Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
П Р О Г Р А М А для держ _спиту.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
219.65 Кб
Скачать

П р о г р а м а

Державного іспиту з базового напрямку 6.0709 “Геодезія, картографія та землеустрій”

Для випускників кваліфікаційного рівня “бакаклавр”, спеціальність Землевпорядкування і кадастр.

Вступ.

Науковою основою предметної діяльності є виявлення і вивчення загальних і регіональних закономірностей розвитку і структурної організації земельних ресурсів, вивчення основ геодезії,вищої геодезії,кадастру,раціональногоземлекористуваннята природокористування Загальною метою підготовки випускників кваліфікаційного рівня « бакалавр» базового напрямку «Геодезія, картографія та землеустрій» є освоєння методології і методики введення земельного державного кадастру з метою організації раціонального використання та охорони земель, обґрунтування сплати за землю, реєстрації земельних ділянок, використання земель в населених пунктах, вдосконалення системи управління земельними ресурсами, екологічних та економічних проблем земле користувань, використання результатів досліджень в галузях народного господарства, науці, освіти і культури, студент повинен оволодіти технікою проведення різноманітних геодезичних вимірів, вивчити будову геодезичних приладів, здобути практичні навички в роботі з тими приладами при виконанні вимірів, особливо при виконанні топографічного знімання.

І. Геодезія

Предмет геодезія. Наукове та практичне значення геодезії. Зв'язок геодезії з іншими наука – ми.Поняття про фігуру та розміри Землі.

Визначення місцезнаходження на точок на кулі і на площині. Зображення земної поверхні на площині.Загальні відомості про зональну систему плоских прямокутних координат Гауса- Крюгера.Вмсоти точок земноі поверхні абсолютні і відносні.

Поняття про масштаб зображен- ня .Види масштабів: чисельний та лінійний. Точність та гранич- на точність масштабу.Масштаби топографічних карт та планів.

Поняття про орієнтування ліній на місцевості.Азимут лінії.Збли- ження меридіанів. Дирекцій ний кут.Поняття про земний магне – тизм.Властивість магнітної стрілки.Магнітний азимут.Бусоль.

Зв'язок між азимутом,і дирекцій- ним кутом напряму. Прямий та обенений дирекційні кути і зв'язок між ними.Зв язок між азимутом,магнітним азимутом і дирекцій ним кутом.

Карти,плани,та аерознімок. Загально географічні ,топографі- чні і тематичні карти.Міжнарод- нае розграфлення і номенклату- ра аркушів карти масштабу 1: 10 00000 . Номенклатура і розміри аркушів топографічних карт. Квадратне розграфлення карт і планів. Сітка географічних координат.Сітка прямокутних координат.Сітка прямокутних координат на межі зон.Загальні вимоги до зображення місцевості на топокартах.Умовні знаки.Рельєф місцевості і його форми.Зображення рельєфу горизонталями.Висота перерізу рельєфу. Визначення стрімкості і форми схилів за горизонталя- ми.Графік закладень. Написи на топографічних картах. Зарамко- ве оформлення карти.Орієнтува-ння на місцевості за допомогою карти.

Орієнтування ліній на місцевості.Перехід від азимутів до румбів і навпаки.Побудова за допомогою транспортира азиму- тіста румбів напапері. Визначе- ннягоризонтального кута по дирекцій ним кутам. Визначення дирекцій них кутів сторін по по вихідному дирекційному куту і виміряним кутам.

Вимірювання ліній на місцевості .

Позначення і закріплення точок на місцевості. Провішення ліній. Прилади для вимірювання ліній.Стальні стрічки та рулетки.Компаруван- немірних приладів.Компаратори.Введення поправки за компарування в результати вимірювань.Вплив температури на довжину мірних приладів .Порядок вимірювання ліній сталевою стрічкою.Оцінка точності лінійних вимірювань. Абсолютна і відносна помилки. Обчислення поправок за нахил ліній і визначення горизонталь- них проекцій.Помилки,які супроводжують вимірювання ліній. Порядок опрацювання лінійних вимірювань

Будова та перевірки теодолітів

Принцип вимірювання горизонтального кута Призначе- ння зорових труб. Будова зорової труби .Установка труби для спостереження .Рівні та їх призначення.Відлікові пристрої. Теодоліт,його будова і застосу- вання Вертикальний круг теодо- літа .Основні осі теодоліта.Пере- вірки і юстування теодоліта. Установка теодоліта для вимірю вання кута.Вимірювання горизонтального кута.Орієнту – вання лімба за магнітним меридіаном. Вимірювання напрямків способом кругових прийомів.Помилки ,які впливають на точність вимірювання кутів. Вимірювання горизонтальних кутів теодолітом . Спосіб прийомів