Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
П е ч а т ь.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
15.38 Mб
Скачать

Управління якістю продукту і процесу

3.1. Методологічні підходи і приклади вирішення задач контролю якості

У системі ринкових відносин, особливо в умовах глобалізації цих аспектів діяльності суб’єктів ринку, критерії якості виробів, технологічних процесів і послуг для керівництва стають основними факторами, що забезпечують сталість і перспективність функціонування організації.

В цьому сенсі для опису системи управління якістю, як філософії, в операційному менеджменті запропоновано поняття ”Загального керування якістю” (Total Quality Management - TQМ). Практичний аспект TQМ - це забезпечення стандартів якості у глобальному вимірі які встановлюються Міжнародною організацією з стандартів - ISO. Нормативні документи організації включають: системи вимірів, правила документування процесів, правила відносин.

З боку фірми найбільш логічною виглядає така послідовність дій щодо управління якістю як системою:

1. Визначення потреби і вироблення вимог до якості продукції (план, програма якості);

2.Надання матеріалам, сировині необхідних властивостей (виконання плану, програми якості);

3.Перевірка відповідності отриманої якості вимогам, які пред’явлені (встановлення відхилень), або констатація відповідності;

4.Дії для усунення відхилень отриманої якості від заданих параметрів (зворотній зв’язок).

При такому підході до послідовності процедур щодо якості помітним стає важливе явище, що стосується філософії операцій відносно якості. Це наявність єдності і обмеженого збігання прямих і обернених зв’язків у всіх діях робітників, що причетні до створення і використання (споживачі) продукції.

Системна сутність поняття щодо керування якістю визначається комплексністю вирішення проблеми. Так комплексна система управління якістю організації ( КСУЯО) включає такі аспекти:

  • технічні (засоби і методи поточного контролю);

  • організаційні (структура і функції управління);

  • економічні (ціни, економічне стимулювання);

  • юридичний (правові відношення між розробниками і споживачами, постачальниками, замовниками);

Обєктами управління якістю вважаються:

  • засоби (основні фонди);

  • предмети праці (обігові фонди);

  • праця (якість безпосередньої праці);

- інформація про якість.

Відносно операційного менеджменту під визначення поняття якості найбільше підпадає комплексний підхід, де якість як система поділяється на якість розробки і якість відповідності.

а) якість розробки - це ступінь відповідності специфікації товару або послуги вимогам ринку. Відповідність призначенню і „цінності за гроши” (виробляти за ціною, що досяжна покупцеві).

б) якість відповідності - це ступінь спроможності виробничої системи до виготовлення товарів або послуг у відповідності із специфікацією, що віддзеркалює зв’язок виробу із операційною якістю.

У прикладному значенні часто використовується поняття якість виробництва - ступінь безпомилковості при виробленні товарів або послуг. При цьому якість виробництва поділяють на «первісно вірне виробництво» і відмінне від якості відповідності. Навіть у разі низької якості виробництва, якість відповідності можна підтримувати за рахунок технічного контроля.

Для операцій важливі як якість відповідності так і якість виробництва. Перше означає задоволення сподівань покупця і підтримку конкурентних переваг, друге - пов’язане із ефективністю вироблення продукції.