Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи геоморфології Стецюк.docx
Скачиваний:
117
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
3.55 Mб
Скачать
  1. Практичне значення вивчення карстових процесів і форм рельєфу

  1. Більшість карстових порожнин (а вони сформувалися за активної участі підземних вод) й понині є джерелали ложливого водо­постачання.

  2. Для здійснення процесу вилуговування підземні води мають містити певні хімічні елементи, отже, такі води відрізняються за ступенем мінералізації, що дає змогу використовувати їх як лінєральні води.

  3. Карстові печери, які є невід’ємним атрибутом підземного карсту, зазвичай мають великі розміри, розміщені на значній глибині, відрізня­ються сталими температурним режимом, атмосферним тиском і вологіс­тю, тому є придатними для обладнання тимчасового сховища (укриття) на випадок несприятливих обставин на земній поверхні — військові дії, природні катаклізми тощо.

  4. Підземні порожнини використовують також з лікувальною ле- тою, особливо печери, які вироблені у сольових породах, де повітря насичене йонами, корисними для здоров’я хворих на астму та інші тяжкі захворювання органів дихання. Стабільність температури, тис­ку та вологості у карстових печерах робить їх придатними для лі­кування інших хвороб. Крім того, належність карстових печер до напрямів розломних порушень у земній корі зумовлює наявність у

  5. них значної позитивної геофізичної енергії, що також сприяє ліку­ванню.

  6. Екзотичний «інтер’єр» більшості карстових печер (химерні на- тічно-краиельні форми, ярусність порожнин, наявність підземних рі­чок та озер тощо), феноменальність самого явища карсту робить їх визначними природними пам’ятками і місцями активного ту­ризму.

  7. Однак слід зазначити, що карстові явища (поверхневі та підземні) значно погіршують господарське використання таких районів. На це потрібно зважати під час спорудження об’єктів водного господарства (гідровузлів, меліоративних систем), оскільки раптовий прояв карсто­вих процесів може поглинути створювані водосховища, воду з магістральних каналів, створити перешкоди під час спорудження ту­нелів, кар’єрів унаслідок можливого розвантаження у цих місцях потужних потоків підземних вод.

  8. Наявність у гірських породах порожнин різних розмірів і особли­во їхнє багатоярусне розміщення погіршує інженерно-геологічні вла­стивості порід, що можуть бути використані як фундаменти проми­слових і цивільних споруд. Тому це набуває великого значення під час спорудження об’єктів, які мають статус небезпечних у разі над­звичайних ситуацій. В Україні такими об’єктами є атомні електро­станції, греблі потужних водосховищ, нафто- і газопроводи, екологіч­но небезпечні виробництва тощо.

  9. С 4.8 хилові процеси

  10. І рельєф схилів

  11. Зазвичай провідну роль у функціонуванні екзогенних геоморфоло­гічних процесів відіграють чинники, які використовують променисту енергію Сонця за участі таких посередників, як атмосфера та гідро­сфера Землі. Є група процесів, велике значення для перебігу яких належить не самому чиннику (рушійній силі), а одній із ендогенних умов. Це — земна гравітація. Хоча вона є обов’язковою умовою розвитку також інших екзогенних процесів (флювіальиих, гляціаль- них, карстових тощо, здійснення яких неможливе без участі води у різних агрегатних станах), однак щодо групи схилових процесів гра­вітація має вирішальне значення.

  12. Численними геоморфологічними дослідженнями встановлено, що при кутах нахилу 1—2° величина гравітації, завдяки якій часточки гірських порід переміщуються вниз по схилу, є досить незначною і

  13. тому такі ділянки земної поверхні не можуть бути місцем розвит­ку схилових процесів, тобто бути схилами, тоді як на схилах біль­шого ухилу гравітація здатна за певних умов спричинити розвиток схилових процесів. Поверхню земного суходолу на 80 % займають саме такі схили, що свідчить про велике значення схилових процесів як чинника, здатного змінювати Землю на велетенських площах суходолу.

  14. Схилові процеси є проявом основної тенденції у розвитку рельє­фу Землі — прагнення до вирівнювання. Руйнування у верхній і середній частинах схилів різко замінюється акумуляцією у нижній, що з часом призводить до зниження відносних висот.

  15. Силі гравітації на схилах протистоять сили зчеплення часто­чок гірських порід між собою та з невивітрілими корінними порода­ми. У порушенні стабільності схилів беруть участь (поряд з граві­тацією) різні чинники: поверхневі й підземні води, зміни агрегатно­го стану води, зміни у розміщенні сусідніх масивів гірських по­рід, кількість атмосферних опадів тощо, що зумовлює існування, різ­номанітність та режим екзогенних процесів, які відбуваються на схилах.

  16. Перебіг схилових процесів залежить від природної зони, оскільки у межах останньої на схилах діють різні чинники та умови: грунто­вий покрив, баланс тепла і вологи, експозиція схилів, тобто мікроклі­матичні умови.

  17. Вивчення схилових процесів має також практичне значення. Час­то такі процеси, як обвалення, обсипання, зсування, снігові лавини відбуваються раптово і можуть призводити до катастрофічних наслідків. Це потрібно враховувати під час цивільного і промислово­го будівництва, а також рекреації у гірських районах. Інші процеси, хоча і відбуваються поступово (наприклад, соліфлюкція, дефлюкція, площинне змивання), також завдають значної шкоди (переважно сільськогосподарським угіддям та фундаментам інженерних споруд). Дослідження схилових процесів і знання закономірностей їхнього розвитку дає змогу прогнозувати їхні негативні наслідки й своєчасно вживати належних заходів.

  18. Нині схили і процеси, що відбуваються в їхніх межах, детально вивчені, що дає змогу характеризувати їх за різними класифікацій­ними ознаками.