Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК 09-2з НОВОЕ / НМП М_жнародна екон заоч 11-12.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Варіант № 4

Завдання 1. Форми міжнародного бізнесу в Україні.

Завдання 2. Ви є радником в уряді малої країни, яка виробляє промислові товари, використовуючи капіталомісткі фактори виробництва, і сільгосппродукцію, використовуючи працемісткі фактори виробництва. Значна частка сільгосппродукції експортується. Уряд має намір стимулювати виробництво промислових товарів і збільшити митні тарифи. Яка ваша думка?

Завдання 3. У якій з країн і чому буде більша схильність до поточного споживання, і в якій до майбутнього споживання:

1. Туркменистані, де значні запаси газу, які не потребують значних інвестицій для їх розробки?

2. Японії, яка випереджає інші країни по темпах розвитку новітніх технологій?

3. Естонії, яка активно проводить економічні реформи і швидко перейшла до ринку?

Завдання 4. Світова ціна на цукор з країн Карибського басейну становить 250 дол. за т. Мито на імпорт цукру в Казахстан – 20 %. Якби імпорт цукру не обкладався тарифом, його річне виробництво в Казахстані становило б 2 млн. т., споживання – 3 млн. т. імпорт – 1 млн. т. Після обкладення імпорту митом внутрішнє виробництво цукру зросло до 2,4 млн. т. споживання зменшилось до 2,8 млн. т., імпорт скоротився до 0,4 млн. т. Казахстан по споживанню цукру – мала країна. Розрахуйте виграш споживачів країни у цілому, якщо мито буде скасовано, втрати казахстанських виробників цукру від скасування мита.

Варіант № 5

Завдання 1. Платіжний баланс і методи його розрахунку.

Завдання 2. Парламент обговорює новий імпортний тариф. Думки депутатів різні. Вони стверджують, що він буде рівнозначний:

а) податку на споживання;

б) податку на споживання і субсидії на виробництво товарів, які конкурують з імпортом;

в) податку на споживання і податку на виробництво.

Хто має рацію? Чому?

Завдання 3. Як теорія міжнародної торгівлі Хекшера-Оліна-Самуєльсона розглядає міжнародну торгівлю товарами і міжнародний рух факторів виробництва – як такі, що взаємозаміщують один одного, або такі, що взаємодоповнюють один одного? Чому?

Завдання 4. Яловичина коштує 5,4 долл. за 1 кг. По цій ціні фермери виробляють 20 тис. т., тоді як попит на ринку досягає 60 тис. т. В країнах ближнього зарубіжжя, які є експортерами яловичини в країну, її ціна становить 3,6 дол. за 1 кг. По такій ціні російські фермери зможуть виробити тільки 5 тис. т. при попиті, який зростає до 65 тис. т. Для захисту внутрішнього ринку Росія вводить квоту, ліцензія на отримання якої коштує якраз стільки, скільки складає різниця між внутрішньою ціною яловичини та її ціною в країнах ближнього зарубіжжя, тобто 1,8 дол за 1 кг. Який об’єм імпорту яловичини при вільній торгівлі і при захисті внутрішнього ринку імпортною квотою?

Варіант № 6

Завдання 1. Міжнародна та світова торгівля її форми та види.

Завдання 2. Як відомо, введення мита великою країною, яка здатна впливати на рівень світових цін, може збільшувати її добробут. Що станеться з рівнем добробуту країни, якщо місцеві галузі виробництва, які конкурують з імпортом, почнуть активно використовувати дешеву іноземну робочу силу, доходи від якої не включаються в склад національного доходу країни?

Завдання 3. В Україні процентні ставки відносно вищі, ніж у Європі. Якщо знехтувати проблемою ризику, з точки зору міжнародної торгівлі, чи будуть зацікавлені інвестори в Західній Європі скоротити поточне споживання для збільшення споживання в майбутньому? В чому виражається їх інтерес на практиці?

Завдання 4. Українська фірма обговорює можливість закупки телефонних апаратів з Німеччини. Ціна одного апарату 20 грн., ціна перевезень 100 од. – 5 грн. за одиницю, 500 од. – 4 грн. за одиницю, 1000 од. – 3 грн. за одиницю, 10000 од. – 2 грн за одиницю, 20000 – 1 грн. за одиницю, Такий апарат в Україні можна придбати за 23,5 грн. за одиницю. Якщо розрахувати, що інших витрат нема, який мінімальний об’єм імпорту забезпечує прибуток в 10 %.