Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник Широковой.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

4. Напишите следующие предложения в единственном числе:

Byli jsme s kamarády v divadle. — Dostali jste dopisy z Bulharska? — Vrátili jsme se domů pozdě večer. — Proč jste k nám nepřišli? — Už jste dostali nové byty? — Těšili jsme se na dovolenou. — Byli jsme ubytováni v chatě. — Zpočátku jsme dělali krátké procházky po okolí. — Moskevští studenti nám psali o svém pobytu v Polsku.

5. Напишите следующие предложения во множественном числе:

Šla jsem na koncert sama. — Nedostala jsem lístky do diVadla. — Můj kamarád studoval tři roky na Karlově univerzitě v Praze. — Složil všechny zkoušky na výbornou. —Sestra odjela z Bratislavy před týd­nem. — Dnes jsem obědvala v jídelně. — Poznala jsem, že i hory mají svou krásu. — Večer před spaním jsem rád četl.

6. Модальные глаголы в скобках напишите в настоящем времени:

(Chtít) jít domů? — Proč (nechtít) Dana jít s námi? — (Mít, ty) jít k telefonu. — (Vy, chtít) mi něco říci? — (Já, moci) zde kouřit? Zde se (nesmět) kouřit. — (Moci) mluvit česky? — (Vy, musit) mluvit ang­licky. — Připravujeme se na zkoušky, (nemoci) a (nesmět) myslet na zábavu. — Helenka (chtít) zůstat doma. — (Ty, musit) mi tu knihu vrátit. — (Já, mít) mu něco přinést. — (Vy, musit) napsat dopis svým rodičům. — (Vy, nesmět) tam chodit. — (Vy, nemuset) jim to říkat. — (Oni, musit) držet dietu. — (Ty, mít) dojít pro cigarety. — (Ty, ne­smět) tak mluvit.

7. Образуйте будущее время:

Může k nám Vlasta přijít? — Chce k nám Vláďa přijet? — Musíte jet zpátky! — Chceš tam znovu jít? — Můžete jet s námi? — Musíš tam chodit? — Chcete-li, můžete se vrátit. — Musíme to udělat včas. — Mo­hu to opakovat?

8. Напишите следующие предложения в прошедшем времени:

Musíš tam chodit?—Máš jí zavolat. —Chceme jim to ukázat. — Máš mlčet. — Nemusíte jim to říkat. — S kým chceš mluvit? — Mám to připravit sám? — Chci jít do divadla, ale nemám čas. — Máme jet na výlet, ale je špatné počasí. — Musím koupit ovoce, ale nemám peníze.

9. Поставьте вопросы к данным предложениям:

Образец: Učil jsem se česky. Učil ses česky?

Koupil jsem si šaty. Koupil sis šaty?

Naučil jsem se polsky. — Zvykl jsem si na nový byt. — Vrátil jsem se domů večer. — Připravil jsem si referát. — Koupal jsem se v moři. — Zeptal jsem se maminky.

10. Ответьте на вопросы, выбирая нужные слова.

Образец: Kdy ses vrátit? — Vrátil jsem se v neděli.

Co sis koupil?

Slib

Co sis vzal?

nový slovník

Na koho ses ptal?

ten časopis

Kde ses zastavil?

Milan

Jak ses učil?

Výstava

Co sis prohlédl?

šťastná cesta

Na co sis vzpomněl?

obchodní dům

Co sis přála?

Dobře

11. Слова в скобках поставьте в соответствующем падеже:

Dnes je 20 stupňů na (slunce). — Byl jsem na dovolené u (moře). — Před rokem jsem poprvé plul na lodi po (Černé moře). — Můj otec viděl mnoho (moře). —Jako kapitán proplul všemi (moře) světa. —Otce to stále táhne k (moře). — Co na (srdce), to na jazyku. — Přeji vám to z celého (srdce). —Z (letiště) do hotelu jsme jeli autem. — Studenti pra­covali na (pole — pí) od rána do večera. — Nad (móře) jsme letěli dvě hodiny. — Děti se vesele koupaly v(moře). — Cesta vedla podél (pole — gen. pí).