Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник Широковой.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

Упражнения

1. Ответьте на вопросы:

1. V jakém domě bydlíte?

2. V kterém poschodí je váš byt?

3. Máte v domě výtah?

4. Je váš byt velký a světlý?

5. Kam jsou obrácena okna?

6. Kam vedou dveře z předsíně?

7. Jakou máte kuchyň?

8. Co stoji v kuchyni?

9. Kde je ložnice?

10. Máte také dětský pokoj?

11. Kde jsou uloženy vaše věci?

12. Je vedle vašeho domu park?

2. Дополните предложения существительными и прилагательными в скобках. Существительные н прилагательные поставьте в ед. Н мн. Числе:

Stromy rostou vedle (nové domy, velké obchody, široké mosty, Pražský hrad, malé rybníky, velký závod).—Jdeme z (pěkný park, velký závod, vědecký ústav, velký podnik, nový dům, můj byt); — Stojím u (zelený strom, kulatý stůl, plynový sporák, vysoký plot). — Jdeme k (nový dům, velký zelený strom, starý park, velký závod, moskevský vlak, svůj byt). — Kupuji si (čistý sešit, český časopis, pěkný obraz, nový kabát, malý dárek, bílý papír). — Bylo to v (blízký les, velký závod, nová továrna, vědecký ústav, starý dum, městský park, můj byt). —Mluvíme o (nový úkol, český jazyk, nový román, pěkný dárek, velký úspěch, tvůj nový byt). — Stojím pod (vysoký strom, velký most, starý hrad). — Letadlo letí nad (velký závod, zelený les, vysoký dům, krásný park).

3. От следующих сочетаний образуйте род. И предл. Падежи ед. Числа и им. И вин. Падежи мн. Числа:

pěkný dárek, český časopis, hezký park, teplý večer, velký ryb­ník, starý park

4. Раскройте скобки, существительные и прилагательные поставьте в соот­ветствующем падеже ед. И мн числа:

Bydlím v (nový dům.) — V (dům) jsou (pěkný byt). — Jedeme (rychlý výtah) nahoru. — Dnes přijede bratr z (jih). — Na (kulatý stůl) stojí váza s květinami. — U (malý stolek) stojí křeslo. —Český časopis je na (můj stolek). — Auto přijelo k (velký závod). — Z (Londýn) jsme letěli tři hodiny. — Do (Kyjev) pojedeme vlakem. — Byli jste včera v (park)? — Byli jste na procházce v (les)? — Byl jsi na (koncert)? Zítra půjdu na (koncert). — Stalo se to v (leden). — Vrátím se do (Moskva) druhého (březen).

5. Вместо точек вставьте пропущенные притяжательные местоимения:

То je ... mladší bratr. — Profesor mluví o úspěších ... bratra. — Otec daroval ... bratrovi nové pero. — Kamarádi navštívili ... bratra. — Drahý bratře, proč tak málo píšeš o ... úspěších? — Jdu na procházku po městě se ... otcem. —Vedle ... domu je pěkná zahrada. —Cesta k ... domu vede přes park. —Okna ... pokoje jsou obrácena na jih. — Rád čtu ... dopisy, jsou zajímavé. — Zena ... kamaráda také studuje na univerzitě. —Sestra nám často psala o ... synech. —Profesor jede se ... studenty na hory.

6. Вставьте нужные предлоги:

Jedu ... Charkova. — Bydlíme ... Kyjevě. — Zítra přijede můj otec ... Prahy. —Čtu dopis ... sestry.—Jdeme se sestrou ... kina. ... do­mu je velká zahrada.—Matka dostala dárek ... dcery. — Tyto dveře vedou...koupelny. — ...školy je pěkný park. — Ložnice je ... obýva­cího pokoje. —Vystupujeme ... vlaku a jdeme domů. — ... univerzity jdeme ... knihovny.—Stůl stojí ... okna. — V pátek pojedeme ... hor. — Co máš ... ruce? — ... závodě pracují moji rodiče. — Děti si hrají ... dvoře. — Co máte ... spíži?

7. Поставьте вопросы к выделенным словам:

Kniha leží na stole. — Jde na návštěvu k bratrovi. — Bydlí v novém domě. — Mluvíme s kamarády o škole. — Ctě článek o závodě. — Čteš dopis od dědečka? — Vystoupil z vagónu. — Často vidím u školy soudruha Skálu. — Profesor vypravuje o svých studentech. — Byli jste včera na koncertě? — Jsme v lese. — Jedeme výtahem nahoru. — Vrátili jsme knihy do knihovny.

8. Закройте книги, слушайте вопросы и отвечайте:

Образец: Je jeho otec dělníkem nebo Inženýrem? — Myslím, že jeho otec je inženýrem.

Je jeho matka učitelkou nebo lékařkou? Je v Olomouci technika nebo univerzita? Je ta kniha ve skříni nebo v knihovně? Jste zdráv nebo nemocen? Jste odpoledne na fakultě nebo doma? Jsi večer zaměstnán nebo volný? Je Olga svobodná nebo vdaná? Je v pokoji Vlasta nebo Mirek?

9. Возразите, высказав противоположное мнение:

Образец: Helena je vdaná.—То není pravda, Helena není vdaná.

Jaroslav je špatný student. V jeho referáte jsou chyby. Jsem zcela zdráv. Jste k němu nespravedlivý. Ermitáž je v Kyjevě. Na stole je ta kniha. V parku jsou lípy. Náš byt je malý.

10. Переведите на чешский язык:

Я не студент, я рабочий. Я живу со своей семьей в большом доме. У меня большая квартира. Квартира находится на втором эта­же. В квартире имеются все удобства: газ, ванна, телефон. Окна большой комнаты обращены на юг. Это жилая комната. Другая ком­ната — спальня. Передняя тоже просторная, но нет окна. Возле моего дома есть магазин. В магазине имеются фрукты. — Мой брат — хороший учитель. — Где (находится) твой дедушка? Он живет в про­винции. — Мой отец — (является) профессор философского факуль­тета, моя мать — учительница средней школы. Сестра учится в школе. — Школа находится за домом. — Здены нет дома, она у своей тети. Петра тоже нет дома. — Мы ученики профессора Новака.

11. Расскажите о своей квартире.

УРОК 3

Склонение одушевленных существительных мужского рода твердой разновидности (тип student). Именительный и винительный падежи множествен­ного числа прилагательных твердой разновидности. относящихся к одушевленным существительным мужского рода. Настоящее время глаголов типа prosit, umět, dělat. Образование наречий. Предлоги podle, před.

UNIVERZITA

Praha je sídlem staré univerzity. V Praze jsou i jiné vysoké školy: tech­nika (Vysoké učení technické). Vysoká škola ekonomická, AMU (Akade­mie múzických umění) a jiné. Na univerzitě studuje1 také mnoho zahra­ničních studentů z různých států. Jsou to Rusové, Bulhaři, Poláci, Arabové, Indové, Angličané, Američané a mnozí jiní. Arabští, ruští, angličtí, polští a jiní studenti se učí2 česky. Češi se naopak učí rusky, německy, anglicky atd. Všichni studenti poslouchají přednášky z růz­ných předmětů3.

Univerzita je rozdělena na fakulty: filozofickou, pedagogickou, právnickou, lékařskou, přírodovědeckou, matematicko-fyzikální a jiné. Fakulty jsou rozděleny na katedry podle oborů. Na mnohých fakultách jsou také různé vědecké ústavy a laboratoře. Vysokoškolští profesoři a docenti přednášejí a vedou semináře, odborní asistenti a asistenti vedou semináře a praktická cvičení. Na univerzitě jsou posluchárny, studovny a knihovny. Studium na fakultách trvá čtyři až šest let. Vý­borní posluchači po ukončení studia dělají doktorské zkoušky4.

Moji bratři studují na vysoké škole, jeden na fyzikální fakultě a druhý na technice na stavební fakultě. Sestra končí gymnázium. Učí se dobře. Protože má zájem o literaturu5, přihlásí se na filozofickou fakultu". V červnu bude skládat přijímací zkoušku. Doufám, že zkoušku udělá dobře.

V.: Buď zdrav. Karle! Už dlouho Jsem tě neviděl. Co pořád děláš?7 Studuješ nebo jsi zaměstnaný?

K. Studuji na vysoké škole.

V. Na které fakultě?

K. Na filozofické, dělám češtinu a ruštinu8. A ty, Václave?

V. Já pracuji v jednom podniku zahraničního obchodu. Mám se dobře. Zaměstnání mě baví. Také jsem studoval jazyky, ruštinu a francouz­štinu na jazykové škole. A ty, ve kterém jsi teď ročníku?8

K.: Ve třetím.

V.: Teď máte myslím zkouškové období, že? Máš hodně zápočtů a zkou­šek?

K.: Zápočty už mám za sebou10, teď dělám zkoušky.

V.: Kdy děláš zkoušku z praktické ruštiny?

K.: Zkoušku z praktické ruštiny děláme až v letním semestru. Teď v zimním semestru mě čeká zkouška z české literatury, a zítra jdu ke zkoušce z českého jazyka11.

V.: A jaké jsi dostal známky z těch zkoušek12, co jsi už udělal?

K.: Tady máš můj index. Z dějin KSČ jsem dostal jedničku (výborně), a z ruské literatury dvojku (velmi dobře)13.

V.: A co náš přítel Honza? Ten myslím dělá historii. Jak mu to jde?14

K.: Letos se mu to moc nedaří15. Propadl u zkoušky z českoslovens­kých dějin16 (dostal nedostatečnou). Příští týden má reprobaci (opravný termín). Snad se mu to povede17.

Slovníček

bavit увлекать, интересовать

cekat ждать

červen, -vna m июнь

čeština, -у f чешский язык

doufat надеяться

fyzikální fakulta, -у f физический факультет

gymnázium, -a n гимназия

hodně много

Index, -u m зачетная книжка

Ind, -a m индиец

knihovna, -у f библиотека

KSČ Коммунистическая партия Чехо­словакии

laboratoř, -e f лаборатория

lékařský медицинский

letos в этом году

naopak наоборот

obor, -u m профессия

obyvatel, -e m житель

odborný asistent, -a m старший препо­даватель

podnik zahraničního obchodu внешне­торговое объединение

poslouchat слушать

posluchač, -e m слушатель

posluchárna, -у f аудитория

praktická cvičení практические заня­тия

předmět, -u m предмет

přednášet читать лекции

přednáška, -у f лекция

příští следующий

reprobace, -e f пересдача экзамена

ročník, -um курс

ruština, -у f русский язык

různý разный

sídlo, -a n местонахождение, резиден­ция

snad вероятно, возможно

stát, -u m государство

stavební строительный

studium, -a n учеба

studovna, -у f комната для занятий

trvat продолжаться

týden, -dne m неделя

ustav, -u m институт, учреждение;

vědecký u. научно-исследовательский институт

všichni все

výborný отличный

vysoká škola вуз

vysokoškolský profesor, -a m профессор высшего учебного заведения

zahraniční иностранный

zápočet, -čtu m зачет

zkouška, -у f экзамен,

přijímací zkou­šky приемные экзамены

zkouškové období экзаменационная сес­сия