Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Головний посібник.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
5.96 Mб
Скачать

7.2.3. Розмір страхових внесків на державне соціальне страхування на випадок безробіття

Розмір страхових внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, щорічно за поданням Кабінету Міністрів України встановлюється Верховною Радою України для роботодавців і застрахованих осіб.

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення» № 799-VI, набув чинності 13 січня 2009 року згідно з яким внесено зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» та до Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування»:

1. Змінено розміри страхових внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття (згідно з пунктом 2 статті 1 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування»):

  • для роботодавців - 1,6%;

  • для найманих працівників, військовослужбовців - 0,6%;

  • для юридичних та фізичних осіб, які використовують працю фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру - 2,2 %;

  • для осіб, які беруть участь у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні на добровільних засадах, забезпечують себе роботою самостійно (члени творчих спілок, творчі працівники, які не є членами творчих спілок), фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності - 2,2 %.

Страхові внески на випадок безробіття за січень 2009 року нараховувалися та утримувалися, застосовуючи різні розміри страхових тарифів. Тобто, нарахування страхових внесків за січень роботодавець повинен був здійснити двома частками, а саме пропорційно до відпрацьованих робочих днів до 13 січня (1,3%, 0,5%) і з 13.01.2009 р.(1,6%, 0,6%).

2. Починаючи з 13 січня 2009 року, страхові внески на випадок безробіття нараховують і на суми виплат фізичним особам за виконання робіт (надання послуг), які працюють у юридичних та фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру. Страхові внески на зазначені виплати тільки нараховуються:

  • для юридичних та фізичних осіб (роботодавців), які укладають договори цивільно – правового характеру на виконання робіт (надання послуг) з працівником, з яким вони перебувають в трудових відносинах – в розмірі 1,6%;

  • для юридичних та фізичних осіб, які укладають договори цивільно – правового характеру на виконання робіт (надання послуг) з іншими фізичними особами, з якими вони не перебувають в трудових відносинах – в розмірі 2,2%.

Юридичні та фізичні особи, які працюють за спрощеною системою оподаткування (єдиний податок), у разі використання праці фізичних осіб за договорами ЦПХ, повинні також нараховувати та сплачувати страхові внески в розмірі 1,6% (якщо фізична особа перебуває з ними в трудових відносинах ) та 2,2 % ( якщо фізична особа не перебуває з ними в трудових відносинах).

3. До 1 січня 2011 року призупинено дію статті 5 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття». Це означає, що з моменту набрання чинності законом, страхуванню на випадок безробіття підлягають:

  • працюючі особи, які отримують або мають право на пенсію за віком, у тому числі на пільгових умовах, пенсію за вислугу років, а також особи, які досягли встановленого законом пенсійного віку;

  • іноземці та особи без громадянства, які тимчасово працюють за наймом в Україні.

Тобто, з 13 січня 2009 року із заробітної плати працюючих пенсіонерів та іноземців потрібно  утримувати страхові внески в розмірі 0,6% (раніше страхові внески тільки нараховувалися на фонд оплати праці роботодавців).

4. Законом визначено, що військовослужбовці, які були раніше незастрахованими відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», набувають статусу застрахованих осіб в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, тобто із їх грошового забезпечення (заробітної плати) утримуються страхові внески в розмірі 0,6% з моменту набуття чинності Законом (13 січня 2009 року), а військові формування, які виплачують грошове забезпечення (заробітну плату) військовослужбовцям, починають сплачувати страхові внески з 1 січня 2010 року, як роботодавці (1,6%).

Слід відзначити, що розміри страхових внесків до ФССНВБ протягом 2002-2010 рр. змінювався незначно(табл. 7.4). Страхові внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття нараховуються в межах граничної суми заробітної плати (доходу), що встановлюється законодавством, в розрахунку на кожну застраховану особу (табл. 4.2).

Таблиця 7.4

Страхові тарифи для роботодавців та найманих працівників до Фонду за роками, %

Платники

страхових

внесків

Роки

Роботодавці

Наймані працівники

2003

1,9

0,5

2004

1,6

0,5

2005

1,6

0,5

2006

1,3

0,5

2007

1,3

0,5

2008

1,3

0,5

2009

1,6

0,6

2010

1,6

0,6

При нарахуванні (утриманні) страхових внесків на суми виплат, нарахування яких проводиться за різні місяці (наприклад, оплата щорічної відпустки), застосування максимальної величини заробітної плати (доходу), здійснюється окремо за кожний місяць, виходячи з максимальної величини, встановленої законодавством в цих місяцях.