Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Головний посібник.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
5.96 Mб
Скачать

6.3.12. Відшкодування витрат на поховання потерпілого

У разі смерті потерпілого Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань зобов’язаний у встановленому законодавством порядку:

- своєчасно і в повному обсязі виплачувати одноразову допомогу особам, які перебували на утриманні померлого;

- організувати поховання померлого, відшкодувати вартість пов’язаних з цим ритуальних послуг.

Так, на підставі п. 6 Порядку проведення витрат на поховання у разі смерті потерпілого від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, затвердженого постановою КМУ від 11.07.2001 р. №826, розмір і процедура проведення й обліку витрат на поховання і пов’язані з цим ритуальні послуги встановлюються правлінням фонду для обласних управлінь його виконавчої дирекції на диференційованій основі відповідно до фінансових можливостей і місцевих умов за поданням виконавчої дирекції фонду. Граничні розміри витрат на поховання потерпілого і пов’язані з цим ритуальні послуги затверджені постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань від 06.03.2006 р. №3.

Витрати на поховання та пов'язані з цим ритуальні послуги відшкодовуються тільки за наявності документів (довідок, рахунків тощо), що підтверджують відповідні витрати на день поховання, які понесені страхувальником, сім'єю застрахованого або іншими особами, у розмірі не вище граничних розмірів витрат на поховання застрахованої особи та пов'язаних з цим ритуальних послуг для управлінь виконавчої дирекції Фонду в Автономній Республіці Крим,областях, містах Києві та Севастополі.

Якщо фактично понесені витрати є меншими за граничні розміри, що затверджені цією постановою, то відшкодування проводиться тільки за фактичними витратами. При цьому кошти, що залишилися невикористаними по конкретному виду ритуальної послуги, не можуть бути використані на іншу ритуальну послугу.

Розміри допомоги на поховання осіб наведені у табл. 6.10.

Таблиця 6.10

Допомога на поховання

Від кого

Розмір

Підстава

Від роботодавця за останнім місцем праці

Не обмежений.

Неоподатковуваний розмір становить 1140,00 грн

заява від родичів померлого;

наказ керівника підприємства;

копія свідоцтва про смерть померлого (колишнього працівника)

Інше підприємство або фізична особа

Не обмежений

Заява родичів померлого

Продовження таблиці 6.10

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань

Одноразова допомога розраховується Фондом виходячи з середньої заробітної плати померлого. Витрати на поховання здійснюються у межах норм

Для одноразової допомоги - довідка про середню заробітну плату померлого за останні 6 календарних місяців роботи.

Для відшкодування витрат на поховання - оригінали платіжних документів (чек, квитанція тощо) про витрачання коштів при похованні померлого

Постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань від 06.03.2006 р. №3 встановлені такі граничні розміри витрат на поховання застрахованої особи та пов'язаних з цим ритуальних послуг у разі її смерті від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. Крім того правлінням фонду встановлені граничні нормативи витрат на окремі ритуальні послуги (дод. Д14).