Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник Широковой.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

Предлоги kolem, přes, za, k, proti, po

Предлог kolem употребляется с род. падежом. Он имеет два зна­чения: а) мимо чего-либо, около (поблизости от чего-либо): Jdeme kolem divadla Мы идем мимо театра, и б) вокруг: Kolem stolu jsou židle Вокруг стола находятся стулья. Studenti stáli kolem profesora Студенты стояли около профессора.

Предлог přes употребляется с вин. падежом. После глаголов дви­жения он имеет значение через:

Přes město teče reka. Через город течет река.

přechod přes ulici переход через улицу

Jdeme přes pole. Мы идем через поле.

(Прочие значения предлога přes см. в уроке 29).

Предлог za в пространственном значении, как и в русском языке, употребляется с твор. падежом и означает за кем-либо, за чем-либо. Ср.: za domem за домом, za rohem за углом, za divadlem за театром, za řekou за рекой; Kdo stojí za Zdenou? Кто стоит за Зденой?

Предлог k употребляется с дат. падежом. В пространственном значении он указывает на направление к цели и соответствует рус­скому предлогу к: Jdu k řece Я иду к реке. Jedeme k městu Мы едем по направлению к городу. Půjdeme směrem k náměstí Мы пойдем по направлению к площади. (Другие значения предлога k см. в уроке 29.) Предлог proti (naproti) против, напротив, в отличие от русского языка, употребляется с дат. падежом:

Náš dům je naproti divadlu. Наш дом напротив театра. Sedím naproti oknu. Я сижу напротив окна. Pluli proti proudu. Они плыли против течения. Предлог proti имеет также значение вопреки чему-либо: proti rozkazu вопреки приказанию Je to proti mým zásadám. Это против моих принципов / вопреки моим принципам.

Предлог ро по в пространственном значении, в отличие от рус­ского языка, употребляется с предл. падежом:

břeh — po březích по берегам: Po březích řeky rostou olše.

chodník — po chodnících по тротуарам: Po chodnících jdou lidé.

obchod — po obchodech по магазинам: Celý den jsme chodili po obchodech.

město — po městech по городам: Jezdil po všech městech.

divadlo — po divadlech по театрам: Chodil po všech divadlech.

Упражнения

1. Ответьте на вопросы:

1. Jaké je vaše město?

2. Je to velkoměsto?

3. Kolik čtvrtí má vaše město?

4. V které ulici je váš dům?

5. Jak se jde do středu města?

6. Co rozděluje město na dvě části?

7. Kde je stanice autobusu?

8. Pojedete na univerzitu autobusem nebo půjdete pěšky?

9. Jaké budovy jsou na náměstí?

10. Na kterém náměstí je univerzita?

11. Kde je divadlo?

12. Jak se jde k divadlu?

13. Kde je přechod přes ulici?

14. Kam spěchají lidé?

15. Co prohlížejí ve městech turisté a návštěvníci?

16. Jak je v létě ve velkých městech?

2. Раскройте скобки, существительные и прилагательные поставьте в соответ­ствующем падеже:

V našem (město) je mnoho vysokých-škol. —Před (městské divadlo) je pěkný park. — Dědeček sedí v (měkké křeslo) a čte noviny.—Moder­ní vozidla) projíždějí (velké město). — Na venkov pojedeme (nové auto). — V (malé auto) je nás mnoho. — Píšu (nové pero) svého bratra. — Na (široké okno) stojí květiny. — Pionýři jdou do (dětské kino). — Bydlím nedaleko (městské divadlo). — Přes (malé město) teče řeka. — Blízko našeho (městečko) je velký les. — Pod (staré křeslo) leží pes. — Na (to místo) sedím já.—V (socialistické Československo) žijí Češi, Slováci a jiné národy. —Často dostávám knihy a časopisy z (Polsko). — Kdy pojedeme do (Bulharsko)? — V (Maďarsko) žijí moji rodiče. — Z (Brno) se vrátíme v sobotu. — V létě jezdíme k (velké jezero).

3. Вместо точек вставьте пропущенные местоимения mé/ moje, tvé/ tvoje, své/ svoje:

Pod ... oknem rostou stromy. — Přátelé nám často píšou o ... měs­tě. — Dědeček sedí ve ... křesle. — Pojedeme na venkov ... autem. — Umyj si ruce ... mýdlem. — Pamatuj se na ... dobrá slova. — Jsou to ... jablka? — Ten kompot je z ... jablek?—Mohu se podívat do ... zrcadla?

4. Ответьте на вопросы:

Образец: Ту si nevezmeš kávu? — Ale ano, vezmu.

1. Ty neneseš jablka?

2. Vy nevezete ty knihy?

3. Jirka ještě nepíše ten dopis?

4. Vy nepijete kávu?

5. Nepůjdeme ještě domů?

6. Zde nešijí obleky?

7. Neupeče nám maminka buchty?

8. Myslíš, že to neunesu?

9. Nevezmete si ještě čaj?

10. Nepozvete Petra na oběd?

5. Вместо точек вставьте пропущенные глаголы jet, jít, nést, růst, péci, číst, pást se, plést:

Vlak do Ostravy ... v šest hodin. — Dnes ... otec do práce pěšky. — Spolu s kamarády ... do parku.—Václave, ... s námi? Ne, ... večer do Brna a musím se připravit. — Teto, komu ... ten svetr? — Maminka nám dnes ... buchty s mákem, — Na březích jezera ... staré stromy. — Komu ... ty knihy, pane Růžičko? — Jakou knihu teď právě .... Vlas­to?—Já ... nejraději fantastické romány.

6. Раскройте скобки:

(Zvednout) ten kufr? Myslím, že ho asi (nezvednout). — (Sednout si) na židli nebo na gauč, chlapci? Raději si (sednout) na gauč. — Pro­miňte, (moci) nám ukázat cestu k divadlu? Jistě, hned vám to (ukázat). Napřed půjdete rovně a pak (zahnout) za roh. — Kamarádi si (tisknout) ruce, (nemoci) se rozloučit. — Já už (neplakat). — (On skákat) radostí. — Kde (brát) tyto noviny, hoši?

7. Вместо точек вставьте пропущенные предлоги přes, před, za, po, k, na­proti:

Cesta z Moskvy do Československa vede ... Ukrajinu. — V Praze je mnoho krásných mostů ... Vltavu.—Jedeme autobusem ... Staré město. —Cekám na kamarády ... divadlem. — ... naším domem rostou stromy. —Zde je přechod ... ulici. — Děti stojí ... výlohou dětského obchodního domu a dívají se na hračky. —Vesnice leží ... řekou. — ... vesnicí (7. p.) je velký les. — Divadlo je ... metru. — ... divadlu se prodávají květiny. — ... chodnících jdou dělnicí, žáci, studenti, úřed­níci.— Chci vás provést ... všech divadlech.