Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
П е ч а т ь.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
15.38 Mб
Скачать

4.1.1. Управління смо на основі моделювання

Задача щодо оцінки і управління системою обслуговування вважається поставленою, якщо визначені такі її параметри: потік замов, що прибувають, структура системи і правила обслуговування замови (клієнта).

Потік заявок, що надходять, розглядається як випадковий процес і імовірнісний опис такого потоку повинен бути відомим до вирішення задачі теорії масового обслуговування (ТМО).

Математичний опис будь-якої системи починається із опису потоку замов, що надходять. Сутність теорії масового обслуговування витікає із того, що потік замов є простішим (Пауссоновським), тобто одночасно йому притаманні властивості стаціонарності, ординарності і відсутність послідовності. І в практичному використані найбільш розробленими в сенсі формального управління є такі СМО, де потік вимог є найпростішим. Тобто, частота надходження замов підпорядковується закону Пуассона, коли ймовірність надходження за час t дорівнює R вимогам.

Властивості найпростішого потоку: ординарність, стаціонарність і відсутність результату.

Ординарність – коли неможливе надходження одночасно 2 і більш заявок (вимог). Тобто ординарність віддзеркалює умови практичної неможливості надходження двох або більше заявок одночасно.

Стаціонарність означає незмінність ймовірнісного режиму потоку у часі. Імовірність надходження n заявок за проміжок часу (τ,τ+t), як ми пом'ятаємо, не залежить від розмірності τ, а залежить від величини проміжка. Тобто, ймовірність надходження вимог в перебігу заданого проміжку часу Δt залежить від його величини і не залежить від початку його відліку. Це потік, для якого математичне очікування числа заявок, що надходять в систему в одиницю часу (λ) не змінюється.

Хай ця імовірність – Рn(t). Отримаємо , оскільки складаються ймовірності цілісної групи явищ.

Відсутність післядії означає, що кількість заявок, що надходять у систему після часу t не залежить від кількості, що надійшли в систему до цього часу .

Відсутність послідовності – число вимог до моменту t не визначає того скільки замовлень надійде в систему за час t+∆t.

Час обслуговування є випадковою величиною і описується за експоненційним законом розподілу: . Тобто імовірність того, що час обслуговування не перевершує деякої величини t (μ – параметр експоненційного закону часу обслуговування, тобто величина зворотня до середньому часу обслуговування - ).

Таким чином стаціонарний, ординарний потік можна характеризувати без наслідків вже відомою нам системою функції . Параметром найпростішого потоку є λ - інтенсивність потоку замов. Якщо середній час між надходженням двох замов означити – μ, то середня кількість замов, що надходить за одиницю часу буде – λ = 1/ μ.

При характеристиках черг вже зазначалось, що є СМО для яких характерні черги із вибуттям і без вибуття клієнтів.

Для прикладу розглянемо ситуацію для останнього випадку як найбільш поширеного. Хай на вході k – канальної СМО надходить простіший потік замов з інтенсивністю λ. Будемо вважати, що час обслуговування однієї замови є випадкова величина, що підкоряється закону розподілення - , де: υ – частість обслуговування; 1/ υ- середній час обслуговування однієї замови. Якщо приймемо, що в системі одночасно не може бути більше ніж m замов (m - найбільша кількість замов, що одночасно присутні в системі), то у якості критерію, що характеризує якісні властивості функціонування СМО можна вважати відношення середньої довжини черги до m. Таке відношення є коефіцієнтом простоювання обслуговуючого об’єкту. Якщо це описати на формальній мові моделювання, то для визначеного типу СМО слушні такі ймовірнісні характеристики [8]:

1. Ймовірність того, що зайнято k каналів обслуговування при умові, що кількість замов, які знаходяться в системі не перевищує кількості каналів

, 1<k<n, де: m – максимальна кількість замов, що присутні в системі одночасно; k – кількість каналів обслуговування; P0 – ймовірність того, що канали вільні:

2. Ймовірність того, що в системі знаходиться k замов для випадку, коли їх кількість більша за кількість каналів - .

3. Середня кількість заявок, що очікують початку обслуговування (середня довжина черги):

4. Коефіцієнт простювання замов, що обслуговується: .

Алгоритм розрахунку розімкненої СМО. Імовірністний підхід

Якщо джерело надхоження потоку заявок має безкінцеву кількість вимог, то такі системи звуться розімкненими (магазин, каси вокзалів, каси портів і т.д.). Тобто для таких систем потік вимог, що надходять до системи вважається необмеженим. Розрахунок характеристик роботи таких систем здійснюється на підставі розрахунку імовірностей станів СМО (формули Ерланга). Оскільки розімкнені системи є типовими в операйійних системах (особливо в сфері сервісу) є сенс звернути на них додаткову увагу. Перш за все виділимо основні показники ефективності розімкнених СМО:

- імовірність того, що канали вільні або зайняті;

- математичне очікування довжини черги;

- коефіцієнт зайнятості і простоювання каналів обслуговування.

Нижче наведені моделі слід розглядати як доповнення до вище наведених ймовірнісних моделей стаціонарних систем.

Введемо параметр . Якщо - черга не може зростати безмежно, тобто число каналів, що обслуговують замовлення повинно бути більше середньої кількості каналів, необхідних для того що б за одиницю часу обслужити всі замовленння, що надходять. Якщо λ - середнє число замовлень, що надходять за одиницю часу; - середній час, що витрачається на обслуговування одним каналом одного замовлення, то в такому випадку - середнє число каналів, які необхідно мати, щоб обслужити у одиницю часу всі замовленння, що надійшли в цей час.

1. Імовірність того, що всі канали які здатні обслуговувати вільні:

2. Імовірність того, що зайнято точно R каналів, за умови, що загальне число вимог, що знаходяться на обслуговуванні, не перевищує числа обслуговуючих апаратів: при 1≤ R n.

3. Імовірність того, що в системі знаходитися R вимог, у випадку, коли їх кількість більша за число каналів, які обслуговують: при R n.

4. Імовірність того, то всі обслуговуючі канали зайняті: при .

5. Середній час очікування вимоги початку обслуговування у системі: при ;

6. Середня довжина черги: при , або .

7. Середнє число каналів, що вільні від обслуговування: .

8. Коефіцієнт простоювання каналів: .

9. Середня кількість каналів, що зайняті обслуговуванням:

10. Коефіцієнт завантаження каналів:

Означення в моделях:

R - зайнято каналів;

Nзагальня кількість каналів ;

nкількість клієнтів (замовлень);

αінтенсивність надходження в систему замовлень;

μ інтенсивність обслуговування;

L – довжина черги.

Приклад 4.1

Хай фірма що ремонтує електрообладнання має n = 5 майстрів. В середньому за день надходить λ=10 приладів. Потік випадковий (Пуассон). Час на ремонт також випадковий (характеристики поломок різні, кваліфікація майстрів різна). В середньому кожний з майстрів за день встигає відремонтувати μ = 2,5 прилад. Які характеристики фірми?

1. Визначимо параметр системи α; α = λ∙1/μ = 10∙1/2,5 = 4. Оскільки αn черга не може зростати безмежно. Фірма справляється з графіком ремонту.

2. Імовірність того, що всі майстри вільні від роботи:

3.Імовірність того, що всі майстри зайняті: . Завантаження майстрів складає 55% часу.

4. Середній час обслуговування кожним каналом одного приладу (робочий день 7 годин): годин

5. Середній час очікування кожним несправним приладом початку ремонту: годин.

6. Середня довжина черги визначає місце для зберігання приладу:

7. Середнє число майстрів, що вільні від роботи:

Тобто, ремонтом в перебігу робочого дня зайнято 4 майстра із 5.

Імітаційна модель функціонування СМО

Найчастіше потік вимог і час обслуговування на практиці є випадковими величинами, тому характеристики функціонування СМО і рішення щодо операційного управління мають імовірнісний характер.

Процедури описування таких ситуацій не можна вважати простими, але для практичного уявлення є сенс розглянути спрощенний варіант появи черги на єдиній станції обслуговування. За мету будемо вважати визначення імовірності появи черги визначеної довжини і середньої довжина черги [7]. Вхідні і вихідні потоки замовлень – випадкові.

Приклад 4.2

Хай n – кількість замовлень в черзі до моменту t; Pn(t) – імовірність створення черги із n замовлень до моменту t; λ – середня швидкість появи замовлень, імовірність появи замовлень за одиницю часу; λ∆t – імовірність появи в черзі нової заявки у проміжку часу від t до t+∆t; μ – середня швидкість обслуговування; μ∆t – імовірність завершення обслуговування заяви від t до t+∆t; ñ – середня довжина черги.

Імовірність надходження або обслуговування більш ніж одного замовлення за ∆t вважається переважно малою, величина (∆t)2 вважається дуже малою. За λ і μ треба визначити імовірність того, що до моменту t+∆t у черзі буде знаходитись рівно n заяв (n>0). Ця ситуація може бути надана як сума чотирьох складних незалежних подій, які виключні одне до одного.

  1. До моменту t в черзі є n заяв, за ∆t немає надходжень замовлень і немає завершення обслуговування (імовірність цієї складної події Рn(t) = (1- λ∆t)·(1- μ∆t)).

  2. До моменту t в черзі є n+1 заяв, за ∆t немає надходжень замовлень, за ∆t закінчено обслуговування однієї заяви (імовірність цієї складної події Рn+1(t)=(1-λ∆t)μ∆t)).

  3. До моменту t в черзі є n-1 заяв, ще одне замовлення надійшло, на момент ∆t жодного замовлення не обслуговано (імовірність такої події Рn-1(t) = λ∆t(1-μ∆t)).

  4. До моменту t в черзі є n заяв, у продовж ∆t одна заява надійшла і одну заяву задовольнили (імовірність такої події Рn(t) = (λ∆t)·(μ∆t)).

Нескладні перетворення (із врахуванням малості (∆t)2 ) дають:

1. Рn(t) × (1- λ∆t)×(1- μ∆t) = Рn(t)×(1- λ∆t- μ∆t));

2. Рn+1(t)×(1-λ∆t)×μ∆t)) = Рn+1(t) ×μ∆t;

3. Рn-1(t)×λ∆t(1-μ∆t) = Рn-1(t)×λ∆t;

4. Рn(t)×λ∆t×μ∆t = 0.

Для події, що нас цікавить результуюча імовірність дорівнює, у даному випадку, як сума описаних чотирьох імовірностей: Рn(t+∆t) = Рn(t) · (1- λ∆t- μ∆t+ Рn+1(t)·μ∆t + Рn-1(t)·λ∆t), абоn(t+∆t) – Pn(t)} ∕ ∆t = λPn-1(t) + μPn+1(t) – (λ+μ)Pn(t). Крокуючи до межі при ∆t→ 0 отримаємо диференційне рівняння: dPn(t)/dt = λPn-1(t) + μPn+1(t) – (λ+ μ)Pn(t) для n > 0. Потрібно також враховувати і випадок відсутності черги, тобто випадок n = 0. Таке може бути якщо :

  • або черги немає і замовлення не з’явилось (імовірність такої події Р0(t)(1 - λ∆t));

  • або черга складалася із єдиного замовлення, яке було виконано і нових заявок не надходило (імовірність цієї події Р1(t)μ∆t(1 - λ∆t)).

Оскільки ці дві складні події незалежні, то імовірність відсутності черги у момент t + ∆t дорівнює сумі наведених нерівностей: Р0(t+∆t) = Р0(t)(1 - λt) + Р1(t)μt(1 - λt) = Р0(t) - Р0(t) λt) + Р1(t)μt або Р0(1 + ∆t) – Р0(t)/∆t = - λР0(t) + μР1(t), що веде при ∆t→ 0 до рівняння: dP0(t)/dt = -λP0(t) + μP1(t).

Отримані рівняння вважаються досить складними, але якщо розглядати випадок dPn/dt = 0, то отримаємо рівняння: 0 = λРn-1+μPn+1 – (λ+μ)Pn(n>0), 0 = -λP0 + μP1(n=0). Рішення цих рівнянь Р0, Р1,..., Рn … можна знайти при природній вимозі λ∕μ < 1(інакше система не зможе обслужити потік заяв) , виходячи з того, що .

Хай для n = 1 маємо Р0, в такому випадку Р1 = (λ/μ)Р0. Для n =1 і знайденого Р1 отримуємо Р2 = (λ/μ)2Р0 для n = 2 отримаємо Р3 = (λ/μ)3Р0 , тобто зрозуміло, що Pn = (λ/μ)nР0 . В такому разі , оскільки λ/μ < 1, то для безкінцево убиваючої геометричної прогресії маємо і Р0 = 1 – (λ/μ). Тому отримаємо, що Рn = (λ/μ)n(1-λ/μ)).

Такий спосіб (послідовне інтегрування і диференціювання) дозволяє знайти і середню довжину черги , λ/μ < 1. Залежність від (λ/μ) можна бачити із наступної таблиці:

λ∕μ

1/2

3/4

7/8

15/16

31/32

....

ñ

1

3

7

15

31

....

Знання того, яка довжина черги, які витрати на розширення можливості обслуговувати потік замовлень, які втрати через черги, дозволяє обрати переважний варіант обслуговуючої організації.

Використовуючи наведені моделі і вирішуючи їх за допомогою ЕОМ (розрахунки по кожному варіанту витрат, доходів, втрачену корисність), можна знайти переважний варіант планування і експлуатації систем обслуговування.

Прикладний аспект розрахунку характеристик СМО

Оскільки прикладний операційний менеджмент має справу із реальними одно і багатоканальними системами, наведемо спрощенний формалізований підхід до визначення характеристик СМО у декілька зміненій інтерпретації [2].

Якщо ввести символьні означення основних параметрів і процесів СМО:

А – середня частота надходження заявок (інтенсивність);

С – середня швидкість обслуговування на один сервісний канал;

N – кількість сервісних каналів;

Т – інтенсивність навантаження (трафік): Т=А/СN. Сервісні потужності повинні перевищувати попит – Т<1, то для одноканальної системи матимемо такі формалізми [2 ]:

1. Середня кількість покупців (замовлень) в черзі:

2. Середня кількість покупців (замов) в системі:

3. Середній час чекання у черзі:

4. Частка часу коли потужності простоюють: Q=1-T

5. Ймовірність того, що в системі n замов:

Для багатоканальній системи:

1. Ймовірність того, що в системі не буде покупців (замов): ;

2. Середня кількість замов в черзі: ;

3. Середня кількість замов в системі: ;

4. Середній час очікування в черзі:

5. Ймовірність, що всі замови будуть задоволені: .

У разі n=N будуть виконані всі замовлення, що знаходяться у черзі.

Оскільки є практичний сенс розглядати проекти станцій обслуговування, де 1/μ<1/λ , а в такому випадку через деякий час система переходить у стаціонарний режим функціонування, то якщо 1/μ означимо як ρ (навантаження системи), можна визначити, що стаціонарний режим настане при умові ρ< λ.

Тобто в залежності від значень λ, µ і ρ будемо мати стаціонарний - ( ), або не стаціонарний - ( ; ) режим роботи системи.

В такому разі можна визначити важливі параметри функціонування системи [4]:

Е1=1- ρ - коефіцієнт простоювання системи;

Е2 = ρ/(1- ρ) – середня кількість клієнтів в системі;

Е3 = ρ2/(1- ρ) – середня довжина черги;

Е4 = 1/(μ-λ) – середній час знаходження клієнта у системі;

Е5 = ρ /(μ-λ) – середній час коли клієнт перебуває в черзі.

Приклад 4.3

Фірма замовила проект автоматичної заправочної станції (АЗС) з такими вхідними параметрами: інтервал між прибуттям автомобілів 4 хвилини, середній час обслуговування: 5; 3,5; 2; 1 та 0,5 хвилин. Розрахувати параметри АЗС щодо черги та зробити вибір варіанту багатоканальної системи.

Рішення:

Спираючись на вище наведені формули визначимо характеристики СМО : завантаження; простоювання; наявність клієнтів в системі; довжина черги; час знаходження в черзі; час знаходження в систем. На цій основі створимо матрицю на 5 каналів обслуговування , розрахуємо основні характеристики кожного каналу обслуговування і визначимо кращий варіант (табл. 4.1).

Таблиця 4.1. Характеристики багатоканальної СМО

1

2

3

4

5

4

4

4

4

4

0,25

0,25

0,25

0,25

0,25

5

3,5

2

1

0,5

0,2

0,28

0,5

1

2

1,25

0,87

0,5

0,25

0,125

-0,25

0,125

0,5

0,75

0,875

-5

7

1

0,33

0,143

-6,25

6,125

0,5

0,08

0,018

-20

27,48

4

1,33

0,57

-25

24,3

2

0,33

0,07

Зробимо аналіз наведених в таблиці результатів:

a). 1-й варіант не підходить, оскільки черга ∞;

b). 2-й варіант гарний за показниками завантаження – ρ = 0,87 та малим часом простоювання Е1= 0,125, проте збільшена черга і середній час простою Е4 = 27 хвилин;

c). 3-й варіант: обладнання простоює 0,5 (ρ); кількість авто в системі = 1(Е2), а середні втрати часу = 4 (Е4) при середньому часі обслуговування = 2 хвилини;

d). У варіантах 4 та 5 черги немає, проте обладнання простоює тривалий час.

Слід звернути увагу на 3 – й варіант з урахуванням тенденції зростання кількості автомобілів в країні.

Остаточний вибір залишається за фірмою-замовником.