Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник Широковой.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

7. Измените следующие предложения по образцу. В своей реплике употребите многократный глагол:

Jirka to teď už nedělá. — To mě překvapuje, dříve to dělával vel­mi často.

Mirek to teď už neříká. ... — Vlasta tam teď už nejezdí .... — Stu­denti o tom teď už nemluví. ... —Věra k nám teď už nechodí. ... — Jirka si to teď už nekupuje. ... — Milena to teď už nenosí. ... — Chlap­ci to teď už nehrají. ... — Mirek si to teď už s sebou nebere. ... — Zdena se na to teď neptá. ... —Vláďa to teď už nedělá. ...

8. Отвечайте на вопросы, используя словосочетания в скобках.

Образец: Со jste dělali dnes dopoledne? (hrát fotbal) — Byli jsme hrát fotbal.

Co jste dělali v neděli odpoledne? (koupat se na přehradě). ... — Co dělala Vlasta ve městě? (koupit si boty). ...—Co jsi dělal na ná­draží? (podívat se, kdy jede vlak do Plzně). ... — Co jste dělali včera odpoledne? (hrát volejbal). ...—Co dělaly děti u Nováků? (podívat se na štěňátka). ... —Co jsi dělala večer na fakultě? (poslechnout si jednu přednášku). ... —Co dělali tatínek s Mirkem v Praze? (podívat se na výstavu). ...

9. Раскройте скобки, имена существительные поставьте в соответствующем падеже:

(Pan vrchní), platím.—Zavolejte, prosím, (pan vrchní). — Kdy přijde (pan vrchní)? — Znáte se s (náš vedoucí)? — Jde o zájmy našich (pracující). — Kde jste se seznámil s (Jiří)? — Zeptej se na to (Jiří). — Vypravuj nám o (Jiří). — Nepoznal jsem našeho (krejčí). — Jaké znamení nám dává (výpravčí)? — Musíte se obrátit na toho (mluvčí). — Tento kabát jsem šil u známého (krejčí). — Dlouho jsme nemohli najít (vedoucí) oddělení.

10. Существительные женского рода типа průvodčí замените существитель­ными мужского рода:

Do kupé vešla mladá průvodčí. — Museli jsme se na cestu zeptat průvodčí.—Mluvili jsme s mladou průvodčí. — Dal jsem jízdenku průvodčí. — Stáli jsme na chodbě a mluvili s průvodčí. — S velkým zájmem jsme poslouchali vyprávění průvodčí. — Rádi bychom mluvili se soudružkou vedoucí. — Musím to oznámit naší paní vedoucí. — Ptal jsi se na to vaši vedoucí? — Na poradu se sjely všechny vedoucí prodejen.

11. Раскройте скобки, имена собственные в скобках поставьте в соответствую­щем падеже:

Po zkouškách pojedeme do (Vysoké Tatry). — Na území (jižní Ce­chy) se rozkládá část Šumavy. — Sněhová pokrývka ve (Vysoké Tatry) je 50 centimetrů. —Můj dědeček se narodil v (České Budějovice). — Kdy jste posledně byl v (jižní Čechy)? — Kdy jste se vrátili z (Kar­lovy Vary)? — Přeji ti, abys jednou strávil dovolenou v (Karpaty). — Z Prahy do (Karlovy Vary) je přes 90 kilometrů. — Vlak Moskva — Praha jede přes (Košice), avšak stojí v (Košice) pouze deset minut. — Z (Hradčany) je pěkný pohled na Prahu. — V (Karlovy Vary) se v létě i v zimě zotavují pracující z celého Československa. — Za tři dny po­jedou naši sportovci do (Karpaty), mají tam lyžařské závody. — Budeš-li chtít, zůstaneme v (Benátky) ještě několik dní. — S (Benátky) jsou spojeny naše nejlepší vzpomínky. — (Uhry) nyní říkáme Maďar­sko. — Narodil se v (Čechy), ale žije na Slovensku. — Z (České Budě­jovice) do Krumlova jsme jeli dvěma autobusy. — Tragédii, která se odehrála v (Lidice), zná celý svět.

12. Замените частицу jestli другими синонимическими частицами:

Studenti ještě nevědí, jestli dnes bude přednáška z české literatury. — Zeptal jsem se svého kamaráda, jestli zná našeho profesora. — Řekněte mi, jestli jste četli české noviny (jestli jste rozuměli českým fil­mům, jestli jste už přečetli nějakou českou knihu, jestli si dopisujete s česky mluvícím cizincem). —Ještě nevím, jestli budu moci přijít. — Musíme se zeptat, jestli ten vlak jezdí i v neděli.—Zatím není jasné, jestli pojedeme do Brna nebo do Ostravy. — Mohl byste mi říct, jestli ten vlak se zastavuje v Kolíně? — Musíme se informovat, jestli to letadlo létá každý den.