Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Головний посібник.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
5.96 Mб
Скачать

5.3.7. Порядок організації видачі путівок на санаторно-курортне лікування та оздоровлення

Для забезпечення відновлення здоров'я застрахована особа та члени її сім'ї, а також особа, яка навчається у вищому навчальному закладі мають право на отримання санаторно-курортного лікування, оздоровлення в спеціалізованих оздоровчих закладах (у тому числі дитячих) у межах асигнувань, установлених бюджетом Фонду на зазначені цілі, та в порядку і на умовах, визначених правлінням Фонду.

За поданням відділень Фонду правління Фонду щорічно розглядає та затверджує програми (у розрізі районів) щодо відновлення здоров'я застрахованих осіб і членів їх сімей, які включають санаторно-курортне лікування, оздоровлення в санаторіях-профілакторіях, пансіонатах, дитячих оздоровчих таборах, утримання дитячо-юнацьких спортивних шкіл, позашкільне обслуговування, у тому числі придбання дитячих новорічних подарунків, та їх кошторис.

Витрати коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, на зазначені цілі мають на меті покращання здоров'я працюючих і членів їх сімей та надалі на економію коштів Фонду на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності. При цьому постановою Правління фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.02.2009 р. № 12 (зареєстровано в Мін'юсті України 14.04.2009 р. за № 339/16355, за текстом – Порядок № 12) було затверджено новий Порядок отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду.

Згідно із зазначеним Порядком отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортних послуг передбачає комплексне лікування, медичну реабілітацію та профілактику захворювань з максимальним використанням природних лікувальних ресурсів, фізіотерапевтичних методів, дієтотерапії, лікувальної фізкультури та забезпечення належних культурно-побутових умов на базі санаторно-курортних закладів, розташованих на територіях курортів державного та місцевого значення або в лікувально-оздоровчих місцевостях, за пред'явленням путівки на санаторно-курортне лікування та санаторно-курортної карти (форма № 072/о – для дорослого, форма № 76/о – для дітей та підлітків, що затверджені наказом Мінохорони здоров'я України «Про затвердження форм облікової статистичної документації, що використовується в поліклініках (амбулаторіях)» від 27.12.99 р. № 302 (зі змінами та доповненнями)).

На путівці зазначаються профіль лікування та відповідний перелік послуг, що входять до її вартості, умови проживання та в обов'язковому порядку проставляється відповідна відмітка «Оплачено за кошти Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності». Путівку, не оформлену належним чином, видавати забороняється.

Роботодавець-страхувальник отримує путівки за місцем своєї реєстрації у виконавчій дирекції районного відділення Фонду соцстраху. Для отримання підприємством путівок у наступному році слід у період з травня до червня включно подати заявки на їх отримання до виконавчої дирекції Фонду соцстраху за місцем реєстрації (рис. 5.5).