Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник Широковой.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

Упражнения

1. От глаголов совершенного вида образуйте глаголы несовершенного вида. Обратите внимание на чередования гласных и согласных основы:

a) -ova-: rozdělit, ukázat, rozšířit, zvýšit, zesílit, určit, potvrdit, obvinit, ohlásit, navštívit, udělit, připravit, vyměnit, dovolit, uspo­kojit, oslavit, vyhodit, vyskočit, odhadnout, rozhodnout(se), vystoupit, účastnit se, oznámit, zjistit;

6) -va-: nechat, dostat, získat, vynechat, vychovat, podat, zakrýt, užít, dobýt, dostat se, překonat, prodat, přidat, vyhrát, vyšít, dozrát, prožít, pobýt, zakrýt, zůstat, uznat, objednat;

в) -a-, -e-(-ě-): nalézt, vytéci, sednout si, lehnout si, leknout se, zvednout, kousnout, vyběhnout, odmítnout, obléknout, poslechnout, vyrůst, padnout, kousnout, klesnout, uklidit, zkusit, hodit, vyrobit, probudit.

2. От глаголов несовершенного вида с помощью приставок образуйте глаголы совершенного вида. Определите их значение:

šít, žít, krýt, mýt, plést, téci, vidět, pít, lézt, volat, konat, chovat, učit se, zvát, brát, hnát, vázat, česat, děkovat, dělit, holit, čistit, ví­tat, měnit, šířit, tisknout, vařit, rodit se, tvořit, volit, končit, nutit, působit, budit, hrát si, vítězit, zkoumat, fotografovat, číst, jet, pra­covat

3. В следующих предложениях измените вид глагола:

Komu šijete šaty? — Proč neotvíráte dveře? — Komu to doporuču­jete? — Navštěvuji svého otce. — Kdo to potvrzuje? — Vyskytuje se to jen občas. — Co to zvedá? — Připravujeme se na zkoušky. — Vy­stupují z vlaku.—Vychovává jejího syna. — Nakupujeme spoustu knih. — Odpovídám na jejich dotazy. — Podáváte zprávy rodičům ze zahraničí? — Zapaluje si cigaretu. — Kdo mu podává ruku? — Listí opadává, obilí dozrává. — Jak užíváte volného času? — Koho tam po­sílají?— V kolik hodin vstáváte? — Přijímáme cizí hosty.—Obléká se velmi vkusně. — Komu posíláte telegram? — Jak odesíláte peníze? — U kterého okénka podáváme telegramy? — Kde se přijímají doporu­čené dopisy? — Posílám balík do Sofie. — Kolik platím? — V tele­gramu do zahraničí používám cizího jazyka. — Na poště kupuji obálky a dopisní papír. — Ráno jdu pro pohledy a noviny do PNS. — Na poš­tě nám dávají informace. — Jdeme domů pěšky. — Vlak z Paříže při­jíždí časně ráno. — Představení začíná v sedm hodin večer. — Nic neříká, jenom se usmívá. — Zeptáme se na to jejího manžela. — Objed­návám meziměstský hovor.

4. Образуйте настоящее время. Измените вид глагола:

Ráno půjdu na nádraží, koupím si u pokladny jízdenku a pojedu na návštěvu k svému příteli. —Cestou se zeptám, kde je hlavní pošta. — Uklidím její pokoje. — Doprovodím přítelkyni ke stanici tramvaje. — Objednám lístky na zítra. — Telegram napíšu na telegrafní blanket. — Podám jej u okénka. — Na obálku nalepím známku. — K večeři si kou­pím salám. — Navštívím své přátele. — Vrátíme se domů pozdě ve­čer.— Zapomene na všechno. — Vstoupím do místnosti. — Uvařím vám čaj. — Kdy vyjde slunce? — Zatelefonuji do Moskvy. — Ten do­pis pošlu doporučené. — Pošlete ten telegram pilně nebo bleskově? — Napište adresu odesilatele čitelně.

5. Из слов в скобках выберите нужное (иногда возможны оба):

(Vrátil se — vracel se) až pozdě večer. — V knihkupectví jsou nové slovníky, musíme je (koupit — kupovat). — (Dostával jsem — dostal jsem) velice zajímavou zprávu. — Telegram (přinesli — přinášeli) v pět hodin. — V divadle jsem (potkal — potkával) svého přítele. — Líst­ky jsem (objednal — objednával) na příští týden. —Myslím, že se už (nevrátí — nevrací).—Prosili jsme ho, aby to (nevyhodil — nevyházel — nevyhazoval).—Musíš ho ihned (volat — zavolat).—Musíte tu práci (končit — skončit) včas. — Chtěl bych si (koupit — kupovat) známku na dopis. — Nemohu (najít — nacházet) přepážku. — Na do­poručený a spěšný dopis (dostanu — dostávám) stvrzenku.—Chtěl bych (zatelefonovat — telefonovat) do Plzně. — Jaké číslo vám mám (dát — dávat)? — S jakým číslem vás mám (spojit — spojovat)? — Vaše číslo se (neozve — neozývá). — Budete (čekat — počkat)? — Za půl hodiny mohu (volat — zavolat) ještě jednou. — Škoda, že se s je­jím bratrem už (nesetkám — nesetkávám). — Řekni jí, aby se s tím dlouho (nezdržela — nezdržovala).—Mám dojem, že se (nemění — nezmění).