Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК 09-2з НОВОЕ / НМП М_жнародна екон заоч 11-12.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Варіант № 20

Завдання 1. Нетарифне регулювання зовнішньої торгівлі в Україні.

Завдання 2. Фірма вивозить з Росії у Фінляндію 5 т. алюмінію за ціною 1900 євро за 1 т. Митний збір на експорт алюмінію з Росії становить 150 євро за 1 т. До вступу в ЄС митний збір у Фінляндії не стягувався, після вступу в ЄС становить 6 % вартості товару. Визначити, як зміняться ціни алюмінію і вартість товару після вступу Фінляндії до ЄС.

Завдання 3. Уряди докладають зусиль для підтримки національного експорту і одночасно накладають всілякі обмеження на імпорт. Поясніть чому і чи завжди це добре для країни?

Завдання 4. Країна занепокоєна тим, що баланс послуг міжнародних поїздок дає від’ємне сальдо. Які форми впливу можна рекомендувати для поліпшення балансу послуг?

Варіант № 21

Завдання 1. Охарактеризуйте рівень зовнішньої торгівлі України на світовому ринку товарів.

Завдання 2. Обґрунтуйте, чи можуть заміщати одне одного, міжнародна торгівля і рух факторів виробництва?

Завдання 3. Пропозиція і попит на робочу силу на ринку праці країни Х описується рівняннями:

QS = 45 P – 90

QD = 170 – 20 P,

де P – зарплати в дол. за 1 год.

Q – кількість працівників млн. осіб.

Після скасування заборони на виїзд робітників до країни Х емігрувало із країни 16 млн. осіб. Яку частку становлять працівники-емігранти в загальній кількості робітників у країні Х.

Завдання 4. Обґрунтуйте тезу: чому працезберігаючий технічний прогрес не потрібен країнам, що розвиваються, оскільки збільшує і без того високе безробіття і не сприяє притоку капіталу.

Варіант № 22

Завдання 1. Охарактеризуйте рівень зовнішньої торгівлі України на світовому ринку послуг.

Завдання 2. До переходу на євро країни ЄС фіксували курси своїх валют на основі плавуючого режиму до валют третіх країн. Покажіть переваги і недоліки такої схеми по відношенню до України.

Завдання 3. Пропозиція і попит на робочу силу на ринку праці країни Х описується рівняння:

QS = 55 P – 80

QD = 180 – 320 P,

де P – зарплати в дол. за 1 год.

Q – кількість працівників млн. осіб.

Після скасування заборони на виїзд до країни Х імігрувало 16 млн. осіб. Яку частку становлять працівники-імігранти у загальній кількості працюючих?

Завдання 4. Обґрунтуйте, чому основні потоки передачі технологій існують між індустріальними країнами, адже вони конкуренти?

Варіант № 23

Завдання 1. Охарактеризуйте рівень зовнішньої торгівлі України на світовому ринку інвестицій.

Завдання 2. Як і чому впливає іміграція на виробництво трудомісткого і капіталомісткого товарів у країні, що приймає емігрантів за моделлю Хекшера-Оліна.

Завдання 3. Уряд хоче стимулювати виробництво промислових товарів і збирається ввести тариф на імпорт. Що відбудеться з рівнем зарплати в країні?

Завдання 4. Еластичність експорту становить 0, а імпорту 1. Країна девальвує свою валюту на 10 %. Як зміниться ціна експорту і імпорту в іноземній валюті?

Варіант № 24

Завдання 1. Розкрийте сутність теорії міжнародної конкуренції національної економіки.

Завдання 2. Як і чому впливає іміграція на виробництва трудомістких та капіталомістких товарів у країні, що приймає.

Завдання 3. Внаслідок збільшення протягом року грошової маси в Україні на 20 % процентна ставка впала з 12 до 8 % річних. Процентна ставка в Росії залишилась постійною – 12 %, а курс RUR до UAN становить 1 RUR = 0,16 UAN.

Розрахуйте:

а) курс RUR у довгостроковій перспективі;

б) спот-курс UAN, за якого дотримується паритет процентних ставок.

Завдання 4. На початку 2000 р. в країні ОПЕК ціна за барель нафти впала з 28 дол. до 10 дол. До яких економічних наслідків це привело в США у вугільній, сталеливарній, автомобільній промисловості.