Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
П е ч а т ь.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
15.38 Mб
Скачать

1.1. Методичні підходи і приклади вирішення задач

Попит як процедурна компонента системи прийняття управляючих рішень поділяється на залежний (попит на виріб або послугу, який спонукається попитом на інший виріб або послугу) і незалежний (попит, розмірність якого не залежить від попиту на інший виріб). Організація відносно незалежного попиту може мати активну позицію на ринку і впливати на попит, або пасивну і тільки реагувати на попит. Останнє є типовим явищем у разі якщо організація працює на повну потужність: ринок статичний і фіксований; попит існує поза контролю фірми.

Попит в дослідженні економіко-виробничих систем розглядається як важлива складова системи ринкових відносин і цільова функція споживання (ЦФС). У формальному виразі функція має вигляд Р = F(У) , де : Р – рівень ЦФС – параметр доходу, добробуту суспільства; У – вектор, що включає різноманіття товарів і послуг – у1....n У; (У > 0 ).

В основі дослідження і аналізу попиту покладено прогнозування його параметрів на підставі яких вирішуються проблеми наукових підходів щодо планування, програмування, проектування. Професійно зроблений прогноз може бути основою створення виробничого плану й маркетингової програми.

Задля обгрунтування власних дій на ринку і прозорості мотивацій прийняття рішень, для організації важливо мати результати прогнозу попиту на короткострокову і віддалену перспективу. Тобто прогнозування поділяють на короткострокове (кон’юнктурне), середньо і довгострокове.

Таким чином прогнозце наукове дослідження, що спрямоване на визначення перспектив розвитку явища на основі науково-обгрунтованого судження стосовно можливих станів об’єкту в майбутньому, альтернативних шляхах і строках їх буття. У загальному сенсі прогнозування економіки, бізнесу вважається досить складною процедурою і в системі операційних функцій використовується найчастіше для планування ресурсів, рівня незавершеного виробництва, при створенні проектів нової продукції, послуги, складання бюджету, вирішення кадрових питань.

В умовах посилення динамічно-дискретних процесів в економіці роль прогнозування в системі прийняття рішень зростає, оскільки більшості процесів в економічних системах притаманна інерційність.

Основні джерела інформації для прогнозування: статистичні дані щодо динаміки об’ємів реалізації товару і ціни; матеріали досліджень і спостережень; статистика грошових доходів населення і демографічна статистика; темпи зростання галузей народного господарства.

В практиці операційного менеджменту процедури прогнозування попиту здебільшого спираються на аналітичні підходи, що реалізуються в системах управління попитом. Основною функцією таких підходів є контроль і координація усіх джерел попиту.

Стосовно процесуальних методів прогнозування, то їх прийнято поділяти на чотири основні види: якісні, аналіз часових рядів, аналіз каузальних зв’язків і моделювання. До типових компонент системи прогнозування відносяться:

  • середні значення попиту за визначений період;

  • тренди;

  • сезонні коливання попиту;

  • циклічні коливання попиту;

  • випадкові викиди;

  • автокореляція.

Таким чином, прогнозування відносно організації можна визначити як комплекс розрахунків для винайдення шляхів подальшого розвинення на основі тенденцій і рекомендацій минулого, врахування системних змін у майбутньому під впливом ситуацій. В такому випадку важливо орієнтуватись щодо методів, з метою відбору найбільш придатного для місії організації. При цьому, особливу увагу у разі обрання методу необхідно приділити придатності даних для конкретного методу і конкретної моделі.

Для складання прогнозів на різних рівнях прийняття рішень використовується різноманіття методів в основі кожного з яких закладені передумови і обмеження. Найбільш поширеними із методів в операційному менеджменті є такі:

- техніко-економічні розрахунки;

- екстраполяційні;

- багатофакторні методи кореляційного і регресійного аналізу;

- економіко-математичного моделювання;

- експертні оцінки.

Більш-менш цілісне уявлення щодо класифікаційних ознак і функціональної змістовністі методів можна мати, якщо звернутись до таблиць 1.1. і 1.2.

Наведене в таблицях розподілення класифікаційних підходів розширює масштаби усвідомлення сутності, особливостей і можливості обрання найбільш придатного методу, інструментарію для його реалізації у вигляді рішення конкретної прикладної задачі (придатності до її вирішення).

Таблиця 1.1. Функціональна змістовність методів прогнозування

п.п

Найменуван-ня методів

Особливості і функціональність

1

2

3

1. Якісні методи. На підставі людських знань і інтуїції формується майбутній стан ринкового попиту.

1.1.

“Корені трави”

Прогноз складається на основі збирання вхідних даних у персоналу, який на нижчої ступені ієрархії, тобто у тих хто безпосередньо пов’язаний із об’єктом прогнозування.

1.2.

Дослідження

ринку

Прогноз будується на основі даних за допомогою інтерв’ю, соціологічних і маркетингових досліджень.

1.3

Метод гуртового погодження

В основі - відкрите обговорення досліджуваного процесу на нараді. Обмін думками спеціалістів щодо тенденцій процесів. В основу покладені знання, досвід і інтуїція учасників. Спирається на неформальний аналіз.

1.4

Метод історичних аналогій

Використовується при плануванні нових видів продукції і грунтується на дослідженні життєвого циклу аналогічного товару.

1.5

Метод “Дельфі”

В основі методу послідовність відповідей експертів на запитання керівництва. Експерти незалежні і рівні за кваліфікацією.Форма

опитування припускає анонімність експертів, відповіді обробляються і після ознайомлення всіх із проміжними результатами отримується групова оцінка досліджуваної проблеми

2. Кількісні методи. Аналіз часових рядів: Кількісна оцінка майбутнього стану попиту на основі даних минулих періодів і діючих факторів із використанням математичних методів.

2.1.

Метод простого ковзаючого середнього

Метод базується на розрахунках за фіксований період середнього значення величини попиту, що прогнозується. Відбувається усереднення значень досліджуваного процесу за кінцевим інтервалом часу. Кожна точка має однакову вагу.

2.2

Метод виваженого ковзаючого середнього.

Подібний до попереднього, але деяким точкам можна надати більшу або меншу вагу відносно інших.

2.3

Експоненціальне згладжування

Спирається на послідовність ваги (вагові коефіцієнти), що спадає за експоненціальним законом. Найбільш пізні спостереження ( точки) мають більшу вагу, тобто вага значень ряду зменшується по мірі наближення до минулого .

2.4

Регресійний аналіз

Встановлюється функціональна залежність між значеннями досліджуваного процесу і часом.

2.5

Модель Бокса-Дженкінсона

Метод призначено для обробки авто регресійних рядів без апріорних припущень відносно дисконтуючих коефіцієнтів. В основі зв’язування даних - моделі і значення часового ряду. Є складним і найбільш точним із відомих статистичних методів.

2.6

Часові ряди

Шискіна

Ефективний у разі розкладання часового ряду на трендові, сезонні і нерегулярні складові. Потребує великого об’єму вхідних, однак є найбільш ефективним у разі побудови “коридору” прогнозу.

2.7

Трендові проеціювання

Метод встановлює математичну лінію тренду за даними минулого поводження процесу і дозволяє спроеціювати поведінку процесу у майбутньому.

П р о д о в ж е н н я т а б л и ц і 1.1

3.Методи причини. Побудова економіко-математичної моделі попиту у вигляді функціональної залежності величини показника попиту від екзогенних і ендогенних факторів, що його визначають.

3.1

Метод регресійного аналізу

Аналогічний методам із аналізу часових рядів. Передбачається множина змінних: yt ( x1, x2 ,t) = a0+a1x1+ a2x2+ a12x1x2 + bt

3.2

Економетрічні моделі

Моделі описують визначений сектор економіки на підставі системи незалежних рівнянь.

3.3

Моделі “Вхід-Вихід”

Методи спрямовані на прогнозування об’ємів продажу. В основі визначення характеристик процесу, що має вхідні і вихідні дані.

3.4

Попереджальні індикатори

Сутність – оцінка розвитку процесу збуту продукції на базі одного чи декількох відомих індикаторів (показників) суміжних галузей. В основі аналіз статистики розвитку процесу, що впливає на досліджуваний процес, але відбувається із випередженням.

3.5

Моделювання

Передбачає створення динамічних моделей (комп’ютерних) які дозволяють записати або відтворити хід протікання досліджуваного процесу і вплив на нього зовнішніх факторів.

3.6

Комбіновані

методи

Використовуючи результати прогнозів, що отримані різними методами, розраховують інтегрований прогноз попиту у вигляді точкової або інтегральної оцінки

Таблиця 1.2. Прикладні особливості методів прогнозування

Метод

Кількість

даних

Модель даних

Межі

прогнозу

Час на під-готовку прогнозу

Підготовка персонала

Просте експоненційне згладжування

Від 5 до 10 спостережень

Дані стаціонарні

Короткостроковий

Малий

Не потріб-

но

Експоненті-альне зглад-

жування

Від 10 до 15 спостережень

Тренд без сезонних коливань

Від короткостро-

кового до серед-ньострокового

Малий

Досить загального

Експоненціаль-

не сгладжу-

вання Вінтера

4–5 спостере-жень за сезон

Тренд і сезонні коливання

Від короткостро-

кового до серед-

ньострокового

Малий

Середній

рівень

Регресійні

трендові

моделі

Від 10 до 20. Для сезонно-го 5 за сезон

Тренд і сезонні коливання

Від короткостро-

кового до серед-ньострокового

Малий

Середній

рівень

Причинні

регресійні

моделі

10 спостере-жень на не залежну змін-ну

Може оброб-ляти складні моделі

Короткострокові, середньо-

і довгострокові

Тривалий період розро

бки і малий впроваджен-ня

Високий

рівень підготовки

Декомпозиція часових рядів

Достатньо 2-х екстремаль-них даних

Обробляє се-зонні і цик-лічні моделі

Від короткостро-

кового до серед-ньострокового

Від малого

до серед-нього

Не потребує особливої підготовки

Метод

Дженкінса

50 або більше спостережень

Стаціонарні або приведені до них

Від короткостро-

кового до довго-строкового

Тривалий

Високий

рівень