Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК 09-2з НОВОЕ / НМП М_жнародна екон заоч 11-12.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Варіант № 7

Завдання 1. Міжнародна міграція робочої сили її причини та напрямки.

Завдання 2. Уряду України потрібно визначити економічні наслідки від введення імпортного тарифу на холодильники. Яку мінімальну необхідну інформацію потрібно мати уряду для цього?

Завдання 3. Якщо умови торгівлі України покращуються, як це вплине на реальний дохід? Поясніть причини.

Завдання 4. Рівень інфляції у 15 країнах ЄС в 1995 р. склав: 1,5; 2,2; 1,9; 9,7; 4,8; 1,7; 2,6; 5,2; 2,1; 2,1; 2,4; 4,3; 1,2; 2,9; 2,8 %. Згідно умов Маастрихтського договору стандартне відхилення рівня інфляції від її середнього значення по 15 країнах не повинно перевищувати 3. Виконали ці країни чи ні, цю вимогу?

Варіант № 8

Завдання 1. Міжнародний рух капіталу та його форми.

Завдання 2. Наскільки важливий вплив закономірностей ефекту масштабу і порівняльних переваг на те, що:

а) основна частка виробництва алюмінію знаходиться в Росії, Канаді, Норвегії;

б) половина усіх великих пасажирських літаків у світі збирається підприємствами компаній “Боїнг” в США в м. Сіетлі;

в) більшість напівпровідників виробляється в США або в Японії;

г) вино “Хванчкара” виробляється в гірських районах Грузії.

Завдання 3. Якщо країна має абсолютні переваги у виробництві певного товару, чи означає це, що вона має порівняльні переваги?

Завдання 4. В Україні функція споживання становить С = 200 + + 0,7У, функція імпорту становить ІМ = 100 + 0,1Y, інвестиції І = 300 і експорт Х = 400.

Розрахуйте: рівноважний рівень доходу Y.

Варіант № 9

Завдання 1. Світова валютна система та її еволюція.

Завдання 2. Японія експортує в основному промислові продукти (в тому числі автомобілі) та імпортує сировину (в тому числі продовольчі товари і нафту). Як вплинуть на умови торгівлі Японії наступні події:

а) війна на Близькому Сході, яка припинить постачання нафти;

б) зростання експорту корейських автомобілів на основні експортні ринки Японії;

в) розробка в США нового способу вироблення енергії.

Завдання 3. Чи має економічний сенс кооперація в такому факторі виробництва як земля? Наведіть аргументи за і проти позитивної відповіді.

Завдання 4. У 1995 р. ставка рефінансування в країні становила 66 %, ставка по депозитах в національній валюті – 101 %, а по кредитах – 175 %. Знаючи, що інфляція становила 709 % визначте, які розміри реальних процентних ставок?

Варіант № 10

Завдання 1. Механізм і форми міжнародних розрахунків.

Завдання 2. В умовах значної інфляції який метод зовнішнього фінансування є найбільш придатним: отримання зовнішнього займу, або використання частки державних резервів? Чому?

Завдання 3. Якщо країна має порівняльні переваги в виробництві певного товару, чи означає це, що вона має абсолютні переваги у його виробництві?

Завдання 4. Розрахуйте зміни міжнародних резервів України в 1998 р. в доларах, використовуючи валютний курс. Який був у попередньому кварталі (курс в грудні 1997 р. – 1 долар = 1240 грн., резерви – 9 трил. грн.) для оцінки потоків.

Варіант № 11

Завдання 1. Сутність, принципи та послідовність міжнародної економічної інтеграції

Завдання 2. Українські шахтарі вимагають підвищення зарплати, але затрати праці на одиницю добутого вугілля залишаються незмінними. Виходячи з теорії порівняльних переваг, як підвищення зарплати вплине на торгівлю України вугіллям?

Завдання 3. Чи має сенс міжнародне порівняння рівня життя в окремих країнах по показнику рівня доходу на душу населення, приймаючи до уваги той факт, що різниця в цінах на товари в різних країнах часто залежить від штучних перепон на шляху торгівлі?

Завдання 4. В Нью-Йорку курс долара до марки становить 1 дол. = 1,6895 німецької марки і долара до іени 1 дол. = 145,4 іени. В той же час у Лондоні 1 марка = 85,84 іени. Який прибуток на 1 долар від тристороннього арбітражу?