Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК 09-2з НОВОЕ / НМП М_жнародна екон заоч 11-12.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Завдання 3

Мексика добре забезпечена робочою силою, а Канада – землею. До якого типу факторів виробництва належать мексиканська робоча сила і канадська земля? Чи можуть вони бути основою довгострокової конкурентної переваги цих країн? Чому? У виробництві яких товарів?

Завдання 4

Уряду України потрібно визначити економічні наслідки від введення імпортного тарифу на автомобілі. Якою мінімально необхідною інформацією має володіти уряд для цього?

Завдання 5

Уряд занепокоєний тим, що баланс послуг міжнародних поїздок схильний до від'ємного сальдо. Які способи можна рекомендувати для поліпшення балансу?

Завдання 6

Якщо припустити, що всі товари проходять технологічний цикл, чому в країні, що розробила нову технологію, може загостритися проблема поточного платіжного балансу?

Завдання 7

Одна з ідей реформи міжнародної валютної системи, про яку вів мову ще Кейнс, полягає у створенні світового центрального банку. Для цього частка валютних резервів країн-учасниць мала бути розміщена у світовому ЦБ, який міг би регулювати світовий попит грошей шляхом купівлі/продажу державних казначейських векселів на відкритому ринку. Крім того, світовий ЦБ міг би надавати позики країнам-учасницям, котрі відчувають труднощі з зовнішніми платежами, а також випустити світову валюту. Критики цієї ідеї вважають, що без ефективної координації макроекономічної політики здійснити її неможливо. Що ви думаєте про це?

Завдання 8

Правильне, помилкове чи невизначене таке твердження: “Інфляція неможлива за золотого стандарту”?

Завдання 9

У 1995 р. сума сальдо рахунка поточних операцій платіжного балансу всіх країн світу становила -82,4 млрд. дол. США, тобто баланс поточних операцій всіх країн був від'ємним. Прокоментуйте цей факт.

Завдання 10

Які валюти вважаються вільно використовуваними? У чому полягають основні передумови для широкого застосування валют у міжнародних платежах?

Варіант № 10

Завдання 1

Світова ціна на цукор з Куби, що знаходиться у порту Роттердам, становить 300 дол. США за 1 т. Мито на імпорт цукру у ФРН – 30 %. Якби імпорт цукру не обкладався тарифом, його річне виробництво у ФРН становило б 3 млн. т, споживання – 4 млн. т, імпорт – 1 млн. т. Після обкладання імпорту митом внутрішнє виробництво цукру збільшилося до 3,4 млн. т, споживання скоротилося до 3,7 млн. т, імпорт скоротився до 0,3 млн. т. ФРН за споживанням цукру – мала країна. Розрахуйте і зобразіть графічно:

а) виграш німецьких споживачів загалом, якби тариф було скасовано;

б) втрати німецьких виробників цукру від скасування тарифу;

в) втрати бюджету від скасування тарифу;

г) чистий приріст споживання в результаті скасування тарифу.

Завдання 2

Влітку 1997 р. Росія розмістила черговий випуск єврооблігацій на світовому ринку, московський уряд також завершив розміщення своїх єврооблігацій, Лондонський клуб успішно закінчив переговори про реструктуризацію російського приватного боргу, Федеральна резервна система США збільшила ставку рефінансування на 0,5 процентного пункту. Як, на вашу думку, це могло б відобразитися на цінах російських боргових зобов'язань на світовому ринку? Чому?