, однак майно боржника виявлено на території іншого відділу ДВС, держав­ний виконавець звертає стягнення на таке майно в порядку, передбаченому Законом, за погодженням з начальником відді-ЛУ ДВС, якому він підпорядкований, та за умови, якщо стягу-вач авансує витрати на організацію і проведення виконавчих Дій. Про вчинення виконавчих дій на території іншого відділу ДВС державний виконавець повідомляє начальника цього від-

64