Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник Широковой.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

5. Напишите следующие предложения в будущем времени (сложном):

Každý večer chodím na procházku. — Máme byt v moderním domě. — Děti chodí do školy. — Často tam jezdím. — Kde bydlíte? — Bratr studuje na vysoké škole ekonomické. — Studenti dělají zkoušky z poli­tické ekonomie. — O prázdninách pracujeme. — Tady je přechod přes ulici. — Co děláš večer? — Čekám na vás před divadlem. — Snídáme o Pul osmé. — Večer pijeme čaj. — V obchodě se prodávají nové knihy. — Mám o to zájem. — Zajímá vás to? — Bojujeme za mír. — Jak dlouho trvají prázdniny? — Co si přejete? — Co si kupujete?

6. Дополните предложения возвратными частицами se и si:

Malá holčička ... hraje na zahradě.—Jak ... vám daří v novém bytě? Děkuji, mám ... zde velmi dobře. — Děti ... rády smějí. — Na sovětských vysokých školách ... cizinci učí rusky.—Mám zájem o literaturu, a proto ... přihlásím na filozofickou fakultu. — Dobrý den, soudruhu, co ... přejete? — Sedněte ... na své místo. — Posaďte ..., prosím, tady je volné místo. — Na rohu ulice ... zastavují auta.— Zahraniční turisté ... procházejí městem a prohlížejí ... různé historické památky.—Jak ... dostanu na Václavské náměstí?—Včera jsem ... koupila nový česko-ruský slovník. — Jak ... jmenujete? — Na koho ... ptáte? — Na co ... díváte?—Já ... vezmu tu knihu.—Umyješ ... ruce? — Vyčistíš ... zuby? — S kým ... dopisujete? — Já ... nikoho nebojím. — Kdy ... sejdeme? — Hned ... obléknu.

7. Вместо точек вставьте пропущенные предлоги během, o, po, ze, před:

... dovolené pojedu do Košic. — Vrátím se domů ... dvě hodiny. — ... obědě se půjdu projít. — Navečeříme se ... divadlem. Není to da­leko, budete tam asi ... deset minut. — Budu na vás čekat ... půl šesté před divadlem. — ... přednáškách jdou studenti do jídelny. —V Praze jsem byla ... rokem. — Moji rodiče se vrátí z Jalty ... týden. — Tele­fonoval mi ... dne několikrát. — Hned ... zkouškách jede ke svým ro­dičům. — ... prázdninách jedou naši žáci na sever. — Rodiče tam žili ještě ... válkou. — Já ti to řeknu ... tvým odjezdem. —Začneme pra­covat ...tvém návratu.

8. Раскройте скобки, числительные и существительные поставьте в соответ­ствующем падеже:

Přednášky a semináře začínají v (8, hodina).—V naší skupině je (10, student). — Tato červená tužka stojí (15, koruna).—Mám (2, bratr) a (2, sestra). — (3, má sestra) žijí na Moravě. — (2, můj bratr) žijí na Slovensku. — Čekal jsem na vás (4, hodina). — Moje babička má (3, syn). — V našem městě jsou (2, divadlo). — Máme (2, kolo). — V na­šem bytě jsou (3, okno). —V naší knihovně je (5, český časopis). — Velkou přestávku máme ve (12, hodina). — Na fakultě jsou (2, stu­dovna). — Náš dům má (10, patro). — V dětské knize je (19, stránka). — Matka si koupila (2, kilo, jablka). —Mám (2, kamarádka), obě jsou studentky.

9. Слушайте вопросы и отвечайте на них по образцу. Обратите внимание на порядок слов:

a) Umyješ se — Ano, hned se umyji.

Sedneš si? ... Oblékneš se? ... — Lehneš si? ... — Podíváš se na to? ... —Zeptáš se ho? ... — Koupíš si to?

б) Přeje si to Věra? — Ne, Věra si to nepřeje.

Myslí si to Vlasta? ... — Kupuje si to Mirek? ... — Učí se Jitka? ... — Dívá se na nás Milan? ... — Bere si to Zdena? ...—Pamatuje si to Jiří? ...

в) Pamatuji si to. — Já si to také pamatuji.

Sednu si tam. ... — Nemyslím si to. ... — Zeptám se ho na to. ... — Nepřeji si to. ...—Zakouřím si. ... — Trochu se projdu ... .

г) Chce Václav číst? — Ano, Václav rád čte.

Chce se Zuzana dívat na televizi? ... —Chce Tomáš poslouchat rá­dio? ... —Chtějí se Vláďa s Marcelou procházet po parku? ... —Chce Jiřina tancovat? ...—Chce Zdeněk číst poezii? ...—Chtějí si děti hrát na zahradě?