Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Головний посібник.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
5.96 Mб
Скачать

6.3.4. Порядок нарахування та виплати допомоги на період тимчасової втрати працездатності

Допомога з тимчасової непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї одного з страхових випадків, передбачених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві».

Допомога виплачується до відновлення працездатності або встановлення інвалідності.

Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів підприємства, установи, організації чи фізичної особи, яка використовує працю найманих працівників та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, пов’язаних з нещасними випадком на виробництві або професійним захворюванням, призначається і виплачується за місцем роботи застрахованої особи, де стався страховий випадок, в розмірі 100% втраченої заробітної плати.

Підставою для нарахування допомоги у разі тимчасової непрацездатності є листок непрацездатності та наявність акта про нещасний випадок пов’язаний з виробництвом, за формою Н-1 або акта розслідування хронічного професійного захворювання за формою П-4, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.2004 № 1112 „Деякі питання розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві ”. Листок непрацездатності видається лікувальним закладом. У листку повинна бути позначка зв’язку хвороби із страховим випадком. Якщо при наявності акта (спеціального) розслідування нещасного випадку (аварії), що стався (сталася), за формою Н-5, затвердженого постановою КМУ № 1112, та акта про нещасний випадок, пов’язаний з виробництвом, за формою Н-1 або акта розслідування хронічного професійного захворювання за формою П-4 потерпілий визнаний чи не визнаний інвалідом через нещасний випадок на виробництві (професійне захворювання) і через певний час у зв’язку із погіршенням стану здоров’я, що пов’язане з цим нещасним випадком (професійним захворюванням), йому видано листок непрацездатності, то допомога з тимчасової непрацездатності надається у разі підтвердження зв’язку захворювання з нещасним випадком на виробництві (професійним захворюванням).

Якщо потерпілий працює за сумісництвом, допомога призначається і виплачується страхувальником за місцем роботи, де стався страховий випадок. При цьому враховується заробітна плата за основним місцем роботи та за сумісництвом на підставі довідок про середню заробітну плату.

Допомога добровільно застрахованій особі призначається робочим органом виконавчої дирекції фонду, у якому вона зареєстрована, починаючи з шостого дня тимчасової непрацездатності, пов’язаної з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням.

Приклад розрахунку допомоги.

1 етап. Допомогу розраховують згідно з Порядком №1266. Правила розрахунку середнього заробітку аналогічні правилам розрахунку середньої заробітної плати при обчисленні допомоги з тимчасової непрацездатності, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві або профзахворюванням (розділ 5.3.2).

2 етап. Суму допомоги, включаючи перші п’ять днів тимчасової непрацездатності, розраховують шляхом множення суми середньоденної (середньогодинної) зарплати на кількість днів (годин), що підлягають оплаті (тобто робочі дні (години), що припадають на період тимчасової непрацездатності).

Розгляньмо числові приклади з розрахунку допомоги на підприємстві.

Приклад 1

Працівник підприємства отримав виробничу травму, тимчасова непрацездатність на підставі лікарняного листка включає в себе період з 10 до 20 вересня 2009 року. Дані про виплати, що враховуються при розрахунку середньої заробітної плати, наведено у таблиці 6.7.

Таблиця 6.7