Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи геоморфології Стецюк.docx
Скачиваний:
117
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
3.55 Mб
Скачать
  1. Механізм хвильової діяльності. Види течій у береговій зоні

  1. Більшість процесів на морських берегах дослідники поділяють на вітрове хвилювання та брижі. Перше виникає під дією рухомих мас повітря — вітру — на водну поверхню. При цьому в поверхневому шарі води, товщина якого зумовлюється швидкістю та тривалістю вітру, довжиною його шляху над водною поверхнею («довжиною роз­гону»), виникають коливальні рухи. Суть полягає у тому, що молеку­ли води починають рухатися по орбітах, які розміщуються у верти­кальній площині щодо напряму дії вітру. В ідеальному випадку ці орбіти мають вид кола, і відповідно швидкості руху молекул в усіх точках орбіти мають бути однаковими. При цьому молекули води розміщуються рядами, внаслідок чого поверхня, яка зазнає хвильово­го руху, набуває вигляду улоговин і валів, розміщених паралельно один до одного.

  2. Унаслідок незначної в’язкості води після припинення дії чинника, який спричинив хвилювання, — вітру — поверхня моря ще тривалий

  3. час залишається неспокійною. Після того як вітер ущухне, відбу­вається «упорядкування» хвилювання: хвилі зазнають інтерференції, малі хвилі поглинаються великими, вони набувають симетричного по­перечного профілю, впорядковуються їхні висоти, довжини, період, відносно короткі та непаралельні раніше гребені хвиль перетворю­ються на гряди хвиль значної протяжності, які паралельні одна до одної. Це — хвилі-брижі.

  4. Для характеристики морських хвиль використовують такі показ­ники: висота хвилі /г — перевищення гребеня хвилі над сусідньою улоговиною; довжина хвилі Ь — відстань між двома сусідніми гребе­нями; період Т — час, упродовж якого відбувається повний перебіг молекули по орбіті. У структурі хвилі розрізняють такі елементи, як гребінь, схили, улоговина, фронт, промінь хвилі (рис. 117).

  5. Морській хвилі властива потенціальна й кінетична енергії. Повну енергію хвилі (Е) визначають за формулою

  6. Е = ^ядк2ь,

  7. де <7 — густина води; д — прискорення вільного падіння; /г — висота гребеня хвилі над улоговиною; і — відстань між двома сусідніми гребенями. Із формули випливає, що найважливіше значення для ха­рактеристики енергії хвилі має її висота.

  8. Згідно з теорією морських хвиль, розмах хвильових коливань у товщі води за збільшення глибини в арифметичній прогресії змен­шується у геометричній. Вважають, що максимальна глибина, на якій хвиля ще діє на морське дно, становить не більше 1/2 її довжини.

  9. Розрізняють хвилі глибокого моря (детально розглянуті вище) та хвилі мілководдя. Хвилі мілководдя — це хвилі, які проходять над глибинами, меншими ніж 1/2 їхньої довжини, тобто це хвилі, що за­знають впливу морського дна. Цей вплив, зокрема, виявляється в тому,

    1. Рис. 117. Основні елементи і параметри хвилі 356

  10. що орбіти краплин води деформуються і набувають вигляду непра­вильних еліпсів, сплющених знизу (рис. 118). Внаслідок цього вини­кає нерівність орбітальних швидкостей, яку називають асиметрією швидкостей: швидкості руху краплин води по орбіті у бік берега зростають, а швидкості руху у протилежному напрямі — зменшують­ся. Це явище пояснюється відмінностями швидкостей хвиль у верхній і нижній частинах траєкторії.

  11. Асиметрія хвильових швидкостей має велике значення для динамі­ки наносів у береговій зоні. Вона зумовлює неоднаковий характер руху часточок наносів, які мають різні розміри. Більші часточки мо­жуть зрушитися з місця лише за значних швидкостей, які спрямовані у бік берега. Тому великі часточки наносів на дні берегової зони мають тенденцію до пересування вверх по схилу, у бік берегової лінії. Дрібні часточки, навпаки, здатні зрушитися з місця за дуже незнач­них швидкостей, а за великих — можуть відірватися від дна, перейти у завислий стан і надалі зазнати впливу течій, спрямованих у бік берега.

  12. Руйнування хвиль і прибійний потік. Деформація орбіти у хвилі супроводжується деформацією її профілю. Передній схил хвилі зі зменшенням глибини, тобто у міру наближення до берега, стає дедалі стрімкішим (рис. 119). Зрештою, крутість схилу досягає критичної величини, і гребінь хвилі, який нависає над улоговиною, обрушується.

  13. Н апрям вітру /^Рівень води\

  14. ■>

  15. Дно

  16. Рис. 118. Характер орбіт крап­лин води у зоні мілководая

  17. Рис. 119. Хвильовий перенос у бе­реговій зоні (а) і прибійний по­тік та розподіл швидкостей у ньо­му (б)

  18. Таке руйнування хвилі відбувається зазвичай на глибині, що при­близно становить 1/2 або майже повну висоту її гребеня.

  19. Унаслідок неоднорідності вітрових чинників навіть за того само­го хвилювання висота хвиль неоднакова. Тому руйнування хвиль відбувається у межах хоча і цілком визначеної, проте досить широкої зони.

  20. Під час руйнування хвилі її гребінь перетворюється на плас­кий потік води, який накочується на берег. Це так званий прибійний потік, або накат. Рух його відбувається за інерцією, яку має ма­са води, що утворила цей потік унаслідок обрушення гребеня. Тут коливальний рух води практично повністю припиняється і змінюєть­ся на турбулентний. Якщо берег має урвище або уступ, то прибій­ний потік із силою б’ється об нього і діє на нього механічним (вірні­ше — гідравлічним) способом, унаслідок чого відбувається руйну­вання уступу (урвища) прибоєм — абразія берега. Якщо берег має вид акумулятивної нахиленої поверхні — пляжу, то прибійний по­тік, забігаючи вгору (вихлюпуючись) по цій поверхні, втрачає швид­кість, і надалі, коли вона стає нульовою (точка, де швидкість при­бійного потоку знижується до нульового значення, має назву вер­шина вихлюпування), відбувається стікання води під впливом сили гравітації, тобто у напрямі найбільшого ухилу цієї поверхні, відкочу вання.

  21. Таким чином, верхня і нижня межі берегової зони визначаються межами хвильової дії на берег, а саме: нижня межа розміщується на глибині, що дорівнює половині довжини хвилі, тобто тій ізобаті, де починається деформація хвиль, а верхня визначається лінією вихлю­пування, утвореною сукупністю вершин прибійного вихлюпування (рис. 120).

  22. Р

    2 3 4

    ефракцією
    називають розворот фронту хвилі у міру наближен­ня її до берега, при цьому фронт хвилі намагається зайняти положен­ня, паралельне берегові. Це можливо лише за умови рівного берега, а

  23. Рис. 120. Траєкторія прибійного потоку на пляжі за умови підхо­ду хвиль до берега під кутом (за О. Леонтьєвим і Г. Ричаговим, 1988):

  1. напрям результуючого пото­ку — поздовжньої берегової течії;

  2. 4 — вершини вихлюпу

  1. у разі значно порізаного берега, оскільки кожний відтинок фронту намагається зайняти положення, паралельне відповідній ділянці не­рівного берега, відбувається стиснення фронту біля мисів та розтягу­вання у бухтах. Унаслідок цього на ділянках виступів берега вини­кає концентрація хвильової енергії, а у ввігнутостях берегового кон­туру — її розсіювання.

  2. Хвильові течії у береговій зоні. Хвильові процеси призводять до порушення однорідності водної маси, що особливо виявляється у береговій зоні. Тому тут утворюються різні течії, які мають велике значення для переміщення осадового матеріалу та формування но­вих типів осадових відкладів. Орбіти, по яких рухаються молекули води, насправді є дещо розімкненими, що пояснюється пульсаційним характером дії вітру на водну поверхню. Завдяки цьому відбуваєть­ся не тільки зміна форми хвилі, а й фактичне переміщення маси води у напрямі поширення хвилювання, тобто у бік берега. Тому рівень моря поблизу берегів перевищує рівень у відкритому морі. Різниця рівнів води спричинює утворення течій, які її компенсують. Ці течії називають хвильовими течіями.

  3. Дослідники розрізняють енергетичні (поздовжні берегові), гра­дієнтні, розривні течії та компенсаційні протитечії.

  4. Енергетичні течії — це процес перенесення води вздовж берега за умови підходу хвиль до берега скісно. Він зумовлюється уздовж- береговим складовим відповідного хвильового потоку енергії і може проявитися у будь-якій частині берегової зони, але найефективніше відбувається там, де руйнуються хвилі. Вважають, що приблизно 0,15 загальної енергії хвилі переходить у хвильову енергетичну, так звану поздовжню берегову течію (рис. 121).

  5. Градієнтна течія виникає у разі нахилу рівня моря вздовж бе­рега, тобто внаслідок різного положення поверхні. Такий ухил утво­рюється внаслідок нерівномірності хвильового нагону, неоднорідно­сті поля рефракції хвиль або рельєфу підводного берегового схи­лу. Утворена течія прямує вздовж берега від ділянок підвищеного рівня до ділянок зниженого і відіграє важливу роль у перенесенні наносів.

  6. Компенсаційні протитечії посідають особливе місце в обміні ре­човиною між прибійною зоною та зоною руйнування хвиль, з одного боку, та зоною підводного берегового схилу — з другого. Це відтікан­ня надлишків води у бік моря по нормалі до ізобат.

  7. Р

    / :>

    Рис. 121. Хвильові течії (за О. Леонтьє- вим і Г. Ричаговим, 1988): а — донна протитечія; б — поздовжня берегова течія; в — розривна течія; 1 — напрям поширення хвиль; 2 — напрям течії

    Зош^. уУбурунів _

    1

    озривні течії —
    це один із механізмів відтікання води від бере­га у море. При підході хвиль під прямим кутом до берега, який має

  8. спадистий підводний схил, перше руйнування хвиль відбувається ще задовго до берега. Маси води, які нагромаджуються поблизу берега, підштовхуються «живою силою» прибою доти, доки не обрушаться на будь-яку ділянку, де рівень води дещо нижчий. Потім маси води повертаються до моря у виді розривної течії. Ці течії завдяки бурх­ливому характеру розвивають швидкість до кількох метрів на секун­ду і здатні виносити з прибережної смуги значну кількість завислих наносів.

  9. Вітрові течії і вітровий нагін. Вітрові течії — це течії відкрито­го моря, що утворюються під дією вітрів, заходять у межі прибереж­ного мілководдя і передають енергію воді опосередкованим спосо­бом. Оскільки вітер діє зазвичай на більшій площі, ніж площа бере­гової зони, то тут можуть виявлятися лише периферійні зони вітро­вих течій. За швидкістю дії вітрові течії повільніші, ніж хвильові у

  1. — 5 разів.

  1. Вітровий нагін спричинюється тривалими сильними вітрами, спря­мованими з моря до суходолу, і зумовлює загальне переміщення води у бік берега, причому на незначних глибинах цим рухом може охоп­люватися вся її товща.

  2. Середня величина вітрових нагонів становить для Білого моря 0,3 м, для Каспію — 0,5 —0,7 м, для західного берега Жовтого моря —

  1. 6 м. Проте під час штормів можуть утворюватися нагони значно вищі, внаслідок чого створюються значні проблеми для багатьох на­селених пунктів уздовж узбереж Балтійського, Каспійського та інших морів. Так, у Галвестоні (Мексиканська затока) висота нагону дося­гала 6 м, на узбережжі моря Лаптєвих нагони часто бувають заввиш­ки 6 — 7 м. У деяких районах узбережжя Світового океану високі нагони накладаються на сигізійні припливи (це припливи й відпливи, які збігаються з новим і повним Місяцем), що зумовлює катастрофічні повені, як, наприклад, у Бангладеш, де рівень води може піднятися до

  1. м вище за нульову позначку.

  1. Припливи й відпливи також беруть участь у динаміці течій бере­гової зони. За припливу маса води прямує до берега, а за відпливу — від берега до моря. Це найтиповіший вид припливної течії, який нази­вають реверсивним. Важливою особливістю цього процесу є відмін­ності в часі, який припадає на приплив і відплив, а отже, і в їх швид­кості. Приплив менш тривалий за часом, ніж відплив, а припливна те­чія має більшу швидкість, ніж відпливна.

  2. У затоках, звужених до вершин, під час проходження припливної хвилі спостерігається різке зростання її висоти, оскільки внаслідок скорочення загальної протяжності фронту хвилі відбувається пере­розподіл енергії. Тому реверсивна течія має значно більшу енергію і вищу здатність для перенесення завислих наносів.

  3. У відкритому морі та дуже великих затоках або широких прото­ках припливні течії не мають реверсивного характеру і тому їхня роль у формуванні форм рельєфу узбереж незначна.