Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0161724_AC6C1_bilousov_yu_v_vikonavche_provadzh...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

Глава 5. Дії виконавчого провадження

85

суду або іншого органу (посадовій особі), який видав виконав­чий документ, у порядку ст. 40 і Закону. Про повернення вико­навчого документа та авансового внеску стягувачеві держав­ний виконавець виносить постанову, яку затверджує началь­ник відповідного відділу ДВС, її може бути оскаржено до су­ду в 10-денний строк.

Повернення виконавчого документа з об'єктивних підстав не позбавляє права стягувана чи іншої уповноваженої особи повторно пред'явити виконавчий документ до виконання в ме­жах виконавчої давності.

Повернення виконавчого документа до суду або іншого ор­гану (посадовій особі), який його видав, — форма закінчення виконавчого провадження без фактичного виконання у випад­ках, якщо поновлено строк на апеляційне оскарження, а також якщо стягувачем є держава (ст. 40і Закону).

Виконавчий документ, прийнятий державним виконавцем до виконання, повертається до суду, який його видав, у разі відновлення судом строку для подання апеляційної скарги на рішення, за яким видано виконавчий документ, та прийняття цієї апеляційної скарги до розгляду.

Про повернення виконавчого документа державний викона­вець виносить постанову, яку затверджує начальник відповід­ного відділу ДВС, її може бути оскаржено до суду в 10-ден­ний строк (ст. 40і Закону).

Оголошення розшуку — сукупність дій державного вико­навця та інших уповноважених державних органів для усунен­ня ускладнень під час виконання рішення, внаслідок відсутно­сті боржника (у немайнових справах) чи якщо немає майна (для погашення майнового зобов'язання) (ст. 42 Закону).

Види розшуку у виконавчому провадженні:

а) залежно від імперативності його проведення: обов'язковіш (за вказівкою закону) та факультативний (за ініціативою стягувана);

б) залежно від змісту проведення дій: розшук боржника, ди­ тини та розшук майна;

в) залежно від суб'єкта призначення розшуку: розшук, яки" призначає суд, та розшук, який проводять за постановою державного виконавця;

г) залежно від суб'єкта проведення розшуку: розшук, який проводять органи внутрішніх справ, та розшук, який прово­ дить державний виконавець;

алежно від того, на кого покладено витрати на проведення

оОзшуку: розшук, витрати на проведення якого входять до

складу виконавчих витрат, та розшук, витрати на який

авансово вносить стягувач.

£ різні підстави проведення розшуку обов'язково чи за вка-'вкою стягувача. Обов'язковий розшук проводиться за вико­навчими документами про стягнення аліментів, відшкодування

оди, заподіяної каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров'я або У зв'язку з втратою годувальника, а також дитини за вико­ навчими документами про відібрання дитини. В інших випад- ках лише на підставі письмової згоди стягувача відшкоду­ вати витрати на розшук та авансувати зазначені витрати.

Розшук боржника та дитини проводять у справах немайно-вого характеру, а також у справах про відібрання дитини. Майновий розшук проводять у разі недостатності майна, необ­хідного для погашення грошового чи речового зобов'язання перед стягувачем.

Для проведення розшуку боржника або дитини державний виконавець звертається до суду з поданням про винесення ух­вали про розшук боржника або дитини. У справах про розшук майна державний виконавець виносить відповідну постанову, яку затверджує начальник відповідного відділу ДВС.

Розшук громадянина-боржника, дитини та розшук транспортних засобів боржника здійснюють органи внутрішніх справ, а роз­шук боржника-юридичної особи, а також іншого майна борж­ника — ДВС. Постанова про розшук є обов'язковою до вико­нання.

У разі проведення обов'язкового розшуку витрати органів внутрішніх справ, пов'язані з розшуком громадянина-боржни­ка, дитини або транспортних засобів боржника, стягуються з боржника за ухвалою суду. Витрати, пов'язані з розшуком борж­ника-юридичної особи або іншого майна боржника, — з борж­ника за постановою державного виконавця, яку затверджує на-альник відповідного відділу ДВС. У разі проведення розшуку

Лопотанням стягувача останній має право у судовому по-I У вимагати від боржника компенсації витрат, пов'язаних

проведенням розшуку.

1

ван 1 ^° За останнім відомим місцем проживання (перебу-М| •* "оржника чи місцем перебування його майна, або за Цем Проживання (перебування) стягувача.

ОзщУк оголошується відповідно за місцем виконання рі- 1 а^ За останнім відомим місцем проживання (перебу-

86