Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник Широковой.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

Упражнения

1. Ответьте на вопросы:

1. Kam jste šli po prohlídce města na oběd?

2. Proč jste šli právě do této restaurace?

3. Byla v restauraci volná místa?

4. Kdo byli vaši sousedé u stolu?

5. Která jídla byla uvedena na jídelním lístku?

6. Co jste si vybrali?

7. Co jste pil po obědě?

8. Chutnala vaší přítelkyni česká národní jídla?

2. Раскройте скобки, слова в скобках поставьте в соответствующем падеже:

Dlouho byl bez (práce). — Ke (stanice) autobusu jdu pěšky. — Do­stala jsem zprávu od své (přítelkyně). — Obývací pokoj je vedle (lož­nice). — Dnes večer jdeme do (restaurace). — Řeknu to jen své (sestře-nice). —Matka šla do (kuchyň) pro (lžíce). — K (večeře) jsme přišli včas. — Bude-li pěkné počasí, pojedeme v (neděle) na výlet. — Rychle jsem snědl (kaše) a vyběhl z domu. —Večer se často díváme na (tele­vize). — Za (chvíle) jsem se vrátil domů. —Pozval jsem svou (přítel­kyně) na koncert. — Po (práce) půjdu do kina. — V (restaurace) nebyla volná místa. — Noviny budu číst po (večeře). —Počkám na tebe na <stanice) autobusu. — Chodili jsme po širokých (ulice) neznámého města. — Dítě se učilo jíst (lžíce). — Jedli jsme (slepice) s (rýže). — Setkala jsem se tam se svou (přítelkyně). — Žijeme v socialistické (země).

3. Образуйте повелительное наклонение от следующих глаголов:

jít, jet, povědět, jíst, mít, číst, psát, najít, přisednout si, sednout si, vidět, smát se, ptát se, dívat se, dát, objednat, uvařit, prohlédnout si, přinést, odpovídat, kupovat, posadit se, milovat

4. Напишите следующие предложения в повелительном наклонении:

Zůstaneš tady do zítřka. — Přečtete tuto knihu do večera? — Dáš si polévku? — Půjdeme spolu do restaurace. — Sníš to všechno, nebudeš mít hlad. — Máš to vždy u sebe? — Napíšete dnes matce dopis? — Zep­táme se na to profesora. —Maminka uvařila dobrý oběd.—Přinesete zítra tu knihu? — Milujeme svou vlast. — Nesměješ se, protože to není k smíchu. — Doporučíte jim, aby se podívali do té galerie. —Najdeš len slovník v knihovně. — Už nic nepovídáte.

5. Глаголы в скобках поставьте в повелительном наклонении:

(Vypsat) všechna zájmena a (určit) jejich skloňování. — (Přečíst) si celé cvičení. — (Přinést) křídu z vedlejší místnosti. — (Pokračovat) ve vyprávění. — (Napsat) obsah článku. — (Umýt si) ruce před jídlem. — (Říkat to) v množném čísle. — (Dávat si) otázky. — (Odpovídat) nahlas. — (Připravit si) úkol na zítřek. — (Rozdat, sebrat) sešity. — (Sedět) klidně, (nekřičet). — (Poslat) ihned pro lékaře. — (Jít) pryč. — Na nic (se neptat;. — (Seznámit se), prosím. — (Odpovědět) na moje otázky. — (Sníst) to jablko. — (Vidět) na stránce 10. — (Sednout si) na své místo. — Pěkně (najíst se). — (Zahnout) za roh. — (Nezapomenout) mi napsat pár řádek. — (Otevřít), prosím, dveře. — (Jít) na oběd do této restaurace. — (Povědět) nám o všech podrobnostech. — (Neplivat) na podlahu. — (Nezapomenout) mi zatelefonovat. — (Zachovávat) čistotu. - (Počkat) na mne tady. — (Prominout), že jsem se opozdil. — (Studovat) pilně češtinu. — (Nebrat) to do rukou! — (Nestát) pod okny a (nemluvit) hlasitě.

6. Напишите следующие предложения в единственном числе:

Pomozte nám, prosím, s touto prací. — Vezměte mne s sebou. — Dejte mi dobrou radu. — Sedněte si a vypijte si s námi kávu. — Zavo­lejte všechny k večeři: — Pospěšte si, představení už začíná. — Stůjte tady a čekejte na mne. — Věřte mi, je to pravda. — Objednejte si něco k pití. — Přineste, prosím, jídelní lístek. — Zeptejte se na to pana profe­sora.