Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник Широковой.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

6. Измените предложения по образцу, употребляя глаголы совершенного вида:

Právě píšu ten dopis. — Myslel jsem, že jsi ho už napsal dopo­ledne.

Právě posílám ten telegram. ... — Právě volám Zdeňkovi. ...— Právě platím telefon. ... —Právě si podávám tu žádost. ... — Právě zjišťuji tu adresu. ... — Právě vyplňuji ten blanket. ... — Právě ku­puji ty pohlednice. ...—Právě objednávám ten hovor. ... — Právě balím tu zásilku. ... — Právě píšu ten dopis. ...

7. Отвечайте положительно. В своих ответах употребляйте глаголы несовер­шенного вида:

Образец: Už jsi sestavil ten plán? — Ano, sestavoval jsem ho včera celé odpoledne.

Už jsi napsal ten dopis? ... — Už jsi zabalil ty balíky? ... — Už jsi zjistil ty adresy? ... — Už jsi našel tu obálku? ... — Už jsi vyplnil ty formuláře? ... — Už jsi zatelefonoval všem známým? ... — Už jsi vybral ty pohlednice? ... — Už jsi připravil ty zásilky? ... —Už jsi sehnal ty lístky? ... — Už jsi sestavil ten plán? ...

8. Слова в скобках напишите в соответствующем падеже:

(Její) bratr je velice sympatický člověk. — Už dávno znám (její) bratra. —Od (její) bratra jsem se dověděl, žes byl v NDR. — Večer půjdu na návštěvu k (její) bratrovi. — S (její) bratrem jsem se seznámil v Beskydech. — S (její) dvěma bratry jsem studoval. — O (její) dvou bratrech jsem nic neslyšel.

9. Вместо точек вставьте правильные формы местоимений jeho, její, jejich:

То je ... auto. —Jel jsem ... autem. — ... dopisy jsou velice oče­kávány.— Přijel jsem k ... rodičům.—Napíšu ... sestře.—Mnoho jsem slyšel o ... rodičích. —Často si hraji s ... dětmi.

10. Личные местоимения в скобках замените притяжательными její, jejich в соответствующем падеже:

Šel jsem na poštu s (on) sestrou. — U příležitosti národního svátku odeslal telegram (ona) rodičům. — Na večírku bylo mnoho (ona) spolu­žáků. — Z (ona) dopisu jsem se dozvěděl, že se vrátí až za měsíc. — Nemusíte jim odpovídat na (ony) dopisy. — (Oni) přátelé nás často navštěvují. — Někdy jdu kolem (ona) domu, dívám se na okna (ona) bytu. — V (ona) domě se mi všechno líbilo. — Včera jsme byli na ná­vštěvě u (oni) přátel. — Na (on) hodinkách už bylo půl desáté. — Nevě­děl jsem, co budu dělat s (on) článkem. — Udělal jsem to podle (on, ona, oni) přání. — Chtěla jsem koupit pro (on) syna malý dárek.

11. Раскройте скобки, слова в скобках поставьте в соответствующем падеже:

О (prázdniny) pojedeme do Vysokých Tater. — Po (prázdniny) zač­neme zase studovat. — (Moje hodinky) nejdou správně. — Každý den čtu (noviny) „Pravda". — Přečetl jsem to v (noviny). — Bratr si koupil (nové kalhoty). — Jak vypadá v (nové kalhoty)? — Můj přítel pěkně hraje na (housle). — Co říkáš jeho (housle)? — O (vánoce) Ti napíšu podrobný dopis. — Co se píše v (dnešní noviny) o událostech v zahrani­čí? — V (ty šaty) vypadáš velmi elegantně. — O svátcích se chystá­me do (lázně). — Každý rok se zotavuje v (československé lázně) mnoho lidí. — K svým (narozeniny) dostala matka mnoho blahopřání od svých známých. — Bez (brýle) nemohu číst, nic nevidím. — Zítra budou sklá­dat naši studenti zkoušku z (dějiny) ČSSR. — Ve (dveře) stál můj brat­ranec. — Kdo stojí za (dveře). — Nebouchejte (dveře). — Židle stála u (dveře). — Tato zpráva mě přivedla do (rozpaky). — Byl jsem na (rozpaky) a nevěděl jsem, co mám dělat.

12. Переведите на чешский язык:

а) Главный почтамт находится в большом красивом здании. В просторном светлом зале много окошек. На каждом окошке надпись. Здесь принимают заказные письма и авиаписьма. Рядом продаются марки, конверты, открытки, различные бланки и почтовая бумага. На окошках надпись: «Продажа почтовых знаков». Напротив прини­мают телеграммы. Здесь можно отправить обычную или срочную телеграмму. В окошке № 35 принимают подписку на все газеты и журналы. В здании почты имеется также телефонный переговорный пункт. Здесь вы можете заказать междугородный разговор с разными городами Советского Союза, а также с городами за границей. На почте всегда много народу. Люди покупают открытки, пишут письма и бро­сают их в почтовый ящик, который находится в зале. Между Москвой и столицами других государств существует регулярная почтовая связь, б) Я бы не хотел опоздать на поезд. — Мы постепенно привы­каем к новому месту. — Они не обратили на него внимания. — Когда гости возвращаются в Прагу? — Летом в Москву привозят много овощей и фруктов. — Перед сном я много читаю и засыпаю поздно. — Я хочу выяснить, когда начинается подписка на газеты. — Он получает письма до востребования. — Мы возвращались домой поздно вечером. — Мы часто навещаем своих друзей. — Мать отво­дила детей в детский сад и шла на работу.