Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи геоморфології Стецюк.docx
Скачиваний:
117
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
3.55 Mб
Скачать
  1. Типи мерзлотних деформацій і прояв їх у будові земної поверхні

  1. Комплекс форм рельєфу, властивих районам поширення багато­річної мерзлоти, зазвичай називають перигляціальним. Цей термін досить поширений у працях західноєвропейських і північноаме­риканських дослідників. У науковій літературі колишнього СРСР утвердилася назва «мерзлотний», або «кріогенний», рельєф. На дум­ку І. Щукіна (1964), форми рельєфу і процеси, які мають статус перигляціальних, є утвореннями, сформованими по периферії крижа­них щитів давніх зледенінь переважно внаслідок діяльності талих льодовикових вод. Своєрідні геоморфологічні утворення рельєфу гео- кріолітозони (кріогенна морфоскульптура) є зазвичай сучасними фор­мами, які формуються майже «на очах». До того ж виникають вони поза будь-яким зв’язком з льодовиками, на значній відстані від них і часто в районах відсутності зледеніння.

  2. Найпоширенішими в геокріолітозоні є дрібні або середні за роз­мірами мерзлотні форми. Більші форми, які трапляються в райо­нах багаторічної мерзлоти, — це або тектонічні форми, або утворені діяльністю флювіальних чи гляціальних процесів. Вони формують різноманітні і значні за розмірами нерівності, поверхню яких моде­люють, перетворюють характерні елементи власне мерзлотних про­цесів.

  3. Усі відомі мерзлотні форми за генезисом і тими фізичними про­цесами, які брали участь в їхньому утворенні, поділяють на такі гру­пи.

  1. Форми, пов’язані з формуванням морозних тріщин і повторно- жильного льоду (льодові клини).

  2. Структурні форми, утворені морозним сортуванням пухкого ма­теріалу, а також процесами інволюції.

  3. Форми спучування (гідролаколіти) і полії.

  4. Форми, спричинені нівальним вивітрюванням та альтиплана­цією.

  5. Термокарстові форми.

  6. Форми, утворені процесами соліфлюкції (детальну характерис­тику зазначених процесів і форм рельєфу земної поверхні, утворених ними, подано у підрозділі «Схилові процеси та рельєф схилів», оскільки процеси соліфлюкції поширені лише у межах схилів у зоні багато­річної мерзлоти).

  1. Форми, зумовлені формуванням морозних тріщин і повторно- жильного льоду (льодові клини). Сезонні зміни агрегатного стану води у діяльному шарі (замерзання і відтанення) спричинюють утво­рення у холодну пору року морозних тріщин у діяльному шарі, здат­них глибоко проникати у шар із сезонними змінами температури (нагадаємо, що для нього характерні лише мінусові значення темпе­ратур). Особливо часто це відбувається на ділянках поверхні, з яких зимові вітри здувають пухкий сніг. Вони заглиблюються на 2 — 4 м нижче від діяльного шару, навесні заповнюються водою, яка наступ­ного холодного сезону замерзає, утворюючи жильний лід, або льодові клини (рис. 74). На поверхні тріщини утворюють мережу, чарунки якої мають вигляд полігонів (рис. 75).

  2. Тріщини зорієнтовані хаотично, хоча досить часто утворюють гео­метрично досконалу мережу, численні лінії якої розміщені паралель­но або перпендикулярно до різних елементів рельєфу — бровок річко­вих терас, схилів, берегів озер тощо. Це відбувається внаслідок того, що простягання таких різких морфологічних елементів відображує напрями розподілу напружень, які виникають у діяльному шарі за сезонного чергування замерзання та відтанення води, що заповнює його. Тому мерзлий ґрунт діяльного шару розпадається на багато окремих блоків, розділених тріщинами. Розміри блоків варіюють від 10 —20м (ширина тріщин, які розділяють блоки, становить 0,5 —1,0 м) до 40 —60 і навіть до 300 — 1000 м. З часом глибина проникання тріщин у товщу мерзлих порід збільшується, доки напруження, які виника­ють щосезону, не врівноважуються розмірами блоків по вертикалі й горизонталі (рис. 76). Замість льоду в таких клиноподібних зни­женнях, які щоліта відтаюють до певної глибини, у тріщинах нагро­маджуються пухкі осадові породи, органічна маса і поступово фор­мується теплоізолювальна маса, яка забезпечує стабільність розвитку

  3. Рис. 74. Льодові клини, утворені в морозобійних тріщинах (за Д. Лановим, 1966)

    1. Рис. 75. Тріщини вікової мерзлоти, заповнені льо­дом, зумовлюють прямокутну (тетрагональну) фор­му полігонів (за Д. Лановим, 1966)

  4. тріщин, а льодові клини заповнюються мінеральними й органічними утвореннями. Льодові клини, що утворюються у морозних тріщинах, під час свого наростання в ширину у верхній частині, витискують угору ґрунт, яким вони були вкриті, і межі полігонів стають виразно окресленими невисокими валами, розділеними зниженням, що нага­дують канави. Так виникають валикові полігони з льодовими клина­ми. Під час наростання льодових жил у ширину їхні виразні краї поступово згладжуються, зокрема внаслідок екзогенних процесів, і полігони набувають округлих обрисів у плані, що свідчить про зрілість полігонального рельєфу (рис. 77).

  5. За подальшого розвитку полігонального рельєфу у разі танення жильного льоду колишні тріщини перетворюються на досить широкі улоговини, де може зібратися така кількість води, що утворяться озе­ра або розпочнуться процеси відтанення (термокарсту) багаторіч­ної мерзлоти.

  6. Іншим видом морфологічних ознак рельєфу, які формуються зав­дяки утворенню морозних тріщин, є полігони морозного розтріску­вання, які виникають тоді, коли морозні тріщини не проникають глибше за діяльний шар. За таких умов вони можуть виникати навіть там, де багаторічної мерзлоти зовсім немає, наприклад у горах на півдні по­мірних широт. Поверхня полігонів дещо опукла завдяки витисканню грунту до центру, що зумовлюється змінами об’єму гірських порід під час замерзання та відтанення діяльного шару (маса порід у цьо­му випадку обмежена підошвою діяльного шару і земною поверх­нею).

  7. Структурні форми, зумовлені морозним сортуванням пухкого матеріалу та процесами інволюції. Морозне розтріскування і фор­мування повторно-жильних льодових клинів надає рельєфу геокріо- літозони своєрідного «структурного» вигляду. Певні ділянки земної поверхні неначе «впорядковуються» завдяки фізичним напруженням, які виникають у процесі розтріскування діяльного шару мерзлих порід чи під час проникнення льодових жил на певну глибину. Проте у межах самих полігонів відбуваються процеси, що зумовлюють фор­мування кам’янистих кілець і багатокутників («медальйонів»), кам’я­нистих смуг і смуг, складених дрібнозернистим матеріалом.

  8. Кам’янисті кільця і багатокутники спостерігаються зазвичай на рівних горизонтальних поверхнях із дуже зволоженим глинистим або суглинковим ґрунтом, який містить певну кількість щебеню різних розмірів, а місцями — валуни та брили (такий літологічний склад гірських порід характерний для сучасної геокріолітозони, оскільки значна її площа у минулому була зоною акумуляції покривних зле­денінь і складена з поверхні основною мореною, яка має саме такі різні фракції уламкових порід). Саме це різноманіття порід є вирі­шальним під час формування зазначених форм. На поверхні розмі­щені рівні або ледь опуклі ділянки чи острівці дуже дрібної землис­тої маси, зазвичай сирої та в’язкої, облямованої невисоким бордюром кам’янистого матеріалу. Якщо каміння має плитчасту форму, то в бордюрі воно часто поставлене «на ребро», тобто паралельно межам

    1. Рис. 76. Молодий полігональний рельєф Большезе- мельської тундри (фото В. Стецюка)

    1. Рис. 77. Зрілий полігональний рельєф Большезе- мельської тундри (фото В. Стецюка)

  1. полігону. Бордюр складається з кількох концентричних смуг, в яких розміри уламків зростають у напрямі до зовнішнього краю. Вигляд таких утворень залежно від форми полігону, у межах якого вони сформовані, нагадує кільця або багатокутники (рис. 78). Поперечник кам’янистих кілець і багатокутників варіює у рівнинній частині кріо- літозони переважно у межах від 1 до 2 м, а в горах Південного Си­біру у межах плоских та округлих вершин він зазвичай менше ніж

  1. 25 — 0,50 м. Ширина кам’янистого бордюру становить 30 — 50 см. Правильні округлі обриси кам’яних кілець і багатокутників нада­ють їм подібності з медальйонами, тому за значного поширення за­значених форм рельєфу поверхня набуває вигляду медальйонної тундри.