Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Знаменський, Мамутов - Коментар до Господарського кодексу України.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
8.24 Mб
Скачать

§ 6. Інші види господарсько-торговельної діяльності Стаття 293. Міна (бартер) у сфері господарювання

  1. За договором міни (бартеру) кожна із сторін зобов'язується передати другій стороні у власність, повне господарське відання чи оперативне управління певний товар вобмін на інший товар.

  2. Сторона договору вважається продавцем того товару, який вона передає в обмін, іпокупцем товару, який вона одержує взамін.

  3. За погодженням сторін можлива грошова доплата за товар більшої вартості, щообмінюється на товар меншої вартості, якщо це не суперечить законодавству.

  4. Не може бути об'єктом міни (бартеру) майно, віднесене законодавством до основних фондів, яке належить до державної або комунальної власності, у разі якщо другасторона договору міни (бартеру) не є відповідно державним чи комунальним підприємством. Законодавством можуть бути встановлені також інші особливості здійсненнябартерних (товарообмінних) операцій, пов'язаних з придбанням і використанням окремих видів майна, а також здійснення таких операцій в окремих галузях господарювання.

  5. До договору міни (бартеру) застосовуються правила, що регулюють договори купівлі-продажу, поставки, контрактації, елементи яких містяться в договорі міни (бартеру), якщо це не суперечить законодавству і відповідає суті відносин сторін.

1. Згідно з частиною 1 коментованої статті договір міни (бартеру) - це договір, за якимкожна із сторін зобов'язується передати другій стороні у власність, господарське відання чиоперативне управління певний товар в обмін на інший.

Термін «бартер», що вживається у ГК як тотожний терміну «міна», застосовується, головним чином, для позначення товарообмінних операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності (див. Закон України «Про регулювання товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності» [436]).

Можна виділити такі характерні ознаки договору міни (бартеру): а) товар (майно) за цим договором передається у власність, господарське відання чи оперативне управління (а не у володіння чи користування); б) об'єктом договору міни є товар (а не роботи чи послуги); в) товар за договором міни передається в обмін на інший товар (а не на гроші, цінні папери тощо).

2. З положення, викладеного у частині 2 коментованої статті, згідно з яким сторона договору вважається продавцем того товару, який вона передає в обмін, і покупцем товару, якийвона одержує взамін, випливає, що договір міни (бартеру) більшою мірою наближається до

договорів купівлі-продажу, поставки або контрактації. Проте ознаки договору міни (бартеру), зазначені вище, свідчать про його самостійний характер у системі господарських договорів.

  1. Частина 3 коментованої статті містить виняток із загального правила, встановленогочастиною 1 цієї статті щодо обміну одного товару на інший: за погодженням сторін можливагрошова доплата за товар більшої вартості, що обмінюється, на товар меншої вартості, якщоце не суперечить законодавству.

  2. Законодавством встановлено заборону обмінювати майно, віднесене до основних фондів і яке належить до державної або комунальної власності, якщо друга сторона у договоріміни (бартеру) не є відповідно державним чи комунальним підприємством. Інакше кажучи,державне майно, віднесене до основних фондів, що є державною власністю, може бути об'єктом міни (бартеру) лише у договорі з державним підприємством. Так само основні фонди, віднесені законодавством до комунальної власності, можуть бути об'єктом міни (бартеру) у договорі з комунальним підприємством.

Законодавством можуть бути встановлені також інші особливості здійснення бартерних (товарообмінних) операцій, пов'язаних з придбанням і використанням окремих видів майна, а також здійснення таких операцій в окремих галузях господарювання. Так, Закон України «Про регулювання товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності» встановлює режим здійснення товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності, відповідальність за порушення його норм та визначає повноваження і функції державних органів під час здійснення контролю за проведенням вказаних операцій.

5. Як уже зазначалося, у договорі міни (бартеру) містяться елементи договорів купівлі-продажу, поставки, контрактації, що дає можливість застосовувати до договору міни (бартеру) правила, які регулюють зазначені договори. Проте таке застосування відповідних правил не повинно суперечити законодавству і має відповідати суті відносин сторін.

Застосування до договору міни (бартеру) правил, що регулюють договори купівлі-продажу, поставки, контрактації, не спростовує висновку щодо самостійного характеру договору міни.

Стаття 294. Зберігання у товарному складі

  1. Товарним складом визнається організація, що здійснює зберігання товарів та надає пов'язані із зберіганням послуги на засадах підприємницької діяльності.

  2. Товарний склад є складом загального користування у разі якщо із закону, іншихправових актів або виданого суб'єкту господарювання дозволу (ліцензії) випливає, щовін зобов'язаний приймати на зберігання товари від будь-якого товароволодільця.

  3. Зберігання у товарному складі здійснюється за договором складського зберігання.

  4. До регулювання відносин, що випливають із зберігання товарів за договоромскладського зберігання, застосовуються відповідні положення Цивільного кодексуУкраїни.

  1. Товарний склад - це суб'єкт господарювання, який на засадах підприємницької діяльності здійснює зберігання товарів та надає пов'язані із зберіганням послуги. Прикладом товарних складів, що здійснюють зберігання зерна (суб'єктами зберігання зерна), є: зерновісклади (елеватори, хлібні бази, хлібоприймальні, борошномельні і комбікормові підприємства) та інші суб'єкти підприємницької діяльності, які беруть участь у процесі зберіганнязерна (ч. 1 ст. 7 Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні» [292]).

  2. Частина 2 коментованої статті наділяє товарний склад такою ознакою як загальність користування. Склад загального користування зобов'язаний приймати на зберігання товари відбудь-якої особи - товароволодільця, керуючись вимогами закону, інших нормативно-правових актів або на підставі виданого йому дозволу (ліцензії). Так, згідно із статтею 25 Закону«Про зерно та ринок зерна в Україні» зерновий склад є складом загального користування ізобов'язаний приймати на зберігання зерно від будь-якої особи.

3. Як випливає з частини 3 коментованої статті, правовою підставою зберігання товарів уназваному складі є договір складського зберігання.

Згідно із статтею 957 ЦК за договором складського зберігання товарний склад зобов'язується за плату зберігати товар, переданий йому поклажодавцем, і повернути останній у схоронності.

Отже, сторонами договору складського зберігання є товарний склад і поклажодавець (то-вароволоділець). Вказаний договір, укладений складом загального користування, є публічним договором. Наприклад, публічним договором, типова форма якого затверджується Кабінетом Міністрів України, є договір складського зберігання зерна (ч. 1 ст. 26 Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні»).

Частина 3 ст. 957 ЦК вимагає, щоб договір складського зберігання укладався у письмовій формі. Остання вважається дотриманою, якщо прийняття товару на товарний склад посвідчене складським документом.

Згідно з ч. 1 ст. 961 ЦК товарний склад на підтвердження прийняття товару видає один з таких складських документів: складську квитанцію; просте складське свідоцтво; подвійне складське свідоцтво.

Відповідно до ч. 5 ст. 37 Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні» форма бланків складських документів на зерно, порядок їх випуску, передачі, продажу зерновим складам встановлюються Кабінетом Міністрів України, зокрема, Порядком випуску бланків складських документів на зерно, їх передачі та продажу зерновим складам, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 11 квітня 2003 р. [131]. Цією ж постановою затверджено й форму договору складського зберігання.

4. Відносини, що випливають із зберігання товарів за договором складського зберігання,регулюються нормами параграфу 2 «Зберігання на товарному складі» глави 66 ЦК (статті 956-966).