Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Головний посібник.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
5.96 Mб
Скачать

6.2. Доходи бюджету Фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань

6.2.1. Джерела формування доходів бюджету Фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань

Джерелами формування коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань, є:

1) страхові внески роботодавців, що сплачуються на умовах і в порядку, передбачених законодавством;

2) капіталізовані платежі, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України;

3) прибуток, одержаний від тимчасово вільних коштів фонду на депозитних рахунках;

4) коштів, одержаних від справляння відповідно до чинного законодавства штрафів і пені з страхувальників, штрафів з працівників, винних у порушенні вимог нормативних актів з охорони праці, а також адміністративних стягнень у вигляді штрафів з посадових осіб підприємств, установ, організацій, фізичних осіб, які використовують найману працю, передбачених Кодексом України про адміністративні правопорушення;

5) добровільних внесків та інших надходжень, отримання яких не суперечить законодавству.

Кошти загальнообов'язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань, не включаються до Державного бюджету України, не підлягають вилученню та використовуються тільки за цільовим призначенням. У разі їх невикористання в поточному році вони переходять на наступний фінансовий рік.

Кошти загальнообов'язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань, зараховуються на єдиний централізований рахунок, який відкривається виконавчій дирекції фонду, його відділенням, робочим органам відділень у районах та містах республіканського (Автономної Республіки Крим) та обласного значення в установах банків, визначених Кабінетом Міністрів України для обслуговування коштів Державного бюджету України, або спеціалізованого банку, який обслуговує фонди з окремих видів страхування.

Порядок розміщення тимчасово вільних коштів, у тому числі резерву коштів фонду, на депозитному рахунку визначається Кабінетом Міністрів України, а умови, порядок обслуговування та збереження цих коштів визначаються договором між банком і виконавчою дирекцією фонду за погодженням з його правлінням.

Прибуток, одержаний від тимчасово вільних коштів, у тому числі резерву коштів фонду, на депозитному рахунку, використовується в порядку, визначеному правлінням.

Незважаючи на кризові явища в економіці бюджет фонду протягом останніх років виконується повністю.

Протягом 2003-2008 рр. бюджет фонду зріс з 1329,2 млн.грн. у 2003 році до 4,084 млн.грн. у 2008 році (рис. 6.3).

Рис. 6.3. Динаміка доходів бюджету Фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань

Водночас, внаслідок фінансової кризи, надходження у 2009 році становили 3137,1 млн.грн., що на 946,9 млн. грн. менше ніж у 2008 році.

За 2009 рік з бюджету Фонду потерпілим (членам їх сімей) виплачено 2931,4 млн. грн., що на 69,1 млн. грн., або на 2,4% більше, ніж за відповідний період минулого року. Середньомісячний розмір страхової виплати на одного потерпілого (члена його сім'ї) має тенденцію до зростання. Так, за 2009 р. він склав 812,8 грн., що на 8,7% більше порівняно з2008роком.

В структурі страхових виплат основна частина припадає на щомісячні страхові виплати потерпілим (членам їх сімей) – 2246,7 млн. грн. (76,6%) та одноразову допомогу потерпілим (членам їх сімей) – 570,2 млн. грн. (19,5%).

Однією з причин зростання середньомісячного розміру виплат потерпілим (членам їх сімей) є проведений робочими органами виконавчої дирекції Фонду перерахунок сум щомісячних страхових виплат потерпілим (членам їх сімей) на коефіцієнт зростання середньомісячної заробітної плати відповідно до частини другої статті 29 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”, Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 27.04.2007 року №24, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 22 червня 2007 р. за №715/13982. За рахунок цього зазначені страхові виплати з березня 2009 року збільшились на 6,3%, або додаткові витрати Фонду склали 100,8 млн. грн.

За 2009 рік виплачено 415,6 млн. грн. одноразової допомоги потерпілим, що на 13,9% менше у порівнянні з минулим роком. Ця допомога протягом звітного періоду була призначена 13 982 потерпілим, що на 2015 осіб, або 12,6% менше порівняно з 2008 роком. Розмір одноразової допомоги в середньому на одного потерпілого за цей період склав 34,1 тис. грн., що більше на 12,9% в порівнянні з 2008 роком.

Сума одноразової допомоги утриманцям в разі смерті потерпілого склала 24,2 млн. грн., в порівнянні з 2008 роком вона зменшилась на 9,1 млн. грн., або 27,3 відсотків. Ця виплата була призначена 1057 утриманцям, їх кількість зменшилась на 429 осіб, або 28,9 відсотків. Середній розмір виплати на одного утриманця збільшився на 19,4% та склав 26,7 тис. грн.

Сума одноразової допомоги в разі смерті потерпілого на сім'ю склала 130,5 млн. грн., що на 39,3 млн. грн., або 23,1% менше, ніж за минулий рік. Ця виплата була призначена 1208 сім'ям, їх кількість зменшилась на 434 сімей або на 26,4 відсотка. Одноразова допомога на одну сім`ю в середньому виплачувалась у розмірі 124 тис. грн., що вище на 19,9% порівняно з 2008 роком.

Зазначені дані свідчать про стабільність створеної в Україні системи соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань, гарантованість надання фонду матеріального забезпечення і соціальних послуг застрахованим особам та членам їх сімей.