Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи геоморфології Стецюк.docx
Скачиваний:
121
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
3.55 Mб
Скачать
  1. Теоретико-методологічне значення вивчення схилів і процесів, які там відбуваються

  1. Дія майже всіх екзогенних процесів спрямована на руйнування тих нерівностей земної поверхні, які утворилися внаслідок впливу ендогенних чинників. Схилові процеси серед них набувають особли­вого значення. Адже сам розвиток процесів на схилах призводить до переміщення гірських порід від верхньої частини схилів до нижньої. З одного боку, внаслідок наявності днищ річкових долин, морських і озерних узбереж, безстічних западин та інших базисів денудації, дія процесів на схилах спричинює нагромадження осадових відкладів, що підвищує земну поверхню у таких місцях. З другого боку, проце­си на схилах знижують рівень земної поверхні над цими зниження­ми. Будь-яка ділянка земної поверхні, яка тривалий час перебуває у стані тектонічного спокою, внаслідок діяльності процесів на схилах зазнає поступового перетворення на невисоку слабохвилясту рівни­ну. У межах такої рівнини (пененлену) максимальні висоти знахо­дяться на ділянках межиріч, схили яких настільки спадисті, що по­дальший прояв процесів на схилах не спричинює істотних змін у морфології ленеплену.

  2. Основна особливість пенеплену полягає у механізмі його утво­рення. За В. Дейвісом, вирівнювання відбувається у певній послідов­ності. У разі підняття гіпотетичної гірської країни насамперед акти­візується річкова ерозія. Чимало різних річок відповідно до темпів тектонічного підняття здійснюють врізання своїх русел доти, доки не буде вироблено поздовжній профіль рівноваги. Водночас із форму­ванням глибоко врізаних річкових долин інтенсивного розвитку на­бувають процеси на схилах, льодовикові (у разі розміщення поверхні

    1. Рис. 112. Передгірна нахилена рівнина, що утворилася у корінних породах (пе- димент)

  1. в

    Напрям

    Зниження межиріч

    Послідовні стадії

    б

    Рис. 111. Моделі еволюції схилів:

    а — пснепленізації (за В. Дейвісом); б — псдипленізації (за В. Пенком); 1 — 6 — послідовні стадії розвитку пенеплену та педиплену

    ище за снігову лінію), карстові та інші, діяльність яких на початко­вому етані полягає в активній денудації. З утворенням річкових до­лин, процеси, які розвивалися лише на схилах, втягують у руйнування ділянки межиріч, що прилягають до схилів, а надалі — самі поверхні межиріч (рис. 111).

  2. У подальшому цей механізм розвитку рельєфу дістав назву «ви­рівнювання згори». Дійсно, у зазначеній моделі, на певному етапі роз­витку річкових долин, коли схили стають досить спадистими, межи­річчя поступово зазнають зниження «згори» і згодом уся територія перетворюється на пенеплен.

  3. Принципово іншою є модель утворення схилів, запропонована В. Пенком. На його думку, схили, утворені внаслідок річкової ерозії

  4. у відповідь на тектонічні підняття, під час свого розвитку «відступа­ють» паралельно самим собі. Продукти руйнування, які нагромаджу­ються внаслідок різних процесів на схилах, видаляються річковою ерозією або іншими агентами, завдяки чому схили зберігають віднос­но постійний ухил. Зміщення схилів зумовлює розширення днища річкових долин, їх площа дедалі збільшується, однак площа межиріч поступово зменшується. Тому цей мехаїЯзм розвитку схилів назива­ють вирівнюванням збоку. Це триває доти, доки схили сусідніх річко­вих долин (водозбірних басейнів) не перетнуться, а межиріччя, що мають вигляд вузьких (або гострих) гребенів, за подальшого відсту­пу схилів відповідно знижуватимуться.

  5. Тому, як тільки схили сусідніх річкових долин перетнуться між собою (до того часу процес розвитку схилів можна розглядати як процес вирівнювання збоку), розпочинається зниження межиріч та вирівнювання згори.

  6. Оскільки під час відступу схилів біля їхнього підніжжя фор­муються похилі (ухил 3 — 4°) фрагменти рівнини (педименти) (рис. 112), то за подальшого розвитку схилів вони збільшують свою площу і стають разом із залишками колишніх межиріч педиплена- ми — денудаційно-акумулятивною слабохвилястою рівниною (рис. 113, 114).

  7. Утворення педиментів, педиплеиів і пенепленів можливе лише за умови низхідного розвитку рельєфу, тобто коли екзогенні процеси виразно домінують над ендогенними. При цьому відбувається загальне зменшення відносних висот, а всі схили стають спадистими.

    1. Рис. 113. Педимент з останцевими столовими горами у Лівійській пустелі (фото І. Ковальчука)

  1. За висхідного розвитку рельєфу, тобто у разі переважання ендо­генних процесів над екзогенними, схили знову стають стрімкими, а утворені вирівняні поверхні зазнають підняття й упродовж пев­ного часу (його тривалість залежить від площі вирівняної поверх­ні та інтенсивності подальших денудаційних процесів) можуть збе­рігатися як реліктові форми рельєфу. Внаслідок частого чергу­вання етапів низхідного та висхідного розвитку рельєфу в гірських країнах формуються денудаційні рівні, розміщені у вигляді сходи­нок або ярусів на різних висотах. Це — поверхні вирівнювання. Окрема поверхня вирівнювання може зазнати не тільки тектонічно­го підняття, а й деформацій складчастими чи розривними тектоніч­ними рухами. Детальніше поверхні вирівнювання розглянуто у розд. 5.