Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник Широковой.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

Упражнения

1. Ответьте на вопросы:

1. Která oddělení jsou v obchodním domě?

2. V kterém oddělení se prodává obuv?

3. Kde je oddělení konfekce?

4. Co si budeš kupovat?

5. Kupujete si hotové obleky nebo šijete na míru?

6. Které barvy nosíte v zimě a které v létě?

7. Z jakých látek si šijete zimní šaty a z jakých letní?

8. Jaké boty jsou v módě?

2. Вместо точек вставьте пропущенные указательные местоимения ten, ta, to:

V ... obchodním domě je velký výběr zboží. — Líbí se mi ... šedý oblek. — V ... městě jsem nebyl dost dlouho. — K ... nádraží jsme se dostali tramvají. — V ... hodinách je vždy v obchodě plno. — ... ženy jsem nikdy neviděl. — Obyčejně sedíme u ... stolu. — Rád si vzpomí­nám na ... časy. — U ... pultu stálo hodně lidí.—S... kamarády jsem se dlouho neviděl. —Místo obleku jsem si koupil ... látku. — Žena si vybrala ... boty na ... módním podpatku. — Plaťte, prosím, u ... pokladny. —Šli jsme po ... vysokých schodech dolů. — ... šaty nosit nebudu, protože mi ... barva nesluší.

3. Закройте книги и постройте предложения по следующим образцам: a) Které boty si přejete? — Ukažte mi prosím tyto (tyhle, tyhlety).

Kterou košili si přejete? ... — Které polobotky si přejete? ... — Který oblek si přejete? ... — Které sako si přejete? ... — Kterou vá­zanku si přejete? ... — Které šaty si přejete? ... — Který svetr si pře­jete? ...

б) Dejte mi prosím nějaké boty. — Které si přejete, tyto (tyhle, tyhlety) nebo tamty (tamhlety)?

Dejte mi prosím nějaké šaty. ... — Prosil bych nějakou letní košili. ... — Prosil bych nějaký vlněný oblek číslo 50. ... — Dejte mi prosím nějaké barevné tričko. ... —Prosila bych nějaké černé lodičky. ... — Dejte mi prosím nějaké šedé sako. ... — Prosila bych nějaký růžový svetřík. ...

в) Co říkáš mým šatům? — V těchto šatech se mi opravdu moc líbíš.

Co říkáš mé halence? ... — Co říkáš mému svetříku? ... — Co říkáš mým lodičkám? ...—Co říkáš mému kostýmku? ...—Co říkáš mé sukni? ... — Co říkáš mým kozačkám? ...—Co říkáš mému klobou­ku? ...—Co říkáš mým novým šatům?

4. Следующие числительные напишите прописью:

23, 35, 96, 82, 137, 256, 1372, 841, 5244, 2345, 1968

5. Просклоняйте:

2 pilní žáci, 3 červené tužky, 4 nová pera

6. Поставьте слова в скобках в соответствующих падежах:

Psalo se o tom ve (3, články). —Vlak odjel před (2, hodiny). — Narodil se před (15, let). — Stalo se to po (22, léta). — Uměl už počí­tat do (100). — Přednášky začínají přesně v (9, hodiny) a končí ve (4, hodiny). — Matka nalila čaj do (2, šálky). — Z (8, studenti) čtyři slo­žili zkoušky na výbornou. — Delegace se skládala ze (3, ženy a 4, muži). — Po (12, hodiny) těžké práce se vrátil domů. — Z (237, koruny) zbylo mu jen (23, koruny).

7. Слова в следующих предложениях дополните правильными окончаниями (повторительное упражнение):

V naší zahrad- rošt- pěkn- růž-. — Tyto pěkn- šat- velmi sluš- mé sestřenic-. — Všichni říká-, že je dobr- hospodyň-. — V této velk- budov-bude nov- obchodní dům. — Dozvěděl jsem se o tom od znám-novinář-. — Ochotně jsme pomáhal- stár- člověku. — Ležel- jsme na břeh- řek- a opaloval- jsme se na slunc-. —V obchodn- dóm- je velk- výběr různ- zboží.—Ušila si nov- šat- z hedvábn- látk-. — V těchto modr- šat- vypadala velmi pěkně. — Lidé se zájm- prohlížel- vyložen-zboží. — Před výklad- stálo několik cizinc-. — Píšu nov- tužk-. — Stu­denti skládaj- zkoušk- z dějin Československ-. — Po zkoušk- student- odjed- do různ- měst. — Sedím na židi- blízko stol-. — Projeli jsme velk- měst- a vesnic-. — Pan- profesor-, chtěl bych složit zkoušk-. — Mil- Zdeňk-, promiň, že jsem ti tak dlouho nepsal. — K májov- oslav- při­pravuj- pionýr- nov- kulturn- program. — Obrátil se se žádost-na dobr-přítel-.