Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник Широковой.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

Упражнения

1. Ответьте на вопросы:

1. Jaké je dnes počasí?

2. Které měsíce jsou zimní, které jarní, letní a podzimní?

3. Jaká je předpověď počasí na zítřek?

4. Jaké podnebí je v Československu?

5. Která roční období jsou nejkrásnější?

6. Kdy nastává jaro podle kalendáře?

7. Jaká je příroda v zimě?

2. Слова в скобках поставьте в соответствующем падеже:

Před (týden) ještě byla zima, dnes je už opravdu teplo. — Tuto knihu musím vrátit do (pátek). — Za dva (den) odjíždím do Prahy. — Kon­cem (červen) se vrátím zpátky. — V (listopad) obyčejně hodně prší. — Za pět (den) přijede československá delegace. — Jaro začíná koncem (březen). —Odpověď na svůj dopis jsem dostala po (pět, den). — Do­volenou budu mít až v (prosinec). — Na jihu zůstanu do (říjen). — Bu­du tam od (pondělí) do (čtvrtek). — Práci musím ukončit do příštího (týden). — Stalo se to začátkem (únor) (tento rok).

3. Числительные в предложениях напишите прописью:

Dnes je 8. června. — Podle předpovědi počasí bude do 12. května pršet. — Po 12. má být teplo.—Zkoušky začínají 1. června a končí 23. — Narodil jsem se 18. července. — 9. května je Den vítězství. — S 27. listopadem jsou spojeny mé nejlepší vzpomínky. — Tato událost se odehrála koncem 30. let. — Puškin žil v 19. století. — V knize chybí 136. stránka. — Oddělení konfekce je v 2. poschodí. — Přednáška se koná ve 4. patře. —VI. části koncertu zpívala má oblíbená zpě­vačka.

4. Составьте предложения, употребив следующие слова и выражения:

počasí se zhoršilo, ochladilo se, fouká vítr, blýská se, venku svítí slunce, prší, hřmí, byla tma, je zima, teplý vzduch, otepluje se, mrholí, doma, předpověď počasí, očekává se bouřka, promokl jsem na kůži, venku je bláto, lije jako z konve, plášť do deště, je zamračeno, nebe je jasné, počasí se zlepšuje.

5. Переведите на русский язык:

Myslím, že ten vlak má přijet za pět minut tři čtvrtě na devět. — Mezi půl pátou a čtvrt na šest asi nebudu doma. — Koncem září nebo začátkem října se chystám jet do Prahy. — Když jsem šel včera domů, bylo hrozné počasí: blýskalo se, hřmělo a lilo jako z konve. — Ta věta je na tři sta osmapadesáté stránce, čtyřiadvacátý řádek. — Je šest ho­din a sedm minut. — Je čtvrt na deset. — Je půl osmé. — Je půl je­denácté a pět minut. — Už je po dvanácté. — Už je dvanáct pryč. — Vrátím se po desáté.—Čas budu mít až po páté hodině.—To se stalo z 2. na 3. května.—Mám dovolenou od 15. září do 10. října. —Jarní rovno­dennost je 21. března, podzimní 23. září. — V této době slunce vychází v šest hodin ráno a zapadá v šest hodin večer. — Divadlo začíná v 19 hodin, sejdeme se tedy za deset minut sedm u pokladny. — Já tam budu raději už ve tři čtvrtě na sedm.

6. Измените указанное время по образцу:

а) на пять минут меньше:

Už je deset hodin. — Ještě ne, je teprve za pět minut deset.

Už je jedenáct hodin. ... —Už je čtvrt na devět. ... —Už je půl osmé. ... — Už jsou tři čtvrti na šest. ...—Už je za pět minut dvanáct. ... — Už je čtvrt na sedm a deset minut. ... — Už je za pět minut tři čtvrtě na čtyři. ... — Už je půl páté a osm minut. ... — Už je za deset minut devět.

б) на десять минут больше:

Je teprve za pět minut osm. — Jak to, já už mám osm a pět minut.

Je teprve za deset minut devět. ... —Je teprve čtvrt na pět. ... — Je teprve za pět minut sedm. ... —Je teprve šest hodin a pět minut. ... —Je teprve za pět minut půl deváté. ... —Je teprve půl jedenácté a pět minut. ...—Jsou teprve tři čtvrtě na dvanáct a dvě minuty. ... — Je teprve za minutu deset. ...

7. Образуйте сложные предложения, употребив союзы ale, ačkoli.

Образец: Venku je hezky. — Dopoledne ještě pršelo. — Venku je hezky, ale (ačkoliv) dopoledne ještě pršelo.

Teď je kolem nuly. Ráno byl ještě mráz. — Teď již není na obloze ani mráčku. Před hodinou ještě pršelo. — Letos jedeme na dovolenou až v srpnu. Vloni jsme měli dovolenou již počátkem července. —Celý květen prší. V dubnu bylo krásné počasí. — K poledni se oteplilo. Ráno byla ještě mlha a zima.