Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи геоморфології Стецюк.docx
Скачиваний:
117
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
3.55 Mб
Скачать
  1. Похідні природні явища карстових процесів

  1. Карст часто супроводжується екзотичними проявами різних при­родних явищ. Вище йшлося про зникаючі річкові долини у карсто­вих областях, коли поверхневі води у руслах зникають у системі кар­стових понор, колодязів, шахт і надалі ріка продовжує своє існування як підземна.

  2. Біля морських берегів карстових областей спостерігаються явища, які називають морськими прибережними вирами (.млинами). Мор­ська вода на неглибокому місці поблизу берега, утворюючи вир, швидко зникає в отворі чи тріщині скелястого дна або прибережних скель, що нагадують понори.

  3. З фізичного погляду виникнення морських млинів зумовлене тим, що підземна ріка, яка має дуже круте падіння, виринає у вигляді підводного джерела на незначній глибині. Завдяки своїй стрімкій течії вона засмоктує повітря з підземних порожнин і тріщин, не заповне­них водою і пов’язаних з її підземним руслом. Якщо одна з таких тріщин відкривається під водою біля берега, то морська вода прямує

  4. до цього розрідженого простору з великою силою, утворюючи прибе- ' режний морський вир.

  5. Іншим феноменом є прісноводні джерела на дні моря, потік яких І настільки сильний, що опріснює навколишню товщу води. Після силь- щ них дощів на прилеглому суходолі води таких підводних дже- і рел зумовлюють каламутність певного джерела або групи сусідніх ■ джерел. Підводні джерела — звичне явище на Адріатиці, де вони досягають глибини майже 700 м. Особливості функціонування цих | джерел дають підстави вважати їх гирлами печерних річок, які бе- 1 руть початок на суходолі високо над рівнем моря і течуть усереди- 1 ні карстового масиву по відокремлених системах каналів. Такі під- І земні ріки карстових масивів повинні мати значне падіння для того, І щоб їхній гідростатичний тиск міг подолати тиск стовпа води над І місцем їхнього виходу на дні моря. Зрозуміло, що канал, яким роз- І вантажуються підземні води карстового масиву, міг утворитися лише ' на суходолі, а сучасне положення гирла цього каналу — явище вто- ] ринне, що вказує на подальше опускання суходолу нижче від рівня моря.

  6. Незначні за потужністю підводні джерела трапляються в Україні на підводній окраїні півострова Тарханкут.

  7. П

    а

    еріодичні карстові джерела
    належать до місць поширення періодичного повного насичення і функціонують під час високого стояння дзеркала підземних вод у карстовому масиві (рис. 103). Ці джерела відзначаються порівняно тривалими періодами діяльності, і що іноді охоплюють цілі сезони.

  8. Рис. 103. Схема утворення тимчасового карстового дже­рела та двоповерхової кар­стової печери (за О. Якуш- ко, 1986):

  9. а — за низького рівня підзем­них вод; б — за повного наси­чення карстового масиву; в — утворення другого поверху після зниження рівня підзем­них вод

  10. Трапляються джерела, які випускають воду впродовж дуже коротких періодів, що вимірюються годинами і чергуються з та­кими самими нетривалими паузами. Це сифонні періодичні дже­рела.

  11. Механізм їхньої дії зумовлений наявністю у поздовжньому профілі каналу підземних вод карстового масиву характерних порогів. Вище від порогів поступове нагромадження підземних вод завершується короткочасним виливом, після якого настає період нового нагромад­ження підземних вод перед порогом. Особливістю сифонних джерел є участь у їхньому функціонуванні стисненого повітря, тиск якого підвищується завдяки нагромадженню води перед порогом (нагро­маджена вода витискує повітря, що за умов замкненої карстової по­рожнини зумовлює підвищення тиску). Завдяки високому тиску по­вітря вода фонтанує.