Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК 09-2з НОВОЕ / НМП М_жнародна екон заоч 11-12.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Завдання 7

На початку року курс становив: 1 USD = 12 JPY, а наприкінці – 1 USD = 130 JPY. При цьому темп інфляції у США за рік сягнув 10 %, а в Японії – 5 %. Недооцінений чи переоцінений USD з погляду його паритету купівельної спроможності (ПКС)?

Завдання 8

Підприємство “Укртелетех” на 100 % належить американській фірмі “Моторола”. “Моторола” також володіє 100 % капіталу підприємства в Чехії. В 1998 р. між цими трьома підприємствами відбуваються такі операції. “Моторола” вносить до статутного капіталу “Укртелетеху” обладнання вартістю 50 тис. у. о. “Укртелетех” надає кредит у 100 тис. у. о. “Чехокану”, за яким “Чехокан” платить процент в розмірі 5 у. о. “Чехокан” продає “Укртелетеху” товари вартістю 50 тис. у. о. на умовах торгового кредиту, за яким “Укртелетех” сплачує 4 у. о. у вигляді процентів. “Укртелетех” купує облігації на суму 80 у. о., які випущені “Моторолою”, і отримує від неї 8 у. о. у вигляді процентів за цими облігаціями. Прибуток “Укртелетеху”, який весь розподіляється у вигляді дивідендів, становить 25 у. о. Як в українському платіжному балансі будуть відображені всі ці операції?

Завдання 9

Назвіть основні форми капіталу за джерелом його походження, за характером використання, за термінами вкладення і за виконавчими функціями.

Завдання 10

Які урядові інститути прискорюють або сповільнюють торгову діяльність та мобільність факторів виробництва? Що сталося б, якби не було цих інститутів?

Варіант № 33

Завдання 1

Наведіть приклади 5 торгових послуг, 5 неторгових послуг і 5 видів послуг, які залежно від обставин (яких?) можуть бути або торговими, або неторговими, або тими й іншими одночасно.

Завдання 2

Індустріально розвинені країни побоюються ускладнень у результаті надлишку заощаджень; економічно відсталі країни страждають від нестачі заощаджень.

А. Суть економічного розвитку країни полягає в тому, що він потребує змін людського фактора більше, ніж змін у матеріальних умовах виробництва.

Б. Програма американської іноземної допомоги часто буває міфічною. У дійсності це – неоколонізація, тобто засіб, за допомогою якого економічно відсталі країни, незалежні у політичному сенсі, утримуються у повній економічній підпорядкованості.

В. Бідність та свобода не можуть співіснувати одне з одним. Обгрунтуйте.

Г. Найсерйознішою перешкодою на шляху економічного розвитку бідних держав є нестача інвестиційних товарів.

Д. Країни з високими показниками ВНП у розрахунку на душу населення зовсім необов'язково належать до індустріально розвинутих.

Завдання 3

“Квоти – це позитивне регулювання міжнародної торгівлі, тоді як наслідки впровадження тарифів не є визначеними. Оскільки країна має знати, куди вона рухається, використанню квот надається перевага”. Дайте оцінку цьому твердженню.

Завдання 4

Поясніть, чому інвестори та уряди по-різному ставляться до прямих та портфельних інвестицій?

Завдання 5

У чому схожість і відмінність:

а) між закордонними прямими і портфельними інвестиціями;

б) закордонними прямими інвестиціями і міжнародними позиками;

в) закордонними портфельними інвестиціями і міжнародними позиками?

Завдання 6

Охарактеризуйте основні форми міжнародного кредиту. В чому полягає особливість міжнародного кредитування, пов’язаного з фінансуванням зовнішньоторговельних операцій країн?

Завдання 7

У 1995 р. рівень цін у США становив 120, в Італії – 180. За базу прийнято 1990 р. У 1990 р. курс становив: 1 USD – 1000 ITL. Якщо теорія паритету купівельної спроможності справедлива, який має бути курс у 1995 p.?

Завдання 8

Країна А експортує товари (зменшення активів) у країну В в обмін на інші товари еквівалентної вартості 100 млн. дол. США (збільшення активів на однакову величину). Як буде відображено цю операцію у платіжному балансі країни А згідно таблиці.

Поточний рахунок

Кредит

Дебет

Експорт товарів

Імпорт товарів

Завдання 9

Який технічний прогрес вважається нейтральним, який – працезберігаючим і який – капіталозберігаючим?

Завдання 10

У чому полягає парадокс Леонтьєва? Чому його не можна вважати повним спростуванням теорії співвідношення факторів виробництва?

Варіант № 34

Завдання 1

Якщо країна має порівняльну перевагу у виробництві певного товару, чи означає це, що вона має абсолютну перевагу в його виробництві? Якщо країна має абсолютну перевагу у виробництві певного товару, чи означає це, що вона має порівняльну перевагу в його виробництві?

Завдання 2

В умовах високої інфляції, який метод зовнішнього фінансування є найбільш прийнятним – одержання зовнішньої позики урядом чи використання частини державних резервів – і чому?

Завдання 3

Обговоріть значення такого твердження: “Багато нетарифних заходів є радше протекціоністськими за своїми наслідками, ніж за намірами”.

Завдання 4

Чому значна частка прямого закордонного інвестування становить собою не фінансові вкладення (або кредит), а просто обмін управлінських послуг на ліцензійні платежі та гонорари?

Завдання 5

Як теорія міжнародної торгівлі Хекшера-Оліна тлумачить міжнародну торгівлю товарами і міжнародний рух факторів капіталу – як взаємозамінні чи взаємодоповнюючі елементи? Чому?

Завдання 6

Дайте визначення міжнародного ринку позикових капіталів. Охарактеризуйте його основні сегменти з позицій функціональної, інституційної, географічної та валютної структур.

Завдання 7

Внаслідок збільшення протягом року грошової маси в Україні на 20 %, процентна ставка впала з 12 до 8 % річних. Процентна ставка в Росії залишається постійною – 12 %, а курс RUR до UAH становить 1 RUR = 0,16 UAH. Розрахуйте:

а) курс RUR у довгостроковій перспективі;

б) спот-курс UAH за якого дотримується паритет процентних ставок.

Завдання 8

Країна А імпортує товари з країни В на 100 млн. дол. США й експортує до країни В товари на суму 80 млн. дол. Як буде відображено цю операцію у платіжному балансі країни А згідно таблиці.

Поточний рахунок

Кредит

Дебет

Імпорт товарів

Експорт товарів

Рахунок операцій із капіталом та фінансових операцій (інші інвестиції, пасиви)

Завдання 9

4. Сформулюйте вашу думку про тип технологічного прогресу та потенціал у галузі передачі технології таких країн:

а) Індія;

б) Німеччина;

в) Литва;

г) Малаві;

д) Білорусь;

е) Україна.

Завдання 10

В яких теоріях торгівлі враховується вплив державного втручання, а в яких описується як держава має втручатися в товарний обмін для досягнення певних національних цілей?

Варіант № 35

Завдання 1

Українські шахтарі вимагають підвищення заробітної плати. Затрати праці на одиницю здобутого вугілля залишаються на попередньому рівні. Поясніть за допомогою теорії порівняльних переваг, як підвищення заробітної плати вплине на зовнішню торгівлю України вугіллям.

Завдання 2

В Україні валові внутрішні інвестиції перевищують заощадження. Назвіть декілька найбільш прийнятних способів зовнішнього фінансування інвестицій. Які з них доцільніші?

Завдання 3

Затрати праці на виробництво автомобіля в Україні внаслідок застарілої технології вищі, ніж у ПРК Заходу. Але заробітна плата українського робітника значно нижча, ніж на Заході. За допомогою теорії порівняльних переваг розгляньте популярну тезу про необхідність захисту вітчизняної автомобільної промисловості від іноземної конкуренції.

Завдання 4

Порівняйте квоти і тарифи. Вкажіть їхні подібні й відмінні риси.

Завдання 5

Що таке портфельні інвестиції, які існують види цінних паперів для їх здійснення?

Завдання 6

В Україні процентні ставки відносно вищі, ніж у Європі. Якщо знехтувати проблемою ризику, чи зацікавлені інвестори в Західній Європі, під кутом зору міжчасової торгівлі, скоротити поточне споживання з метою збільшення споживання в майбутньому? В чому буде їх зацікавленість на практиці?

Завдання 7

Що таке зовнішній борг? Якими кількісними і якісними показниками можна оцінити ступінь небезпеки зовнішнього боргу для економіки тієї чи тієї країни?

Завдання 8

Процентна ставка в Росії становить 40 % річних, а в Латвії – 10 %. Прогнозується, що за рік курс рубля відносно лати впаде з 10 руб./лат до 14 руб./лат. За інших рівних умов в якій з двох країн вигідніше інвестувати гроші?

Завдання 9

Країна А експортує товари загальною вартістю 100 млн. дол. США (зменшення активів у їх матеріальному значенні) у країну В в обмін на іноземну валюту, зараховану на кореспондентський рахунок банку країни А на користь клієнта цього банку – резидента країни А. Як буде відображено цю операцію у платіжному балансі країни А згідно таблиці.

Поточний рахунок

Кредит

Дебет

Експорт товарів

Рахунок операцій із капіталом та фінансових операцій (інші інвестиції, активи)