Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Головний посібник.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
5.96 Mб
Скачать

7.2.5. Відповідальність страхувальника

Страхувальник – роботодавець несе відповідальність за несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків, у тому числі страхових внесків, що сплачують застраховані особи через рахунки роботодавців, а також за порушення порядку використання страхових коштів. 

Згідно зі ст. 34 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» Фонду соціального страхування на випадок безробіття надано право:

  • застосовувати фінансові санкції, передбачені законом, у разі порушення порядку сплати страхувальниками страхових внесків;

  • стягувати з посадових осіб та страхувальників передбачені законом штрафи та застосовувати інші фінансові санкції за недотримання цього Закону.

Контроль за правильним нарахуванням, своєчасним і повним переліком і надходженням страхових внесків здійснюється центрами зайнятості шляхом проведення планових перевірок. Позапланові перевірки здійснюються у разі реорганізації, зміни місцезнаходження або ліквідації страхувальника.

Контроль на підприємствах, в установах, організаціях здійснюється шляхом перевірки бухгалтерських документів про нараховану заробітну плату і інші виплати, повноти нарахування страхових внесків, платіжних документів про перелік сум страхових внесків на рахунки Фонду, розрахункових і касових документів. Перевірці підлягають документи за поточний (по відношенню до моменту перевірки) і минулі роки без зазначення терміну давності.

Платники страхових внесків зобов'язані пред'являти посадовим або уповноваженим особам центру зайнятості, що здійснюють перевірку, необхідні документи, що стосуються фонду оплати праці і інших виплат, нарахування страхових внесків, а також платіжні документи по перерахунку внесків до Фонду.

При необхідності під час перевірки керівники і службові особи підприємств представляють письмові пояснення з питань, що перевіряються, виконують вимоги осіб, які проводять перевірку, по усуненню виявлених порушень. За результатами перевірки складається акт в двох примірниках, який підписується особами, що проводили перевірку, керівником і головним бухгалтером страхувальника. Один примірник акту передається під розпис керівнику або головному бухгалтеру страхувальника, інший залишається в центрі зайнятості, що проводив перевірку. В акті указується, за який період була проведена перевірка і які виявлені порушення при нарахуванні і сплаті страхових внесків. На виявлені під час перевірки суми коштів, на які платником не були нараховані страхові внески, такі суми донараховуються з урахуванням сум пені і штрафу, а винні посадовці притягуються до відповідальності відповідно до чинного законодавства.

За наявності заперечень або зауважень за змістом акту перевірки з боку страхувальника його керівник або головний бухгалтер підписують акт із зауваженнями, висловленими у письмовій формі, який представляється центру зайнятості, що проводив перевірку. Такі зауваження розглядаються центрами зайнятості вищестоячого рівня.

Роботодавець несе наступну відповідальність по сплаті страхових внесків до Фонду (табл.7.5).

Таблиця 7.5