Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник Широковой.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

Грамматические замечания

1. Им. падеж ед. числа прилагательных с твердым согласным основы в чешском языке оканчивается на -у для мужского рода (dobrý), на -а для женского рода (dobrá) и на -е для среднего рода (dobré).

2. Притяжательные местоимения 1-го и 2-го лица ед. числа, а также возвратно-притяжательное местоимение в чешском языке сле­дующие:

мужской род: můj, tvůj, svůj

женский род: má, moje; tvá, tvoje; svá, svoje

средний род: mé, moje: tvé, tvoje; své, svoje

УПРАЖНЕНИЯ

1. Прочитайте следующие слова:

had, host, hora, hotel, hudba, husa, housle, houba, herec, heslo, hymna; váha, noha, mnoho, dlouho; kniha; hledat, hlídat, hlas, hlad, náhle, pohled, hluk, hned, sáhnout; hrot, hrnec, mohl, vrhl; hrát, hřebík, hříbek

2. Прочитайте следующие слова, различая звуки [h] и [ch]:

chod — hod, chodit — hodit, chuť — huť, chutný — hutný, pochá­zet — poházet, pochyby — pohyby, chlad — hlad

3. Прочитайте следующие словосочетания:

mnoho hostů, mnoho herců, mnoho hub, mnoho hříbků, mnoho hrušek, mnoho hlasů, mnoho hluku; pomáhat Heleně, pomáhat Hedvice, pomáhat Hynkovi, pomáhat Haně, pomáhat Bohuslavovi, pomáhat Řehořovi

4. Прочитайте предложения:

Hana dlouho hrála. — Hana dlouho váhala. — Hana dlouho hovo­řila. — Hynek hraje hezky na housle. — Bohouš pomáhá hodně Hedvi­ce. — Helena hovořila mnoho o hudbě. — Hanka pomáhá Hedě. — Bohouš pomáhá Heleně. — Hynek pomáhá Haně.

5. Прочитайте следующие словосочетания. Правильно произносите предлоги перед звонкими и глухими согласными, а также перед начальными гласными слов:

a) bez tebe, bez tety, bez kola, bez sebe, bez tužky, bez papíru; nad tebou, nad stolem, nad kolem, nad Táborem, nad Prahou; v Praze, v Táboře, v Plzni, v troubě, v koutě; z Prahy, z Tábora, z Polska, z továrny, z Kyjeva, z Prachatic; bez moře, bez dětí, bez rodičů; nad domem, nad městem, nad řekou; z domova, z Brna; v dole, v Brně, v Bratislavě

б) Vrátil se z Moskvy. — Vrátil se z Londýna. — Vrátil se z Minska; Bratr žije v Moskvě. — Sestra žije v Praze. — Otec žije v Londýně.

в) v okně, v autobusu, v automatu, v Anglii, v Asii, v ústech; z okna, z autobusu, z automatu, z Asie, z Afriky, z Ameriky, z ústavu, z institutu, z Atén

г) Vláďa s matkou, Milan s Martou, Slávek s Milanem, Vlasta s Janem, Jaroslav s Ninou, Jaromír s Ivanem, Milada s Lížou.

6. Прочитайте и переведите следующие предложения. Сравните звуковой вид прилагательных в русском и чешском языках:

Praha je krásné město. — Moskva je velké město. — Lipník je malé město. — Nebe je čisté. — Pole je široké. — Černé moře je teplé. — Byt je velký. — Stůl je nový. — Pokoj je světlý. — Zimní noc je dlouhá. — Letní den je dlouhý. — Letní jitro je teplé. — Zimní den je krátký. — Letní noc je krátká. — Jarní jitro je krásné.

7. От следующих прилагательных женского рода образуйте прилагательные мужского и среднего рода:

bílá, veselá, slabá, malá, hluboká, úzká, suchá, veliká, vysoká, krásná, pěkná, stará, nová, černá, světlá, dlouhá

8. От следующих прилагательных мужского рода образуйте прилагательные женского и среднего рода:

pozdní, zimní, jarní, pěší, svěží

9. Прочитайте и переведите на русский язык следующие чешские слова. Со­поставьте звуковой вид чешских и русских слов, пользуясь таблицей на стр. 43:

listí, kamení, koření, učení, psaní, veselí, poznání, kouření, mučení, pití, čtení, šití, bytí, mytí, bití, žití, koupání

10. Выделенные слова замените словами в скобках:

Hosté z Holandska přijedou druhého září. (třetího, čtvrtého) Helena hezky hraje na housle, (na harfu, na hoboj) Bohouš nám pomáhá. (Hynek, Řehoř)

11. Выучите наизусть диалог:

— Ahoj, Bohouši! Už jsem tě hrozně dlouho neviděl!

— Привет, Богуш! Я тебя ужасно долго не видел.

— Není divu, už druhý rok bydlím v Olomouci.

— Неудивительно, я уже второй год живу в Оломоуце.

— A Helena je pořád v Ostravě?

—А что Елена, она еще в Остраве?

— Ne, přestěhovala se z Ostravy do Prahy.

— Нет, она переехала из Остравы в Прагу