Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник Широковой.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

5. Образуйте род. И предл. Падеж мн. Числа:

česká kniha, stará babička, zajímavá pohádka, malá sestra, velká továrna, nová sousedka, velká rodina, hezká krajina, pěkná zahrada

6. Раскройте скобки, поставьте глаголы в соответствующем лице:

Jsem studentka, (studovat) na univerzitě. —Moje sestra (studovat) na vysoké škole ekonomické. — Studenti naší skupiny (studovat) velmi dobře. — Otec (pracovat) v závodě. — Dědeček už (nepracovat), je starý. — Kde (pracovat) pan Skála? Pan Skála a jeho syn (pracovat) v závodě na automobily. —Zdena (milovat) Prahu. —Já (milovat) Moskvu. — (Děkovat — 1-е лицо ед. числа) své kamarádce za novou knihu. — (Děkovat — 1-е лицо мн. числа) vám za pomoc. — Studenti (děkovat) profesorce za zajímavou přednášku. —Jak se jmenuješ? (Jmenovat se) Mirek. — Sestry (se jmenovat) Jana a Marta. — Moji rodiče (žit) na ven­kově. — Jak dlouho (žít) v Praze? V Praze (žít) měsíc. — Kde (žít) váš bratr? Můj bratr (žít) s rodinou v Rize. — Co to (pít)? (Pít) čaj. — Proč (nepít) černou kávu? — Moje dcera (nepít) mléko. — Co to (šít)? Věra si (šít) nové šaty. — Děti si (hrát) na zahradě. — Často (hrát) na pia­no. — Otec a syn (hrát) šachy.

7. Вместо точек вставьте пропущенные предлоги V, na и do:

Žiji ... Praze. — Moje kamarádka studuje ... univerzitě. — Bratr studuje ... vysoké škole ekonomické. — Naše babička žije ... venkově. — Otec pracuje ... závodě. — Aktovka leží ... stole. — Bydlím ... no­vém domě.— Žijeme ... Brně. — Sestry pracují ... velké továrně. — Děti chodí ... školy. — Bydlím s rodinou ... Ukrajině. — Večer půjde­me se sestrou ... kina. — Moje matka je lékařkou ... poliklinice,— Synovec chodí do školky.

8. Вместо точек вставьте пропущенные союзы а и ale:

Bratr ... sestra studují na univerzitě. — Dědeček ... babička žijí na venkově. — Ráno ... večer si děti hrají na zahradě. — Tatínek ... ma­minka odjeli k babičce. — Babička nepracuje, ... pomáhá matce v domácnosti. — Jsem už ženatý, ... nemám dosud byt. — Byt je velký, ... je nás v něm příliš mnoho. —Tvého tatínka neznám, ... maminku znám dobře.

9. Вместо точек вставьте местоимения má/ moje, tvá/ tvoje, svá/ svoje:

Žiji spolu se ... sestrou. — Jedeme dnes na venkov k ... staré ba­bičce. — Nesu knihu ... sestře Boženě. — Čtu dopis od ... babičky. — Jdeme do zahrady se ... kamarádkami. — Bydlím u ... tety. — Děkuji ... matce. — Jedu ke ... sestrám. — Seznámím vás se ... přítelkyní. — Ty neznáš ... tetu? — Včera Jsem viděl ... ženu. — ... vdaná sestra má nový byt.

УРОК 2

Склонение неодушевленных существительных мужского рода твердой разновидности (тип byt). Склонение прилагательных мужского рода твердой разновидности (тип dobrý) и притяжательных ме­стоимений můj, tvůj, svůj. Главные члены простого двусоставного предложения. Глагол být и его со­ответствия в русском языке. Предлоги do, od, u, z, vedle.

NÁS BYT

Bydlím v moderním dvanáctipatrovém domě na novém sídlišti. Vedle domu je malý, ale hezký1 park se stromy a květinami. Bydlíme v sed­mém poschodí2. Jezdíme výtahem, z výtahu vystoupíme na chodbu3 a z chodby vejdeme do našeho bytu. Byt je pěkný, tři pokoje a kuchyň s balkónem a veškerým příslušenstvím. Okna ze dvou pokojů jsou obrá­cena na jih4. Z předsíně, kde je věšák, zrcadlo, skříň ve zdi, vejdeme nalevo do obývacího pokoje a do kuchyně, napravo do ložnice a do dětského pokoje. V obývacím pokoji máme moderní stěnu, gauč, malý stolek a dvě křesla. V rohu je barevný televizor. Na stropě je pěkný lustr, na podlaze je koberec, na stěnách jsou obrazy, na oknech visí záclony. V ložnici jsou dvě postele, šatník a velké zrcadlo. U každé postele je noční stolek a na něm malá lampička. V dětském pokoji je gauč, pracovní stolek a poličky na knihy a na hračky5. V kuchyni Je kuchyňská linka6 s vodovodem (dřezem), plynový sporák a lednička. Z předsíně vedou dveře také do koupelny a na záchod. K bytu patří i malá spíž.

Р.: Dobrý den. Slyšel jsem, že jste dostali nový byt. Kde to je?

J.: Ano. Bydlíme teď na Jižním městě. Je to úplné nová čtvrť.

Р.: A jak velký je ten byt?

J.: Moc velký není, ale zatím nám stačí. Jsou to dva pokoje s kuchyň­ským koutem7 a s příslušenstvím. Pokoje jsou světlé a máme tam nový nábytek.

Р.: A kdo teď bydlí ve vašem starém bytě ve středu města?

J.: Tam zůstali rodiče a bratr. Zatím je svobodný. Až se ožení, snad také dostane vlastní byt.

A.: Jak vypadají nové domy u vás v Československu?

B.: No, skoro stejně jako u vás v Sovětském svazu. Jsou to většinou panelové věžáky, mají dvanáct až šestnáct poschodí. Všechny byty v nich jsou moderně vybavené8, mají ústřední topení, studenou a teplou vodu, telefon. Skoro každý byt má velkou lodžii. Většina domů je vzdálena od rušných ulic, takže je klid a ticho. Mezi do­my jsou vysázeny stromy, keře a květiny. Ve většině domů jsou v suterénu prádelny.

Slovníček

barevný цветной

Československo, -a n Чехословакия

čtvrť, -ti f район города

dvanáct двенадцать

dveře, -í pl двери

dřez, -u m мойка

gauč, -e m тахта

hračka, -у f игрушка

chodba, -у f коридор

ker, -e m куст

klid, -u m покой

koberec, -rcе m ковер

koupelna, -у f ванная

kuchyň, -ě f кухня

květiny, -in pl цветы

lednička, -у f холодильник

ložnice, -e f спальня

lustr, -u m люстра

nábytek, -tku m мебель

noční stolek, -lku m тумбочка

obraz, -u m картина

obývací pokoj, -e m жилая комната

panelový věžák, -u m панельный дом

patro, -a n этаж

patřit принадлежать

pěkný красивый

plynový sporák, -u m газовая плита

podlaha, -у f пол

poschodí, -í n этаж

prádelna, -у f прачечная

předsíň, -é f передняя

příslušenství, -í n удобства в кварти­ре

roh, -u m угол

rušný шумный

sídliště, -ě n жилой район

skoro почти

skříň, -ě f шкаф;

s. ve zdi стенной шкаф

Sovětský svaz, -u m Советский Союз

spíž, -e f стенной шкаф/кладовая для продуктов

stačí (inf. stačit) хватит, достаточно

stejně одинаково, также

strom, -u m дерево

strop, -u m потолок

střed města центр города

suterén, -u m полуподвальный этаж

svobodný холостой

šatník, -u m платяной шкаф

ticho, -a n тишина

ústřední topení, -i n центральное ото­пление

vedle возле, рядом

vejít войти

věšák, -u m вешалка

veškerý всякий, разный

většina, -у f большинство

většinou в большинстве

vodovod, -u m водопровод

vypadat выглядеть

vystoupit выйти

výtah, -u m лифт

vzdálený отдаленный

záclona, -у / занавеска, штора

záchod, -u m туалет

zatím пока

zrcadlo, -a n зеркало

zůstat остаться