Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК 09-2з НОВОЕ / НМП М_жнародна екон заоч 11-12.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Завдання 2

Яка з наведених нижче угод належить до портфельних інвестицій:

а) Харківський тракторний завод збільшив свою частку в статутному капіталі спільного підприємства в Казахстані зі збуту тракторів з 35 до 50 %;

б) Приватбанк ввозить 100 млн. дол. готівкою з США для забезпечення попиту на долари своїх клієнтів;

в) “Світоч” розміщує 5 млн. дол. на короткостроковому депозиті в американському банку;

г) Укрсоцбанк вкладає 50 млн. дол. в облігації американського інвестиційного фонду;

д) Американський фонд сприяння конверсії надає пільговий кредит українському оборонному підприємству?

Завдання 3

Припустимо, величезні бюджетні дефіцити змушують населення вважати, що в майбутньому матимуть місце вищі темпи інфляції. Покажіть графічно, що, ймовірно, станеться з кривою сукупної пропозиції, коли бюджетні дефіцити зростатимуть?

Завдання 4

Назвіть галузі, в яких, на вашу думку, Україна має порівняльну перевагу. Користуючись статистичною інформацією, визначить їхню частку в українському експорті та поясніть отримані результати.

Завдання 5

“Уряди докладають значних зусиль до підтримки експорту товарів своєї країни. Водночас вони накладають всілякі обмеження на імпорт”. Поясніть твердження.

Завдання 6

Світова ціна деревини становить 10 дол. США за одиницю, світова ціна алюмінію – 24 дол. за одиницю. На виробництво одиниці деревини всередині країни необхідно 2 год., а на виробництво одиниці алюмінію – 8 год. На виробництво одиниці третього, неторгового товару – цегли треба 100 год.

A. Які товари країна буде експортувати і якою буде ціна цегли?

Б. У результаті працезберігаючого технічного прогресу кількість годин, необхідних для виробництва алюмінію, скоротилась до 6. Якою буде відповідь на питання А?

B. У результаті працезберігаючого технічного прогресу кількість годин, необхідних для виробництва одиниці алюмінію, скоротилася б до 4. Якою буде відповідь на питання А?

Завдання 7

Припустимо, що природний рівень безробіття в країні дорівнює 5 %, а її фактичний рівень склав у поточному році 8,5 %. Розрахуйте потенційний ВНП, якщо при коефіцієнті Оукена, дорівнює 3, фактично зроблений реальний ВНП досяг у даному році 1480 одиниць.

Завдання 8

Визначення рівноважного валютного курсу.

Попит на USD на валютному ринку України задано Dдол. США = = 2500 – 0,2Р; пропозиція USD Sдол. США = 5 + 0,1Р, де Р – ціна одного USD в UAN.

Визначити рівноважний курс USD. Припустимо, що відбуваються такі події:

1) ажіотажний попит на валюту приводить до зсуву функції попиту на 4 одиниці по осі ординат;

2) приплив іноземних інвестицій приводить до зсуву функції пропозиції по осі абсцис на 50 одиниць;

3) уряд збільшив нормативи обов'язкового продажу валютного виторгу експортерів Національному банку так, що функція пропозиції зсувається по осі X на 3 одиниці. Визначити новий рівноважний курс.

Завдання 9

Країна А оформляє державний борг з країною В (в іноземній валюті, у валюті країни В) на суму 100 млн. дол. США. Сума боргу зараховується на кореспондентський рахунок комерційного банку країни А, відкритий у банку країни В. Як буде відображено цю операцію у платіжному балансі країни А згідно таблиці.

Поточний рахунок

Кредит

Дебет

Рахунок операцій із капіталом та фінансових

операцій

Інші інвестиції, пасиви (боргові зобов'язання

перед країною В)

Інші інвестиції, активи (на кореспондентських рахунках у країни В)