Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник Широковой.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

7. Напишите следующие предложения во множественном числе:

Ten lístek do divadla nabídni Martě. — Přečti ten odstavec ještě jednou. — Nalij mi sklenici čaje. — Posaď se a povídej. — Dej mi, pro­sím, ten časopis. — Měj se dobře. — Ať okamžitě pošle telegram. — Nejez, není to dobré. — Změň své rozhodnutí. — Dodělej to do konce. — Napiš, prosím, článek do novin. — Namaž si chléb máslem. — Nechoď nikam, je už pozdě. — Vypravuj nám o své cestě do Itálie.

8. Вставьте соответствующие формы повелительного наклонения глагола jít:

Jdu na večeři, ... se mnou! —Jirko, ... sem prosím tě na chvilku! — Někdo zvoní, ... otevřít. —Prosím vás, ... někdo z vás pro křídu! — Hoši, ... si spolu zahrát volejbal! — _ sem blíž, děti! — ...pryč, zlobím se na tebe! —Mám už hlad, ... na večeři! —Prosím vás, ... zavolat soudruha Vaňka! — Chlapci, ... mi, prosím vás, pomoci!

9. Вставьте нужные формы личных местоимений:

Kdo ... dal tu informaci? — Jdi, prosím .... trochu dál. —Přineste ... černou kávu. — Kdy k ... přijedete na návštěvu? — Napiš ... dopis z Polska. —Viděl jsem tě včera v kině, ale tys ... nepoznal. — Myslete na (se). — Ten člověk pracuje jen pro ... . — Teto, nesu ... ovoce. — Tys ... volal? — Ty ... zde hledáš? — Jsem ráda, že ... vidím.

10. Составьте предложения, используя следующие выражения:

mám hlad, máme žízeň, byl jsem po obědě, dám si salát, mám chuť na limonádu, pochutnal jsem si na českých národních jídlech, mně to nechutná, dalo mi to hodně práce

11. Вместо точек вставьте глаголы vědět и jíst:

Ne ... kde je nejbližší restaurace? — Dobře ..., proč se to stalo. — Rád ... smažené ryby? — Nerad ... kaši. — Proč ne ... polévku, je chutná. — Ne ... jsme, že máme zítra přednášku z filozofie. — Už jsem se ho ptal, ale také nic ne ... .

12. Закройте книги и отвечайте на вопросы по образцу:

a) Tobě to neřeknu. — Proč mi to nechceš říci?

Tobě to nedám ... — Tebe nepozvu ... — S tebou nepůdju. ... — K tobě nepřijdu. ... — Na tebe nepočkám. ... — Tebe nevezmu s sebou. ... — Tobě nepomohu. ... — Bez tebe nepůjdu. ... — Tobě to nekou­pím. ... — U tebe se nezastavím....

б) Řekneš mi to? — Ano, tobě to řeknu.

Dáš mi to? ... — Pozveš mě? ... — Půjdeš se mnou? ... —Zavoláš mi? ... — Přijdeš ke mně? ... — Počkáš na mne? ... — Vezmeš mě s sebou? ... — Pomůžeš mi? ... — Půjdeš tam beze mne? ... — Koupíš mi to? ...

в) Něco jsem ti přinesl. — Co jsi mi přinesl?

Něco jsem ti koupil. ... — Něco ti ukážu. ... — Někdy tě vezmu s sebou. ... — Někam tě zavedu. ... — Něco jsem o tobě slyšel. ... — Někde na tebe počkám. ... — Někdy k tobě zajdu ... — Něco jsem ti poslal. ... —O něco jsem tě žádal. ... —Na něco tě chci upozornit.

13. Вместо точек вставьте пропущенные местоимения 1-го и 2-го лица:

Řekněte ..., со jste si vybrala. — Přijdu k ... odpoledne. — Byli u ... před měsícem. —Vždy ... ráda vidím. — Dej ... prosím tě svůj slovník. — Milá Marto, dostala jsem od ... dopis, který ... velmi potě­šil.— Pojďte se ... na oběd — Mluvila jsem s ... několikrát.—Vi­děla jsem ... na ulici. —Budu na ... čekat přesně v devět.