Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК 09-2з НОВОЕ / НМП М_жнародна екон заоч 11-12.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Завдання 2

Припустимо, Україна продає в Німеччину сірку, а Німеччина в Україну обладнання. Чи можна вважати це міжнародним поділом праці, міжнародною кооперацією праці, міжнародним поділом інших факторів виробництва або першим, другим і третім разом?

Завдання 3

Українські виробники харчування зазнають втрат внаслідок масового імпорту. Який метод торгової політики – імпортний тариф, імпортну квоту або бюджетну субсидію українським виробникам – Ви запропонували б застосувати для обмеження імпорту і чому?

Завдання 4

Коли дорожчає французький франк, що ви ймовірніше купите: каліфорнійське чи французьке вино?

Завдання 5

Із середини до кінця 70-х років єна подорожчала щодо долара, хоча темп інфляції в Японії був вищим, ніж у США. Як це можна пояснити через підвищення продуктивності японської промисловості порівняно з американською економікою?

Завдання 6

Пряма облікова ставка 10 % за векселем на 1 млн. дол. становить 100 тис. дол., при цьому облікова сума – 900 тис. дол. Скільки становитиме дохід форфейтингової компанії (у відсотках річних), якщо вексель буде погашено протягом одного року?

Завдання 7

Якщо мігранти є висококваліфікованими робітниками, чи є якісь підстави у країни, що випускає, оподатковувати емігрантів за “відплив інтелекту”?

Завдання 8

Якщо Росія продає Україні 1 млн. т нафти, то у платіжному балансі України ця угода буде показана як (виберіть правильну відповідь):

– дебет по експорту товарів і кредит по імпорту;

– дебет по експорту і кредит за статтею притоку короткотермінового капіталу;

– дебет по експорту і кредит за статтею довготермінового капіталу;

– дебет по експорту і кредит за статтею резервних активів;

– немає правильної відповіді.

Завдання 9

Чому Чорнобильська катастрофа в Україні стала проблемою Європейського регіону? Знайдіть аргументи для обґрунтування відповіді.

Завдання 10

Поясність суть зміни торговельних потоків та розширення торгівлі в теорії митного союзу. Визначте і поясніть динамічні ефекти митного союзу.

Варіант № 22

Завдання 1

Доместія та Екстернія збираються створити зону вільної торгівлі. До цього Доместія імпортувала 10 млн. транзисторних радіоприймачів із третіх країн по 100 дол. кожний, які обкладалися митом у розмірі 30 дол. Витрати виробництва цих радіоприймачів в Екстернії становлять 110 дол., а в Доместії – 130 дол.

А. Якою буде для Доместії ціна переорієнтації її зовнішньої торгівлі на Екстернію після створення зони вільної торгівлі?

Б. Наскільки має збільшитись обсяг імпорту Доместії, щоб компенсувати витрати, викликані цією переорієнтацією?

Завдання 2

Україна продала в Німеччину казеїн, який виробляє українсько-німецьке СП. Які форми міжнародної економіки були задіяні в цій угоді?

Завдання 3

На початку 90-х років уряд Росії оговорював питання про те, як краще контролювати експорт стратегічної сировини. Пропонувались такі пропозиції:

а) ввести експортні квоти і доручити міністерству економіки розподіляти їх між виробниками;

б) ввести експортні квоти і доручити міністерству зовнішніх економічних зв’язків (МЗЕЗ) організувати конкурсний продаж ліцензій на право експорту товару в рамках квоти;

в) направити весь експорт нафти через один трубопровід і через один порт;

г) ввести централізовану систему експортних паспортів, ліцензування і реєстрації експорту;

д) ввести експортний тариф.