Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК 09-2з НОВОЕ / НМП М_жнародна екон заоч 11-12.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Завдання 2

Складіть Рахунок товарів і послуг у СНР, якщо:

– експорт – 250 млн. дол.;

– імпорт – 195 млн. дол.;

– випуск – 580 млн. дол.;

– чисті податки на продукти – 55 млн. дол.;

– проміжне споживання – 200 млн. дол.;

– кінцеве споживання – 420 млн. дол.;

– валове нагромадження – 600 млн. дол.

Завдання 3

Представник американської сталеливарної промисловості закінчив своє прохання про встановлення імпортних квот такою заявою: “Чи хочуть і потребують Сполучені Штати мати сильну сталеливарну промисловість? Чи хочуть вони зберегти максимальну кількість робочих місць з високою заробітною платою? Чи вірять вони в чесну конкуренцію за свої ринки? Чи потребують інтереси нашої національної безпеки найвищої якості сталі, якої тільки можна досягти? Якщо так, треба вживати відповідних заходів. Вірю, що запропоноване законодавство представляє реалістичне розв'язання цієї проблеми, справедливе щодо всіх, і що воно варте вашої дієвої підтримки”. Які аргументи захисту маються на увазі в наведених запитаннях? Поясність кожну свою відповідь на поставлене запитання.

Завдання 4

Якщо номінальні процентні ставки у США зростають, але реальні процентні ставки падають, спрогнозуйте, що відбудеться з валютним курсом долара США?

Завдання 5

Яка структура позабіржової торгівлі фінансовими дериватами?

Завдання 6

У 1970-х роках внутрішній борг деяких країн, що розвиваються, утворився за рахунок відпливу капіталу (як легального, так і нелегального) внаслідок очікування девальвації національних валют. Уряди і центральні банки залучали позики в іноземних валютах для підтримки курсів національних валют. Оскільки відплив капіталів призводить до зростання державного боргу, проте при цьому створюються компенсуючі валютні активи для громадян, які залучають кошти з-за кордону, таким чином, консолідований чистий борг країни в цілому залишається незмінним. Чи означає це, що країни, чий державний борг нагромадження за рахунок відпливу капіталу, не мають проблем із заборгованістю? Відповідь обґрунтуйте.

Завдання 7

Яким є обмінний курс між дол. США і франком, якщо один долар конвертується в 1/20 унції золота, а один франк в 1/40 унції золота?

Завдання 8

З погляду деяких учених, міжнародна платіжна позиція країни може вважатися стабільною лише у тому разі, якщо сальдо поточного і фінансового рахунків платіжного балансу позитивні. Яка ваша думка з цього приводу?

Завдання 9

Дайте визначення інституційної одиниці, резидента і нерезидента – понять, які використовуються для аналізу макроекономіки.

Завдання 10

Автомобільне колесо коштує в Україні 100 дол. США, у Польщі – 80 дол., у Росії – 60 дол. Україна – маленька країна, і її зовнішня торгівля не впливає на рівень світових цін.

A. В Україні вводиться 100-відсотковий адвалорний тариф на імпорт коліс із Росії та Польщі. Чи буде Україна продовжувати імпортувати колеса?

Б. Якщо після цього Україна утворить митний союз з Росією, чи буде вона сама виробляти колеса або імпортуватиме їх?

B. Який ефект – створення торгівлі чи відхилення торгівлі – виникає при заснуванні митного союзу між Україною і Росією?

Г. Припустимо тепер, що в Україні вводиться 50-відсотковий, а не 100-відсотковий адвалорний тариф на імпорт коліс із Росії та Польщі. Чи буде Україна продовжувати імпортувати колеса?

Д. Якщо тепер Україна утворить митний союз з Польщею, чи буде вона сама продукувати колеса або імпортуватиме їх?

Е. Який ефект – створення торгівлі чи відхилення торгівлі – виникає при заснуванні митного союзу між Україною та Польщею?