Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Головний посібник.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
5.96 Mб
Скачать

6.3.5. Порядок нарахування та виплати одноразової допомоги

Одноразова допомога потерпілому призначається при встановленні медико-соціальною експертизою стійкої втрати професійної працездатності. Для призначення одноразової допомоги та щомісячної страхової виплати до робочого органу виконавчої дирекції Фонду подаються:

  • заява потерпілого про призначення страхових виплат;

  • акт про нещасний випадок, пов’язаний з виробництвом, за формою Н–1 (якщо стався нещасний випадок);

  • акт (спеціального) розслідування нещасного випадку (аварії), що стався (сталася), за формою Н–5 (якщо такий складався);

  • акт розслідування хронічного професійного захворювання за формою П–4 (якщо таке встановлено);

  • рішення суду про встановлення факту нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання (якщо було засідання суду з цього питання);

  • висновок медико-соціальної експертизи про ступінь втрати професійної працездатності;

  • довідка про середню заробітну плату (доход);

  • копія трудової книжки або витяг з неї, засвідчені страхувальником або підписом працівника робочого органу виконавчої дирекції Фонду при пред’явленні оригіналу;

  • довідка про розмір пенсії по інвалідності (якщо вона призначена) унаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання (у тому числі про розмір одержуваних надбавок);

  • довідка будинку–інтернату для громадян похилого віку та інвалідів або пансіонату для ветеранів війни та праці про розмір вартості утримання потерпілого в ньому;

  • протокол засідання комісії з питань охорони праці підприємства, а у разі, якщо вона не створена на підприємстві, комісії з питань вирішення спорів при робочих органах виконавчої дирекції фонду про відсоток зменшення розміру одноразової допомоги потерпілому на виробництві (у разі встановлення комісією з розслідування нещасного випадку, що ушкодження здоров’я настало не лише з причин, що залежать від роботодавця, а і внаслідок порушення застрахованою особою нормативних актів про охорону праці).

Якщо потерпілий за станом здоров’я чи з інших причин не може одержати зазначені документи, їх одержує та подає відповідний страховий експерт робочого органу виконавчої дирекції фонду.

Право на отримання потерпілим одноразової допомоги настає з дня встановлення медико-соціальною експертизою стійкої втрати професійної працездатності.

Якщо справи про страхові виплати розглядаються вперше після закінчення трьох років з дня встановлення медико-соціальною експертизою втрати потерпілим професійної працездатності внаслідок ушкодження здоров’я, то страхові виплати призначаються з дня звернення за їх призначенням відповідно до чинних нормативно – правових актів.

Одноразова допомога виплачується потерпілому в місячний строк з дня визначення медико-соціальною експертизою стійкої втрати професійної працездатності в день, установлений постановою робочого органу виконавчої дирекції фонду (у тому числі при призначенні одноразової допомоги за рішенням суду) за наявності усіх необхідних документів.

Одноразова допомога потерпілому визначається з розрахунку його середньої заробітної плати (доходу) за кожний відсоток втрати професійної працездатності, але не вище чотирикратного розміру граничної суми заробітної плати (доходу), з якої справляються внески до фонду, на час настання права потерпілого на страхову виплату. У 2009 році ця сума не може перевищувати 40140,00 грн. (4 х 10035) (табл. 4.2).

У разі погіршення здоров’я потерпілого внаслідок раніше одержаного каліцтва або професійного захворювання, пов’язаних з виконанням трудових обов’язків, при встановленні йому медико-соціальною експертизою вищого ступеня стійкої втрати професійної працездатності відносно попереднього обстеження одноразова допомога не призначається.

У разі встановлення комісією з розслідування нещасного випадку, що ушкодження здоров’я настало не лише з причин, що залежать від роботодавця, а і внаслідок порушення потерпілим нормативних актів про охорону праці, розмір одноразової допомоги підлягає зменшенню, але не більше як на 50 відсотків. Відсоток зменшення розміру одноразової допомоги визначається рішенням комісії з питань охорони праці підприємства, а в разі, якщо вона не створена, комісії з питань вирішення спорів при робочих органах виконавчої дирекції фонду, виходячи з критеріїв, наведених у табл. 6.9.

У разі, коли розмір одноразової допомоги був обмежений граничною сумою заробітної плати (доходу), з якої справляються страхові внески до фонду, її зменшення проводиться виходячи із зазначеної граничної суми. Якщо потерпілому вперше встановлено сукупний відсоток втрати професійної працездатності за страховими випадками, які сталися на різних підприємствах, та по одному з них комісією з розслідування нещасного випадку встановлено, що ушкодження здоров’я настало не лише з причин, що залежать від роботодавця, а і внаслідок порушення потерпілим законодавства про охорону праці, розмір одноразової допомоги розраховується за кожним страховим випадком і зменшується по страховому випадку, за яким установлено вину потерпілого.

Таблиця 6.9

Критерії, які впливають на зменшення розміру одноразової допомоги у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням

№ з/п

Порушення з боку потерпілого, які були однією з причин нещасного випадку

Відсоток зменшення одноразової допомоги

1

Виконання роботи у стані алкогольного, наркотичного сп’яніння, токсикологічного отруєння

до 50

2

Порушення трудової і виробничої дисципліни, у тому числі:

невиконання посадових обов’язків;

невиконання інструкцій з охорони праці тощо

до 50

3

Порушення вимог безпеки під час експлуатації обладнання, устаткування, машин, механізмів;

порушення технологічного процесу;

порушення під час експлуатації транспортних засобів;

порушення правил дорожнього руху

до 50

4

Виконання робіт з відключеними, несправними засобами колективного захисту, системами сигналізації, вентиляції, освітлення тощо

до 40

5

Незастосування засобів індивідуального та колективного захисту

до 40

Приклади розрахунку одноразової допомоги

Приклад 1. Потерпілому 12.05.2009 р. встановлено медико-соціальною експертизою стійку втрату професійної працездатності 60 відсотків. Середня заробітна плата (дохід) перед настанням страхового випадку складає 2000 грн.

Розрахунок одноразової допомоги потерпілому:

2000 грн. х 60 = 120000 грн.

Відповідно до чинного законодавства гранична сума заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески до ФССНВВ на дату настання права потерпілого на призначення одноразової допомоги, становить 10035 грн., а чотирикратний її розмір складає 40140 грн.

Тому розмір одноразової допомоги потерпілому становить 40140 грн.

Приклад 2. Потерпілому встановлено медико-соціальною експертизою стійку втрату професійної працездатності 60% у зв'язку з нещасним випадком на виробництві. Через деякий час йому встановлюється 40% професійної працездатності внаслідок професійного захворювання. Повторне ушкодження здоров'я настало з вини одного й того же роботодавця. Сукупний відсоток стійкої втрати професійної працездатності по двох страхових випадках медико-соціальна експертиза встановила 70%. Середня заробітна плата (дохід) перед настанням першого страхового випадку складала 1500 грн., перед другим страховим випадком - 2000 грн. Потерпілий вибрав для розрахунку одноразової допомоги заробітну плату 2000 грн.

Ступінь втрати професійної працездатності збільшився на 10% (70% - 60%).

Розмір одноразової допомоги у зв'язку з професійним захворюванням становить 20000 грн. (2000 грн. х 10).

Приклад 3. Потерпілому 22.05.2009 року медико-соціальною експертизою встановлено стійку втрату професійної працездатності 30% в зв'язку з професійним захворюванням. 11.07.2009 року йому встановлено медико-соціальною експертизою стійку втрату професійної працездатності 15% у зв'язку з нещасним випадком на виробництві, який стався 10.09.85 року. Повторне ушкодження здоров'я настало з вини одного й того ж роботодавця. Сукупний відсоток стійкої втрати працездатності по двох страхових випадках становить 45% (довідка медико-соціальної експертизи від 11.07.2009 року). Середня заробітна плата (дохід) перед настанням першого страхового випадку (профзахворювання) складала 1500 грн., перед другим страховим випадком (нещасний випадок) - 2000 грн. Потерпілий вперше звернувся з заявою 15.07.2009 року про нарахування одноразової допомоги по двох страхових випадках. При цьому він вибрав для розрахунку одноразової допомоги заробітну плату 2000 грн.

Розрахунок одноразової допомоги по двох страхових випадках:

- внаслідок професійного захворювання 2000 грн. х 30 = 60000 грн.

- у зв'язку з нещасним випадком 2000 грн. х 15 = 30000 грн.

Відповідно до чинного законодавства гранична сума заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески до ФССНВВ на дату настання права потерпілого на призначення одноразової допомоги, становить 10035 грн., а чотирикратний її розмір складає 40140 грн.

Тому розмір одноразової допомоги потерпілому становить 40140 грн.

Отже, потерпілий повинен одержати одноразову допомогу внаслідок нещасного випадку на виробництві у розмірі 40140 грн., а також одноразову допомогу в зв'язку з професійним захворюванням - 30000 грн.

Приклад 4. Потерпілому 08.03.97 р. встановлено медико-соціальною експертизою стійку втрату професійної працездатності 20% у зв'язку з нещасним випадком на виробництві. Одноразова допомога ним була отримана.

15 липня 2009 р. йому встановлюється 40% професійної працездатності внаслідок професійного захворювання. Повторне ушкодження здоров'я настало з вини одного й того ж роботодавця. Сукупний відсоток стійкої втрати професійної працездатності по двох страхових випадках медико-соціальна експертиза встановила 50%. Середня заробітна плата (дохід) перед настанням першого страхового випадку складала 500 грн., перед другим страховим випадком - 2000 грн. Потерпілий вибрав для розрахунку одноразової допомоги заробітну плату 2000 грн.

Ступінь втрати професійної працездатності збільшився на 30% (50% - 20%).

Розрахунок одноразової допомоги у зв'язку з професійним захворюванням: 2000 грн. х 30 = 60000 грн.

Відповідно до чинного законодавства гранична сума заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески до ФССНВВ на дату настання права потерпілого на призначення одноразової допомоги, становить 10035 грн., а чотирикратний її розмір складає 40140 грн.

Тому розмір одноразової допомоги потерпілому становить 40140 грн.

Приклад 5. Потерпілому встановлено медико-соціальною експертизою стійку втрату професійної працездатності 60% у зв'язку з нещасним випадком на виробництві. Через деякий час йому встановлюється 70% професійної працездатності внаслідок погіршення здоров'я у зв'язку з тим самим нещасним випадком. Ступінь втрати професійної працездатності збільшився на 10% (70% - 60%).

У цьому випадку одноразова допомога за відсоток збільшення ступеня втрати професійної працездатності відносно попереднього обстеження МСЕК не призначається.

Приклад 6. Потерпілому 05.08.2009 р. встановлено медико-соціальною експертизою стійку втрату професійної працездатності 60%. Середня заробітна плата (дохід) перед настанням страхового випадку складала 2000 грн. У зв'язку з порушенням потерпілим нормативних актів про охорону праці розмір одноразової допомоги необхідно зменшити на 30%.

Розрахунок одноразової допомоги потерпілому: 2000 грн. х 60 = 120000 грн.

Відповідно до чинного законодавства гранична сума заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески до ФССНВВ на дату настання права потерпілого на призначення одноразової допомоги, становить 10035 грн., а чотирикратний її розмір складає 40140 грн.

Тому розмір одноразової допомоги потерпілому становить 40140 грн.

Однак з урахуванням вини потерпілого розмір одноразової допомоги необхідно зменшити на 30%, тому він становитиме 28098 грн. (40140 грн. - 40140 грн. х 30 : 100).

Приклад 7. Потерпілому було встановлено медико-соціальною експертизою ступінь втрати професійної працездатності 70% 01.05.92 року, а він звернувся до відділення з заявою про призначення одноразової допомоги після 01.04.2001 року, то зазначена допомога йому не призначається у зв'язку з тим, що стійка втрата професійної працездатності (70%) потерпілому була встановлена до набрання чинності Законом України "Про охорону праці".

Приклад 8. Потерпілому було встановлено медико-соціальною експертизою II групу інвалідності у 1989 р. Ступінь втрати професійної працездатності не було встановлено. Ступінь втрати професійної працездатності потерпілому медико-соціальна експертиза встановила 05.08.2001 р. Потерпілий звернувся до відділення з заявою про призначення одноразової допомоги 10.08.2001 року, у цьому разі одноразова допомога йому не призначається у зв'язку з тим, що стійка втрата професійної працездатності (II група інвалідності) потерпілому була встановлена до набрання чинності Законом України "Про охорону праці".

6.3.6. Порядок нарахування та виплати щомісячної грошової суми в разі часткової чи повної втрати професійної працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого (щомісячна страхова виплата)

Щомісячна страхова виплата потерпілому призначається при встановленні йому медико - соціальною експертизою стійкої втрати професійної працездатності.

Право на отримання потерпілим щомісячної страхової виплати настає з дня встановлення йому медико - соціальною експертизою стійкої втрати професійної працездатності. Для розгляду справи про призначення щомісячної страхової виплати до відділення подаються:

1) заява потерпілого на ім'я начальника відділення, в якій зазначається номер свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування (до отримання свідоцтва - ідентифікаційний номер з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів);

2) акт про нещасний випадок за формою Н-1 (якщо стався нещасний випадок, а не професійне захворювання);

3) акт розслідування нещасного випадку за формою Н-5 (якщо такий складався);

4) акт розслідування професійного захворювання за формою П-4 (якщо таке встановлено);

5) рішення суду про встановлення факту нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання (якщо було засідання суду з цього питання);

6) висновок медико - соціальною експертизою про ступінь втрати професійної працездатності;

7) довідка про середню заробітну плату (дохід) потерпілого;

8) копія трудової книжки або витяг з неї, що засвідчені страхувальником або підписом працівника відділення при пред'явленні оригіналу;

9) довідка про розмір пенсії по інвалідності (якщо вона призначена) внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання;

10) довідка будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів або пансіонату для ветеранів війни та праці про розмір вартості утримання потерпілого в ньому.

Щомісячна страхова виплата визначається як частка від середньомісячної заробітної плати потерпілого перед настанням страхового випадку, яка обчислюється відповідно до ступеня втрати професійної працездатності. Якщо потерпілому встановлено сукупний відсоток втрати професійної працездатності за страховими випадками, які сталися на різних підприємствах, розмір щомісячної страхової виплати встановлюється у сумі щомісячних страхових виплат, обчислених по кожному страховому випадку.

У разі, якщо потерпілому одночасно із щомісячною страховою виплатою призначено пенсію по інвалідності у зв’язку з одним і тим самим нещасним випадком, їх сума не повинна перевищувати середньомісячного заробітку (доходу), який потерпілий мав до ушкодження здоров’я. Визначені раніше сума щомісячної страхової виплати та пенсії по інвалідності зменшенню не підлягають.

При цьому пенсії по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, призначені відповідно до Угоди про гарантії прав громадян держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав в галузі пенсійного забезпечення від 13.03.92, громадянам країн – учасниць СНД в галузі пенсійного забезпечення, які отримали каліцтво в країнах СНД, не враховуються.

Приклади розрахунку щомісячної страхової виплати.

Приклад 1. Потерпілому встановлено стійку втрату професійної працездатності 60% та III групу інвалідності. Середньомісячний заробіток (дохід) перед настанням страхового випадку складав 1000 грн., а пенсія по інвалідності - 350 грн.

Розрахунок щомісячної виплати: 1000 грн. х 60 : 100 = 600 грн.

Сума щомісячної страхової виплати та пенсії складає 950 грн. (600 грн. + 350 грн.), що не перевищує середньомісячний заробіток потерпілого перед настанням страхового випадку (950 грн.).

Тому сума щомісячної страхової виплати потерпілому призначається в розмірі 600 грн.

Приклад 2. Потерпілому встановлено стійку втрату професійної працездатності 60% та III групу інвалідності. Середньомісячний заробіток (дохід) перед настанням страхового випадку складав 1000 грн., а пенсія по інвалідності - 450 грн.

Розрахунок щомісячної страхової виплати: 1000 грн. х 60 : 100 = 600 грн.

Сума щомісячної страхової виплати та пенсії складає 1050 грн. (600 грн. + 450 грн.), що перевищує середньомісячний заробіток потерпілого перед настанням страхового випадку (1000 грн.) на 50 грн. (1050 грн. - 1000 грн.).

Тому сума щомісячної страхової виплати призначається в розмірі 550 грн. (600 грн. - 50 грн.).

Приклад 3. Потерпілому встановлено медико-соціальною експертизою III групу інвалідності у зв'язку з нещасним випадком на виробництві в 1991 році, а ступінь втрати професійної працездатності медико-соціальною експертизою не був встановлений. 05.06.2009 р. йому медико-соціальною експертизою встановлено 70% втрати професійної працездатності та II групу інвалідності у зв'язку з нещасним випадком на виробництві, що стався в 1991 році. Пенсія по інвалідності складає 700 грн. Середня заробітна плата (дохід) для розрахунку страхової виплати складала 2000 грн.

У цьому випадку нарахування потерпілому щомісячної страхової виплати провадиться з урахуванням пенсії по інвалідності у зв'язку з нещасним випадком на виробництві.

Розрахунок щомісячної страхової виплати: 2000 грн. х 70 : 100 = 1400 грн.

Сума щомісячної страхової виплати та пенсії по інвалідності складає 2100 грн. ( 1400 грн. + 700 грн.), що перевищує середньомісячний заробіток на 100 грн. (2100 грн. - 2000 грн.).

Тому розмір щомісячної страхової виплати буде складати 1300 грн. (1400 грн. - 100 грн.).

Перерахування розміру щомісячної страхової виплати у разі зміни ступеня втрати професійної працездатності проводиться виходячи з відкоригованої заробітної плати, визначеної станом на 1 березня за останнім її коригуванням. При цьому сума перерахованого розміру щомісячної страхової виплати та пенсії по інвалідності не може перевищувати відкориговану заробітну плату. Перерахований розмір щомісячної страхової виплати встановлюється з дня зміни відсотка втрати професійної працездатності. У разі, коли потерпілий замість пенсії по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання обрав інший вид пенсії відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення", перерахування розміру щомісячної страхової виплати проводиться з дати переходу на інший вид пенсії, виходячи з відкоригованої заробітної плати.

Приклади перерахування щомісячної страхової виплати у разі зміни ступеня втрати професійної працездатності

Приклад 4. Потерпілому вперше 05.05.2008 року було встановлено ступінь втрати професійної працездатності 20% та розмір щомісячної страхової виплати становив 400 грн. У зв'язку з погіршенням здоров'я, при переогляді 03.09.2009 року медико-соціальною експертизою, ступінь втрати професійної працездатності потерпілому збільшився до 30%.

Щомісячна страхова виплата з 03.09.2009 р. становить: 400 грн. : 20 х 30 = 600 грн.

Приклад 5. Потерпілому 01.12.2001 року медико-соціальна експертиза встановила ступінь втрати професійної працездатності 20% та щомісячна страхова виплата становила 80 грн. Станом на 03.05.2009 року розмір перерахованої щомісячної страхової виплати становить 300 грн. У зв'язку з погіршенням здоров'я при переогляді 03.09.2002 року ступінь втрати професійної працездатності потерпілому збільшився до 30%.

Щомісячна страхова виплата з 03.09.2002 р. становить: 300 грн. : 20 х 30 = 450 грн.

У разі повторного ушкодження здоров'я середньомісячний заробіток, за бажанням потерпілого, обчислюється за відповідні періоди, що передували першому або повторному ушкодженню здоров'я. Сума страхової виплати в цьому випадку визначається згідно із ступенем (у відсотках) втрати професійної працездатності, що встановлюється медико-соціальною експертизою за сукупністю випадків ушкодження здоров'я.

Приклад 6. Працівнику було встановлено медико-соціальною експертизою ступінь втрати професійної працездатності 30% та III групу інвалідності. Він одержує щомісячну страхову виплату в розмірі 300 грн. та пенсію по інвалідності в розмірі 300 грн. Працюючи на тому самому підприємстві, він отримав нову травму (або професійне захворювання). Внаслідок чого медико-соціальна експертиза додатково встановила 25% втрати професійної працездатності та сукупний відсоток - 55. Середньомісячний заробіток перед першим ушкодженням здоров'я складав 1000 грн., перед другим - 1500 грн.

Потерпілий вибрав для розрахунку щомісячної страхової виплати середньомісячний заробіток 1500 грн.

Розрахунок щомісячної страхової виплати: 1500 грн. х 55 : 100 = 825 грн.

Сума щомісячної страхової виплати та пенсії по інвалідності складає 1125 грн. (825 грн. + 300 грн.), що не перевищує середньомісячний заробіток потерпілого перед настанням страхового випадку (1500 грн.).

Потерпілому призначається щомісячна страхова виплата в розмірі 825 грн.

Приклад 7. Працівнику було встановлено медико-соціальною експертизою ступінь втрати професійної працездатності 50% та III групу інвалідності. Він одержує щомісячну страхову виплату в розмірі 500 грн. та пенсію по інвалідності в розмірі 400 грн. Працюючи на тому самому підприємстві, він отримав нову травму (або професійне захворювання), внаслідок чого медико-соціальна експертиза додатково встановила 20% втрати професійної працездатності, сукупний відсоток - 70 та II групу інвалідності. У зв'язку з цим призначена пенсія по інвалідності 700 грн. Середньомісячний заробіток перед першим ушкодженням здоров'я складав 1000 грн., перед другим - 2000 грн.

Потерпілий вибрав для розрахунку щомісячної страхової виплати середньомісячний заробіток 2000 грн.

Розрахунок щомісячної страхової виплати: 2000 грн. х 70 : 100 = 1400 грн.

Сума щомісячної страхової виплати та пенсії по інвалідності складає 2100 грн. (1400 грн. + 700 грн.), що перевищує середньомісячний заробіток потерпілого перед настанням страхового випадку (2000 грн.) на 100 грн. (2100 грн. - 2000 грн.).

Тому потерпілому призначається щомісячна страхова виплата в розмірі 1300 грн. (1400 грн. - 100 грн.).

Підставою для перерахування розміру щомісячної страхової виплати з 1 березня кожного року також є зростання у попередньому календарному році середньої заробітної плати у галузях національної економіки за даними центрального органу виконавчої влади з питань статистики. Перерахування розміру щомісячної страхової виплати проводиться виходячи з відкоригованої заробітної плати на коефіцієнт підвищення страхових виплат, затверджений правлінням Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Коефіцієнти підвищення страхових виплат у 2002 році – 1,193, у 2003 році – 1,182, у 2004 році – 1,152, у 2005 році – 1,238, у 2006 році – 1,203, у 2007 році – 1,183, у 2008 році – 1,125, у 2009 році – 1,063

Приклад 8. Потерпілому було встановлено ступінь втрати професійної працездатності 15 %, він одержує станом на 01.03.2009 року щомісячну страхову виплату в розмірі 150 грн.

Середньомісячна заробітна плата, яку потерпілий мав би станом на 01.03.2009 року, складає 1000,00 грн. (150 грн. : 15 х 100).

Відкоригований вищезазначений середньомісячний заробіток потерпілого становить 1063 грн. (1000 грн. х 1,063).

Перерахунок щомісячної страхової виплати провадиться таким чином: 150 грн. х 1,063 = 159,45 грн.

При цьому відкоригована заробітна плата не може перевищувати максимальну величину, з якої справляються страхові внески до ФССНВВ, на дату проведення перерахунку. У такому разі розмір щомісячної страхової виплати зменшенню не підлягає. Сума перерахованого розміру щомісячної страхової виплати та пенсії по інвалідності не може перевищувати відкориговану заробітну плату.