Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник Широковой.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

Упражнения

1. Ответьте на вопросы:

1. Со je vám?

2. Nač si stěžujete?

3. Odkdy vám není dobře?

4. Máte horečku?

5. Máte rýmu a kašel?

6. Trpíte nespavostí?

7. Jaké nemoci jste prodělal? ч

8. Nebolí vás v krku?

9. Často míváte angínu?

10. Točí se vám hlava?

11. Býval jste často nemocen?

12. Jaké léky jste užíval(a)?

13. Už jste si změřil teplotu?

14. Kterého lékaře mi můžete doporučit?

15. Kdy ordinuje doktor Sidorov?

2. Выделенные существительные поставьте во множественном числе:

Bolí mě ruka. — Karel si stěžuje na bolesti v ruce. — Tvoje oko není zdravé. — Jsem jako bez ruky. — Nemohu hýbat nohou. — Dítě má sádru na noze. — Zítra půjdeme na prohlídku oka. — Vidíme okem, slyšíme uchem. — Onemocnění ucha je nebezpečné. — Zlomil jsem si ruku a nohu. — Musíte dělat pohyby rukou a nohou.

3. Существительные в скобках поставьте в соответствующем падеже:

Při vdechu mě bolí na (prsa). — Babičku bolí (ruce). — Zebe mě do (nohy, ruce). — Viděl jsem to na vlastní (oči). — Co to máš na (kole­na)?— U jeho (nohy) ležel pes. — Nesl to na (ramena). — Udělám všecko vlastníma (ruce). — Už od rána jsi na (nohy). — Dítě se na nás dívalo (velké krásné oči). — Nemocný si stěžoval na bolesti v (kolena). — Všechny knihy jsem odevzdala do jeho vlastních (ruce). — V jejich (oči) byl úsměv. — Slyšel jsem to na (vlastní uši), viděl jsem to na (vlastní oči). — Matka přitiskla dítě k (prsa). — Dítě se schovalo za jejich (záda — 7. р.).

4. Дополните предложения словами všechen или celý:

Pracoval jsem ... týden, od rána do večera. — Ptali jsme se na to ... svých známých. ... už o tom věděli. — O tom mluví už ... svět. — ... se zúčastnili těch oslav. — Co jsi dělal ... ten měsíc? — Dopisuješ si se ... svými přáteli? — Domluvili jsme se, že ... sobotu strávíme v přírodě. — Večer jsem sbalil ..., co jsem potřeboval na cestu. — ... ro­dina mi pomáhala chystat věci. —Měl jsem obstarat jízdenky pro ... kamarády. — Nespal jsem ... noc, měl jsem strach, že se neprobudím včas. — ... hodinu jsem stál ve frontě. — Když jsem se vrátil domů, telefonoval jsem kamarádům, že je ... v pořádku. — Druhý den ráno jsme se ... sešli na nádraží. — ... nádraží žilo letním dopravním ruchem. — Nakonec přijel náš vlak a ... se hrnuli k vagónům. — ... cestu jsme pozorovali oknem krajinu. — ... den jsme strávili v přírodě. — Byli jsme ... velmi spokojeni s výletem.

5. Неопределенные числительные в скобках напишите в соответствующем падеже:

Slyšel jsem o tom od (mnoho lidí). —Mluvili jsme o tom s (něko­lik) lidmi. — Strávil jsem na venkově pouze (několik) dnů. — Musím napsat dopisy (několik) svým přátelům. — O (kolik) minut jste se opozdil? — Na hřišti jsme se setkávali s (mnohý) známými. — Povím vám to v (několik) větách. — Dostala jsem blahopřání k narozeninám od (několik) svých známých. — Nebyla stará, bylo jí (málo) přes třicet let. — Sešli jsme se tam jen s (několik málo) lidmi.

6. Составьте предложения, употребляя следующие выражения:

jít na polikliniku, být na poliklinice; jít na trh, být na trhu; jít na ministerstvo, být na ministerstvu; jet na konservatoř, být na konser­vatoři; jet na nádraží, být na nádraží; jít na vysokou školu, studovat na vysoké škole; jít na náměstí pěšky, stát na náměstí mlčky; jet na venkov, žít na venkově; jít na poštu, být na poště

7. Переведите на русский язык:

Jednou za války přišel k lékařské prohlídce Jaroslav Hašek. „Co vám chybí?", zeptal se ho vojenský lékař. „Nic. Naopak. Mám několik veď přebytečných. Žaludeční křeče, revma, srdeční vadu a zánět slepého střeva." „V tom případě bude pro vás smrt v boji vysvobozením", řekl lékař.

8. Дополните предложения союзом pokud (dokud):

Образец: ... (moci), budu pracovat. — Pokud budu moci, budu pra­covat.

... (mít teplotu), budete ležet. — ... (chodit do střední školy), míval vždy výborný prospěch. — ... (mi, sloužit, zdraví), rád jsem dělal dlouhé pěší túry. —Vzpamatujte se, ... (být čas). — Neříkej hop, ... (nepřeskočit). — Chodíme na procházky, ... (to, jen, počasí, dovolovat).

9. Дополните предложения союзом dokud ne:

Образец: Dívali jsme se za ním ,... (zmizet ve tmě). Dívali jsme se za ním, dokud nezmizel ve tmě.

Zůstaň tady, ... (tě, zavolat). — Budu čekat, ... (ty, přijít, vy, přijít). — Zůstali jsme u raněného, ... (sanitka, přijet). — Zůstali jsme v lese, ... (začít se stmívat). — Budete muset zůstat v nemocnici, ... (úplně se uzdravit). — Čekej zde tak dlouho, ... (já, vrátit se pro tebe). — Lékař přijížděl každý den tak dlouho, ... (udělat se nemocnému lépe). —Musíte držet dietu tak dlouho, ... (zhubnout o 10 kg).