Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК 09-2з НОВОЕ / НМП М_жнародна екон заоч 11-12.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Варіант № 30

Завдання 1. Охарактеризуйте операції з цінними паперами на світових фондових біржах.

Завдання 2. Ставка українського імпортного тарифу на іноземний одяг становить – 30 %, на тканини – 5 %. Вартість тканини становить 15 % вартості одягу. Розрахуйте ефективний рівень тарифу. Якщо імпортне мито на одяг зросте до 50 %.

Завдання 3. Як будуть відображені у платіжному балансі України надходження від операцій “Аерофлоту” при таких даних: 100 тис. дол. за перевезення вантажу із Києва до Парижу.

Завдання 4. Торгово-промислова палата (ТПП) розглядає способи просування українських товарів на світовий ринок. Які дії Ви запропонуєте ТПП?

Варіант № 31

Завдання 1. Розкрийте сутність товарів на світовому ринку. Які товари, що використовує фірма, можуть вважатися торговими, а які неторговими?

Завдання 2. Україна продала в Німеччину казеїн, який виробляє українсько-німецьке СП. Які форми міжнародної економіки були задіяні в цій угоді?

Завдання 3. Припустимо, Україна продає в Німеччину сірку, а Німеччина в Україну обладнання. Чи можна вважати це міжнародним поділом праці, міжнародною кооперацією праці, міжнародним поділом інших факторів виробництва або першим, другим і третім разом?

Завдання 4. Україна протягом декількох років брала іноземні позики, строк оплати яких настав. Щоб платити за боргами, уряд України збільшує податки, внаслідок чого падає споживання. Як вплине на становище України наявність у її економіці неторгових товарів?

Варіант № 32

Завдання 1. Дайте характеристику експорту товарів України. Припустимо, що експорт країни зростає, і водночас пропозиція грошей зменшується.

Покажіть графічно, що станеться:

а) з рухом кейнсіанської кривої сукупного попиту;

б) з монетаристською кривою сукупного попиту?

Завдання 2. Чому кейнсіанська крива сукупного попиту переміщується, коли чистий експорт змінюється, тоді як монетаристська крива сукупного попиту не переміщується? Покажіть графічно.

Завдання 3. Якщо відбувається знецінення долара відносно іноземних валют, то іноземні товари стають дешевшими у США.

Покажіть графічно, що станеться:

а) з рухом кривої сукупної пропозиції;

б) з кривою сукупного попиту?

Завдання 4. Припустимо, величезні бюджетні дефіцити змушують населення вважати, що в майбутньому матимуть місце вищі темпи інфляції. Покажіть графічно, що, ймовірно, станеться з кривою сукупної пропозиції, коли бюджетні дефіцити зростатимуть?

Варіант № 33

Завдання 1. Дайте характеристику імпорту товарів в Україні. Покажіть шляхи зменшення імпорту товарів.

Завдання 2. Застосуйте економічний аналіз для прогнозування майбутнього: з падінням вартості долара США у 2000 р. окремі експерти прогнозують різке посилення конкурентоспроможності американських фірм за кордоном. Спрогнозуйте, що станеться з обсягом виробництва і рівнем цін у США?

Завдання 3. За даними національних рахунків, економічний розвиток України у 2000 р. характеризується такими показниками (млрд. грн.):

1) ВВП – 1409;

2) амортизація основного капіталу – 133;

3) чистий факторний дохід з-за кордону – (-55);

4) чисті поточні трансферти – 6;

5) споживання – 1004;

6) внутрішні капіталовкладення – 358.

Розрахуйте:

а) ЧВП;

б) ВНП;

в) ВНД;

г) заощадження;

д) поточний платіжний баланс.

Завдання 4. Складіть Рахунок товарів і послуг у СНР, якщо:

• експорт – 250 млн. дол.;

• імпорт – 195 млн. дол.;

• випуск – 580 млн. дол.;

• чисті податки на продукти – 55 млн. дол.;

• проміжне споживання – 200 млн. дол.;

• кінцеве споживання – 420 млн. дол.;

• валове нагромадження – 600 млн. дол.