Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи геоморфології Стецюк.docx
Скачиваний:
117
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
3.55 Mб
Скачать
  1. Практичне значення вивчення флювіального рельєфу

  1. Оскільки річкові долини розвиваються впродовж тривалого періоду часу, то це має велике значення для розуміння процесу формування флювіального рельєфу та відповідних відкладів.

  2. По-перше, алювіальні відклади, що формуються відповідно до ха­рактеру неотектонічних рухів, динаміки руслового потоку, кліматич­них умов тощо, є продуктом розмивання різних гірських порід на значних територіях водозбірних басейнів. Часто розмивання земної поверхні постійними або тимчасовими водними потоками відбуваєть­ся у гірських породах, що мають значний уміст корисних копалин (переважно руд). Уламковий матеріал рудних родовищ, розмитих ерозійними процесами, у завислому стані або іншим способом водним потоком пересувається вниз за течією і за наявності сприятливих гідродинамічних умов відкладається, утворюючи розсипні родовища (рис. 60). Тому вивчення історії розвитку певної річкової долини або водозбірного басейну допомагає у пошуках розсипних родовищ золота, алмазів, металевих руд тощо. Щодо місця нагромадження Цінних компонентів алювію розрізняють розсипища річкових кіс, рус­лові, заплавні, терасові, дельтові та інші розсипища, які утворилися на різних стадіях розвитку річкових долин. Велике значення має також наявність величезних мас піщаного матеріалу, який використовують як будівельний.

  3. По-друге, тривалий період розвитку річкових долин сприяє фор­муванню значних вирівняних ділянок земної поверхні, складених од­норідною за походженням і гранулометричним складом породою —

    1. Рис. 60. Схема розподілу важкої фракції у русловому алювії (за М. Разуміхі- ним):

    2. 1 — важкі мінерали великих класів; 2 — важкі мінерали дрібних класів; 3 — лінія стрижня

  4. алювієм. Ці ділянки є зручними для цивільного і промислового бу- і дівництва, транспортних шляхів, гідротехнічного будівництва тощо, а заплави часто є цінними сільськогосподарськими угіддями. Тому ре­льєф річкових долин часто дуже сприятливий для інженерної діяль­ності.

  5. По-третє, у межах річкових долин і водозбірних басейнів упро­довж тривалого часу відбувається значна міграція мінеральних мас та енергетичних потоків. Разом з мінеральними масами мігрують хімічні елементи, що утворилися внаслідок різних видів господар­ської діяльності, переважно вони мають негативне екологічне значен­ня. Отже, аналіз того, як здійснюється пересування у межах флювіаль- ного рельєфу речовинних та енергетичних потоків, є важливим для вирішення екологічних проблем. Вивчення флювіального рельєфу набуває першочергового значення для прогнозування причин і на­слідків катастрофічних паводків, створення системи захисних споруд.

  6. Г 4.4 ляціальні процеси і відповідні форми рельєфу земної поверхні

  7. Подібно до інших геоморфологічних явищ гляціальні процеси і відповідні форми рельєфу земної поверхні можна вивчати як під час їх появи і розвитку, так і в реліктовому стані. Тому розрізняють геоморфологічну діяльність сучасних гляціальних процесів і відпо­

  8. відних до них форм рельєфу земної поверхні та геоморфологічні наслідки діяльності давніх покривних зледенінь. Однак це не озна­чає, то в сучасну епоху не можна спостерігати геоморфологічних наслідків діяльності сучасних покривних зледенінь, проте більшість гляціальних морфоскульптур сучасного материкового зледеніння є недоступними для безпосереднього вивчення, оскільки вони сховані під рівнем моря або покривом материкового льоду.