Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи геоморфології Стецюк.docx
Скачиваний:
121
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
3.55 Mб
Скачать
  1. Механізм схилових процесів і морфоскульптура схилів

  1. Гравітаційні схили. Характеризуються домінуючим виливом про­цесів гравітації, які спричинюють скочування, зсування, обсипання вниз по схилу уламків гірських порід, що відділилися від масиву гірських порід унаслідок вивітрювання чи інших процесів, значно перетворю­ючи їхній вид. Залежно від розмірів уламків, що зазнають переміщення по схилах, розрізняють такі типи схилів.

  2. Схили обвалення. Процес відривання від основної маси гірських порід великих брил та подальше їх переміщення вниз по схилу нази­вають обвалом. Йому передує виникнення тріщин чи системи тріщин, по яких поступово відбувається відривання великого блоку порід або брил різного розміру. Унаслідок обвалів у рельєфі верхніх час­тин схилів утворюються майже вертикальні уступи, ніші зриву, кар­низи, які височать над схилами і здатні до подальшого обвалення. У нижній частині схилів та біля підніжжя відбувається нагромад­ження уламків різних розмірів, які у вигляді шлейфів маскують кон­такт корінної частини схилу та підніжжя.

  3. Стінки зриву — це досить рівні поверхні, які часто збігаються з площинами розломів та межами пластів. Вони формуються на схи­лах з ухилами 30—40°, а ніші зриву — на схилах, стрімкість стінок яких сягає 90°. Іноді ніші обмежені навислими карнизами (негатив­ної крутості). Стінки ніші з часом набувають плавних обрисів завдя­ки процесам вивітрювання і нагадують величезні чаші, подібні до амфітеатрів.

  4. Акумулятивна частина схилів обвалення — це горбистий рельєф підніжжя схилу, де хаотично розміщені великі брили — від кількох до ЗО м, іноді більші. На поверхні такого акумулятивного шлейфу біля підніжжя височать окремі пагорби, що є найбільшими брилами, оточеними дрібнішими.

  5. У деяких випадках обвали бувають катастрофічного походження, наприклад наслідками землетрусів. Прикладом такого обвалу є утво­рення Сарезького озера на Памірі, про що йшлося раніше.

  6. Обвали у горах часто призводять до загачування річкових долин та утворення озер, наприклад, озера Ріца на Кавказі, Іссик — у Заілій- ському Алатау тощо.

  7. Великі маси обвалювання у процесі свого руху розпадаються на безліч уламків різних розмірів і рухаються вниз по схилу до його підошви, де нагромаджуються або продовжують рух униз по долині. Подекуди ці маси обвалювання просуваються по крутих тальвегах гірських річкових долин на відстань 7—12 км. При цьому кам’яні потоки призводять до зміни поверхні схилів долин і днищ унаслідок виорювання значних за довжиною та глибиною борозен.

  8. Обвали незначних мас порід, які складаються з невеликих уламків розмірами не більше ніж 1 м3, називають каменепадами. Зазвичай вони мають виразний сезонний характер. Численні спостереження свідчать, що максимум їх припадає на осінь та весну. У Норвегії, наприклад, майже 60 % каменепадів відбувається впродовж 4 міс. — квітня, травня, жовтня та листопада. Дослідники пов’язують сезонні піки частоти каменепадів у високих широтах з великою повторюва­ністю процесів замерзання —відтавання. Іншим важливим чинником є вода, яка заповнює систему тріщин. Дія води, спрямована на змен­шення механічного опору породи, іноді називається тріщинно-вод- ним тиском. Зокрема, періодичність каменепадів у Норвегії найкра­ще пояснюється саме появою води у тріщинах: у жовтні — внаслідок значних осінніх дощів, у квітні — внаслідок сніготанення.

  9. Обвали та каменепади разом з осипищами та сніговими лавинами відіграють важливу роль у денудації схилів.

  10. Схили осипу. Осипища на схилах виникають переважно внаслі­док фізичного вивітрювання. Типовими осипами є такі, що відбува­ються на схилах, складених мергелями або глинистими сланцями. За ідеального морфологічного прояву в осипищі виразно розріз­няють схил, лоток і конус осипу. Схили осипу зазвичай складені від­шарованими породами, які зазнають фізичного вивітрювання. Продукти вивітрювання (щебінь, гравій, жорства, пісок) завдяки своїй неоднорідності переміщуються вниз по схилу, справляючи різ­ний механічний тиск на нього, тому з часом на поверхні схилу фор­мується виразний жолоб — лоток осипу завглибшки 1 — 2 м і зав­ширшки кілька метрів. У нижніх частинах денудаційних ділянок схилів жолоби збільшуються в ширину і часто зливаються в улогови­ни завширшки кілька десятків метрів. Опади та сніготанення по­глиблюють жолоби й улоговини, розчленовуючи схили внаслідок еро­зійної діяльності, після чого бровка схилу набуває вигляду фесто­нів.

  11. Рух уламків на ідеальних схилах осипу триває доти, доки на ухилі поверхні не нагромадяться рухомі часточки. За такої умови почи­нається акумуляція уламків і поступово формується конус осипу.

  12. Конуси осину можуть зливатися між собою, на їхній поверхні з часом нагромаджуються домішки грубих уламків і, врешті-решт, біля підніжжя схилу формується суцільний шлейф із дрібних і великих уламків порід. Таке нагромадження уламків або купи хаотично на­громаджених уламків різних розмірів, які зміщуються вниз по схилу

  13. і складають у нижній його частині шлейфи, називають колювієм. У вузькому значенні колювій — це лише грубоуламкові (брилові, ще­бенюваті) нагромадження продуктів обвалювання та обсипання біля підніжжя крутих схилів.

  14. Лавинні схили. Лавини (снігова лавина, сніговий обвал) це — значні маси снігу на крутих гірських схилах, що подолали силу зчеп­лення снігу з гірськими породами схилів і з великою швидкістю зва­люються вниз, здійснюючи значне руйнування схилів та їхніх підніж. Розрізняють три головних типи лавин — лавини осування (снігова маса сповзає широким фронтом, без виразного напряму, і втягує по­верхневий шар снігової товщі потужністю 0,3 —0,4 м), лоткові (сніг надає вниз періодично, у міру нагромадження достатньої маси, ру­хається у виразно окреслених напрямах — по лотках, що сформува­лися тимчасовими гірськими водними потоками чи вироблені самими лавинами; їм властиві конуси виносу, складені добре перемішаними уламками різного розміру, залишками дерев, які разом утворюють пухку товщу — «лавинне сміття») та стрибаючі лавини, які є різно­видом лоткових, але характеризуються різкими, урвистими зламами поздовжнього профілю лотків, де відбуваються «стрибки» снігово- уламкової маси.

  15. Режим лавинних процесів залежить від їхніх розмірів, частоти сходження, фізико-географічних і метеорологічних умов, морфології схилів та інших чинників, сукупність яких зумовлює певні геоморфо­логічні прояви лавинних процесів. В Україні в сучасних умовах ла­винні процеси спостерігаються в деяких частинах Карпат (Чорного- ра, Свидовець) та Гірського Криму (Бабуган-яйла, Демерджі-яйла).

  16. Схили блокового зміщення чохла пухкого матеріалу — це ка­тегорія схилів, на яких гірські породи, що переміщуються, представ­лені значними за масою блоками гірських порід, а не окремими улам­ками різного розміру. Блоки рухаються вниз по схилах, зазвичай зберігаючи свою первісну структуру у відносно непорушеному ста­ні. Якщо структура порушується, то здебільшого її первісний стан можна легко реконструювати. Розрізняють зсувні схили та схили відсідання.

  17. Зсувні схили. За класичним визначенням на зсувних схилах відбу­вається переміщення великих монолітних блоків корінних порід. Для розвитку зсувів потрібні певні умови, серед яких найважливішими є такі: а) наявність відносно крутого схилу з відносними перевищен­нями у кілька десятків метрів (іноді зсуви можуть розвиватися на схилах крутістю від кількох до 40° і більше, проте зазвичай тоді, коли ухили сягають понад 15°); б) достатня зволоженість регіону для за­безпечення інфільтрації атмосферних опадів в осадову товщу; в) чер­гування пластів осадових порід водотривкого та водопроникного ха­рактеру; г) порушення природної стійкості схилу природними або антропогенними чинниками, тобто наявність штучного навантаження ділянки земної поверхні, що прилягає до бровки схилу, або «підрізан­ня» підошви схилу абразійними, ерозійними процесами чи господар­ською діяльністю людини. Відносно необхідною умовою може бути збіг падіння пластів з ухилом схилу.

  18. Зазвичай наявність водотривкого пласта зумовлює існування во­доносного горизонту, що значно послаблює сили природного зчеп­лення часточок гірських порід, тому сила гравітації змушує значний за масою блок гірських порід відриватися від основного масиву і переміщуватися вниз по схилу. Під час сповзання порода може част­ково подрібнюватися і перетворюватися на безструктурну масу. На­громадження зсувних мас біля підніжжя схилу називають деляп- сієм. Зсуви мають різні об’єми — від кількох до сотень тисяч кубо­метрів.

  19. Зсуви утворюються в горах, на рівнинах, тобто скрізь, де є належні умови та відповідні чинники.

  20. Зсувні процеси мають специфічні ідентифікаційні ознаки й утво­рюють своєрідний комплекс нерівностей земної поверхні: зсувний цирк (амфітеатр), обмежений з боку високої частини схилу стінкою від­риву тіла зсуву (зсувним уступом), зсувний блок (тіло зсуву), що має зазвичай поверхню, знижену у бік корінного масиву порід, горби­сту внаслідок певних деформацій тіла зсуву (закинуту зсувну тера­су) та крутий уступ, звернений у бік сповзання, до днища річкової долини, узбережжя озера, моря або штучної виїмки (рис. 105). У деяких випадках перед фронтом зсувного тіла через деформації поверхневого шару гірських порід виникає напірний зсувний вал. Зазначені зсуви називають детрузивними, на відміну від деляп- сивних, які утворюються внаслідок вільного ковзання у бік ухилу поверхні, до моря, озера або річкової долини. Основні морфологічні елементи зсуву та рельєф зсувного схилу зображено на рис. 106.

  21. Детрузивні та деляпсивні зсуви трапляються найчастіше. Внаслі­док переміщення по схилу значних мас гірських порід у відносно

    1. /

    2. Рис. 105. Схема зсуву, сформованого на схилі в однорідних гірських породах: І — стінка відриву; 2 — лінія відриву; 3 — зсувне тіло (деляпсивна частина); 4 — поверхня зсувного тіла; 5 — зсувне тіло (детрузивна частина); 6 — окраїнна частина зсувного тіла