Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК 09-2з НОВОЕ / НМП М_жнародна екон заоч 11-12.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Варіант № 25

Завдання 1. Сутність та структура світового фінансового ринку.

Завдання 2. До яких економічних і соціальних наслідків приведе іміграція в малу країну і чому?

Завдання 3. Процентна ставка в Росії становить 40 %, а в Латвії 10 %. Прогнозується, що за рік курс рубля відносно лата впаде з 10 руб./лат. до 14 руб./лат. В якій із двох країн вигідніше інвестувати гроші?

Завдання 4. Україна продає сталь до Німеччини. Як буде показана у платіжному балансі України ця угода?

Варіант № 26

Завдання 1. Сутність та структура світового ринку праці.

Завдання 2. Україна та Німеччина продукують два товари кожна – велосипеди та окуляри. Загальна кількість праці, що витрачається на їх виробництво становить в Україні – 1200 год., а у Німеччині – 1500 год. В Україні необхідно витратити 5 год. на виробництва велосипеда та 2 год. на окуляри. В Німеччині на велосипеди і окуляри потрібно по 3 год. Обрахуйте відносну ціну велосипеда, виражену через ціну окулярів в Україні і Німеччини.

Завдання 3. Для відновлення торгового балансу необхідно девальвувати гривню на відсоток зростання реального ефективного валютного курсу – 20 %. Які заходи порекомендуєте для подорожання гривні?

Завдання 4. Попит на експорт країни зменшується і водночас мито на імпорт збільшується. Що відбувається з валютним курсом країни?

Варіант № 27

Завдання 1. Охарактеризуйте світовий ринок цінних паперів.

Завдання 2. Затрати праці (у год.) на виробництво масла та тканини в Україні та Італії такі:

Товар

Україна

Італія

Масло (кг на рік)

10

6

Тканини (м2 в рік)

6

8

Розрахуйте виграш від торгівлі України та Італії, якщо вони обмінюють 10 кг масла на 6 м2 тканини.

Завдання 3. Рекламна компанія спровокувала споживчий ажіотаж – роздрібний продаж у США збільшився на 20 %. Що має відбутися з курсом долара?

Завдання 4. Чи завжди падіння вартості національної валюти невеликої країни поліпшує її платіжний баланс? Чому?

Варіант № 28

Завдання 1. Розкрийте сутність валютних операцій на світовому валютному ринку.

Завдання 2. Підприємство з виробництва шин в Україні використовує ефект масштабу – зростання обсягів веде до зниження витрат. Якщо постійні витрати – 20 дол., граничні – 2 дол., як зміняться середні якщо продаж шин зростає з 5 до 10, до 20, до 40?

Завдання 3. НБУ приймає рішення збільшити грошову масу на 4 % протягом року на основі реального зростання ВНП на кінець року також на 4 %. Що відбудеться з курсом національної валюти?

Завдання 4. У зв’язку з тим що реальний ефективний валютний курс гривні зріс на 20 %, що відбудеться конкурентоспроможністю українських товарів, експортом та імпортом?

Варіант № 29

Завдання 1. Розкрийте сутність торгових угод на світових товарних біржах.

Завдання 2. Процентна ставка в Україні – 50 %, а у США – 5 % річних. Поточний курс – 5 грн./дол. Яким буде курс гривні через рік згідно з теорією паритету процентних ставок (ППС)?

Завдання 3. Українське торгове судно стало в іноземному порту для ремонту. Цю послугу з ремонту Україна відносить до експорту транспортної послуги, чи до імпорту товару. Чому?

Завдання 4. У 80-х роках країни Латинської Америки активно брали міжнародні позики, а країни Південно-Східної Азії інвестували свої капітали. Які країни схильні до поточного, а які до майбутнього споживання. Чому?