Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК 09-2з НОВОЕ / НМП М_жнародна екон заоч 11-12.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Варіант № 20 Завдання 1

Яка з трьох фірм – експортерів напоїв може бути звинувачена в демпінгу на українському ринку відносно даних таблиці:

Показник

“Банзай бревериз” (Японія)

“Тіннер Лаурін лтд” (Велико-британія)

“Біг

ред інк” (Канада)

Середні питомі витрати, грн.

10

10

10

Ціна напоїв на внутрішньому ринку, грн.

10

12

9

Експортна ціна напоїв, грн.

11

11

9

Ціна напоїв в Україні, грн.

12

13

10

Завдання 2

Україна протягом декількох років брала іноземні позики, строк оплати яких настав. Щоб платити за боргами, уряд України збільшує податки, внаслідок чого падає споживання. Як вплине на становище України наявність у її економіці неторгових товарів?

Завдання 3

Використовуючи аналіз “економії, зумовленої масштабами виробництва” поясніть, чому “Спільний ринок” дав змогу багатьом галузям європейської промисловості більш успішно конкурувати на міжнародних ринках. Поясніть твердження: «Економічна інтеграція» веде подвійне життя. Вона здатна стимулювати вільну торгівлю між країнами-членами і водночас ставить серйозні перепони із третіми країнами».

Завдання 4

Поясніть такі висновки проведеного в 1987 р. дослідження з питання про наслідки введених у 1984 р. імпортних обмежень, які скоротили імпорт сталі у США: у сталеливарній промисловості зайнятість збільшилась на 14 тис. осіб, у галузях, що здійснюють поставки у сталеливарну промисловість, зайнятість збільшилась на 2,8 тис. осіб, в американських компаніях, що споживають сталь, втрати робочих місць становили 52 тис.

Завдання 5

Якщо попит на експорт країни зменшується і водночас мито на імпортні товари збільшується, то валютний курс у довгостроковому періоді виявлятиме тенденцію до знецінення чи подорожчення?

Завдання 6

Використайте просту модель попиту та пропозиції, щоб визначити прибутки та збитки, пов'язані з міграцією населення із країн з низькими доходами в країни з високими доходами. Поясніть, як впливають на ваші висновки:

а) безробіття;

б) грошові перекази із країни, що приймає;

в) зворотні потоки мігрантів на батьківщину;

г) особисті риси мігрантів.

Завдання 7

У 1996 р. загальний розмір резервів усіх країн світу становив близько 947 млрд. СДР (1 дол. США = 1,45 СДР). Розрахуйте розмір резервів у доларах.

Завдання 8

Опишіть найважливіші пункти Маастрихтської угоди. Які показники конвергенції вказано в Маастрихтській угоді? Чому для досягнення європейської валютної системи (ЄВС) необхідне зближення макроекономічної політики?

Завдання 9

Порівняйте переваги та недоліки концепцій гармонізації (погодження) та взаємного визнання стосовно завершення формування єдиного ринку.

Завдання 10

Наведіть приклади інтеграційних угруповань у різних частинах світу, які мають на меті створення зони вільної торгівлі, митного союзу і спільного ринку.

Варіант № 21

Завдання 1

Яка з п'яти фірм може бути звинувачена в демпінгу відповідно даних таблиці:

Показник

Фірма

1

2

3

4

5

Середні питомі витрати фірми, дол.

10

11

100

11

10

Ціна товару на внутрішньому ринку країни фірми-експортера, дол.

9

10

12

13

9

Експортна ціна товару, дол.

11

11

11

13

9

Ціна товару в країні-імпортері, дол.

12

12

13

13

10